Rätt bett

Jag är inne på att pröva ett nytt bett på Sunnie och har därför läst på lite grann om olika bett nu på morgonen.
 
För tillfället rider jag Sunnie på ett tredelat bett med fasta ringar, också så kallat muffbett.
 
 
 
Det går hon inte jättebra på och jag tror jag vet varför. Jag tror att det är lite för stort för henne och hittade en bra "riktlinje" för att kolla om bettet är lagom:
 
1. Tränsa hästen!
2. Sänk/ höj sidostyckena så att bettet ligger i kontakt med mungipan utan att tryckas uppåt/ inåt mot kindtänderna. Detta kallar vi bettets viloläge. En "bekväm" position av bettet nät du inte gör ett tygeltag.
3. Stå framför hästen och med vänster hand placera bettringen intill mungipan utan glapp.
4. Med andra handen, sträck bettet över tungan så att det liggar rakt i munnen. Gör det som ett mycket löst tygeltag.
5. Se hur mycket som kommer ut av bettet på denna sidan. Detta är ett överskott som besvärar och skadar hästen vid ridning.
6. Mängden överskott i mm eller cm är det du ska dra ifrån när du väljer ett nytt bett till din häst.
 
 
Detta ska jag pröva när jag åker till stallet i eftermiddag och visar det sig vara för stort så är det väl bara att köpa ett nytt !
 
Dessutom så vill jag väldigt gärna pröva ett Novabett på Sunnie. Det sägs ju att dom flesta hästar ska gilla det bettet och gå bra på det. Ett vanligt rakt bett med fasta ringar vill jag också pröva för att se om hon kan ta lite mer stöd på det.
 
 
 
 
 
På tävling rider jag henne på ett tvådelat bett med kopparrullar och fasta ringar. Det är lite i tjockaste laget för mig och jag ska kolla på ett smalare bett men då tredelat med kopparrullar och fasta ringar. 
 
Vi får se vad jag får med mig för bett hem från Hööks på lördag helt enkelt, jag har några att kolla igenom. När veterinären har vart ute och kollat hennes tänder så kommer jag köpa ännu några bett att pröva, allt för att hitta ett så bra bett för Sunnie som möjligt !
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0