Inkar och nyponpulver


Sunnie har 4 inkar placerade på olika ställen på kroppen. 
2 små som inte växt till sig på varsin sida av bogen, en liten till långt bak på ena sidan av magen och en stor under magen, precis bakom sadelgjorden. 




Bild lånad här.


En ink är en godartad hudtumör hos hästar som bildas efter ett virus, men det krävs att hästen har en ärftlig benägenhet för att få ink. Inkar kan vara som vårtor under huden. Det är vanligast på storhästar men det kan även drabba vissa ponnyer.  
Text tagen från Wikipedia.


Den som sitter bakom saelgjorden har hon haft i ca 1½ år. 
För mer än ett år sedan behandlade jag den stora inken med en salva som påminner mycket om kaffesump i utseendet. Den salvan fungerar som så att den startar en reaktion i och runt inken så att den till slut ska trilla av helt, med roten och allt. Jag trodde att inken hade försvunnit helt tills den en dag började blossa upp igen. 

Den lugnade dock ner sig igen och höll sig borta ett tag men under de senaste månaderna har den börjat komma tillbaka igen. 
Denna gången vill jag inte behandla med salvan igen, dels pga att jag inte tyckte den hjälpte så mycket och dels pga att den är svindyr. Man köper en pytteliten burk salva för 1200 kr ! Jag hade dock tur som fick en burk av min klasskompis.


En vän rekomenderade nyponpulver då det hjälpte på hennes hästar. 



Nyponpulvret är en antioxidant och fungerar antiinflammatoriskt, och har en positiv effekt på ledvätska och brosk. Nypon är ett bra förebyggande alternativ till mediciner, utan risk för biverkningar.
Text tagen här.

Jag läste nu att nyponpulvret även innehåller magnesium vilket sägs ha en lugnande effekt på tittiga och stissiga hästar. Perfekt för Sunnie med andra ord ! :)


Idag fick jag äntligen köpt nyponpulver till Sunnie.
Hon tyckte väl inte att det var jättegott med pulver i krafftdodret men hon åt ändå upp det. Imorgon ska jag blötlägga betfor så ska det nog slinka ner lättare. 

Den stora inken sitter så att jag kan rida med en vanlig sadelgjord men jag kan inte ha magplatta då den trycker direkt på inken. Det betyder att jag inte kan tävla eller hoppa särskillt högt tills inken har försvunnit eftersom jag då behöver ha magplatta på henne.
Jag testade att hoppa utan magplatta på en hoppträning för ca ett år sen (jag trodde det skulle gå då hon aldrig haft någon vidare frambensteknik) och det slutade med att hon slog upp inken med frambenen under ett språng. Självklart var hon tvungen att hoppa med en otrolig teknik just den träningen.. 



Har ni några erfarenheter av inkar eller nyponpulver ? :)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0