Tyskland dag 2 - Bergen-Belsen koncentrationsläger

Efter en underbar natts sömn, där vi faktiskt fick sova i 9 timmar, så vaknade vi, fräschade upp oss och åt frukost. Sen åkte vi till Bergen-Belsen koncentrationslägret. Och det vi fick se och höra där inne kommer vi aldrig glömma..
 
Vi gick in ca 9.30 och vädret var grått och mulet, ganska passande med sinnesstämningen vi strax skulle hamna i. Vi började vandra längs en asfalterad stig och det första vi stötte på var en liten mur med texten "Bergen-Belsen, 1940 bis 1945". Den var täckt med hundratals små stenar som människor lämnat till minne av alla som dött i lägret och såna små stenar upptäckte vi runt om hela lägret.
Vi gick vidare och nästa sak att se var massgrav efter massgrav längs med stigen. På massgravarna stog antalet människor begravda. I en liten dunge och på den stora gräsplanen fanns minnesstenar för en bråkdel av dom judiska människorna som dött, bland annat Anne Frank och hennes syster Margot Frank. 
En stor vägg med citat från olika länder och ett stort träkors har också rests till minne. Någon kilometer bort fanns ännu ett Prisoners of War Cementary.
 
Det finns inte mycket kvar av lägret, som tillslut uppnådde 55 hektar. När Storbrittannien befriade fångarna i april 1945 så fanns det så mycket smittsamma sjukdomar i lägret att det mesta fick brännas ner. Det enda som fortfarande finns att beskåda i originalskick är rännstenar, vattensamlingsställen för brandsläckning och en husgrund. 
 
Till skillnad från till exempel Auschwitz, där man gasade ihjäl tiotusentals judar om dagen, så var Bergen-Belsen ett krigsfånge- och arbetsläger, och också en hållplats. Där blev människor placerade att bo i cement/lerhyddor och tillslut blev lägret så fullt att alla hyddor blev överfulla. Dit kom människor som var för gamla eller sjuka och inte orkade arbeta mer från andra arbetsläger i Tyskland, dock utan att få någon vård. Där mellanlandade människor innan dom skickades vidare till läger som Auschwitz. Trots det så dog så många som 70 000 människor i Bergen-Belsen av svält och sjukdomar.
 
Det fanns en byggnad med all information du kan tänkas vilja veta om Bergen-Belsen lägret. Bilder, intervjuer av överlevande, upphittade saker osv. Jag har så mycket information att jag hade kunnat skriva i en evighet. Men istället så tror jag att vi säger så att dom som är intresserade av att läsa mer om Bergen-Belsen kan googla på det. Det finns mycket hemska bilder och information om hur lägret såg ut då att hitta.
Fast alla är väl inte så intresserade av andra världskriget som jag antar jag.
 
Här får ni i alla fall bilder som Tompa har tagit:
 
 
 
 
 
En utav alla massgravar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi började gå mot POW-cementary´t men överallt satt såna här skyltar så vi vände efter en bit och småsprang skrajt tillbaka till lägret, haha !
 
 
Rännstenarna som finns kvar.
 
 
Där ni ser den lilla gläntan stog lägrets sjukhus.
 
 
En utav vattensamlingarna.
 
 
Det ni ser på bild ovan kallas "Main street", en ca 1km lång väg som gick genom lägret och mellan alla hyddorna.
 
 
Bevarad husgrund från dom ungerska krigsfångarnas hyddor.
 
 
Ännu en vattensamling.
 
 
 
 
En del av staketet.
 
 
 
En jättehemsk men också otroligt intressant dag i Tyskland. Det värsta av allt var att höra alla intervjuer av överlevande från Bergen-Belsen. Hur kan dom ens leva vidare efter att ha levt ett så hemskt liv under flera år ? Jag förstår inte..
När jag och Tompa har möjligheten skulle vi gärna vilja åka till Auschwitz i Polen och flera av dom andra stora koncentrationslägren. Det är något med andra världskriget som både fascinerar och skrämmer mig. Att människor kan ha så lite medkänsla och behandla andra människor på det här sättet är för mig helt oförståeligt. "Never again !"
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0