Höst och hoppning

Det har vart tyst här ett tag och det känns som att jag är inne i en period när det kommer vara så. Har du inget bra att säga, säg då ingenting alls, typ. 
Hösten har kommit med stormsteg, blandat med vinter och minusgrader vissa dagar. Det i samband med att ställa om klockan till vintertid och därmed få mörka kvällar får mig att vilja gå i ide. 
 
Jag och mamma var i alla fall och red i ridhuset här om dagen. Ni som följer mig på Instagram har sett ett filmklipp där jag hoppar Chills och han gjorde det lika okomplicerat denna gången. Lite vingligt och en gång sprang han vid sidan då han inte var med på att vi skulle hoppa, men han gör det och jag skulle vilja säga att han gör det ganska bra. Han ska få hoppa en gång till innan vi ska hoppa en lätt bana innan vintervilan.
Jag hoppade Frank några språng också och även han kändes fin. 
 
 
 
 
 

Nosgrimmor och anatomiska träns

Nu tänkte jag att vi ska snacka nosgrimmor bland annat !
 
Det finns numera ett stort antal olika nosgrimmor och anatomiska träns och nosgrimmor blir allt mer populära. Jag personligen tror dock inte så värst mycket på alla dessa nya dyra anatomiska lösningar utan tänker att majoriteten av hästar går bra på ett välanpassat träns med ett mjukare, eventuellt bredare, nackstycke. Jag tror mest att det beror på hur man placerar och spänner nosgrimman men visst finns det hästar som är undantag, dom är ju trots allt enskilda individer.
 
Hittills har jag ridit med tre olika nosgrimmor på Chills:
 
 
Remont.
 
 
Micklem, vilket i och för sig blir typ som ett remont.
 
 
Achen, utan snokrem.
 
På Chills kan jag inte säga att jag känner någon särskild skillnad. Kanske att han känns lite lugnare/stadigare med Micklemet men det är en hårfin skillnad.
När jag byter nosgrimma brukar jag oftast byta bett också, då jag har flera "färdiga" träns, så jag tror att det mer är dom olika betten som gör skillnaden.
 
Sunnie däremot gick tidigare alltid bäst på remont. I kombination med rätt bett blev hon stadigare i formen och gav ett mer ärligt sug fram till bettet. Jag kunde till exempel inte rida henne ett seriöst ridpass med pullarnosgrimma, då gick hon med huvudet i vädret och hade ingen kontakt med bettet. Sen om det berodde på nosgrimman eller bettet/anpassningen av tränset kan jag ju analysera såhär några år senare.
Sunnie är för övrigt den enda hästen jag ridit som går bättre på tvådelat bett än tredelat. 
 
Rent estetiskt sett så gillar jag achennosgrimman med snokrem bäst. Det är stilrent och snyggt och snokremmen gör att det inte ser så tomt ut. Micklem tycker jag också om.
 
 
 
 
 

Sweet Chilli E

Jag måste ju visa er dom fina bilderna Evelin tog på mig och Chills när vi var i paddocken och red för 2 veckor sen 😊
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chills i Furet

Min coola lilla 3åring imponerar på mig mer för varje dag som går, så himla lätt att ha och göra med.
 
I lördags lastade jag och åkte med honom till Furet där vi red med mamma, Alice och Julia. Som ni vet så trampade han av sig en sko bara någon dag innan men eftersom det enbart är mjuka skogsstigar i Furet så åkte vi dit i alla fall, och det var inga problem.
 
Vi kan börja från början. Jag tog in honom i stallet och utanför håller dom på och bygger en lösdrift till korna så det bankades och sågades hej vilt. Chills stog och sov när jag borstade honom och rörde knappt ett öra.
Han gick rätt på transporten, så himla skönt att kunna lasta och åka själv !
När vi kom fram lastade jag ur och band honom i transporten och gjorde i ordning honom. Sen satt jag upp och började skritta fram tills dom andra kom ridande och vi kunde ge oss iväg i skogen.
 
Han gör inte så mycket väsen av sig, han kan både gå först och sist och går i den gångarten jag ber honom om. Vi red i ca 50 min med mycket skritt och trav och lite galopp. 
 
Så kom vi tillbaka till transporten och först var han lite orolig när dom andra hästarna skrittade iväg, men det räckte att jag stog och pratade med honom en stund så stog han still. Även denna gången band jag honom i transporten när jag gjorde i ordning honom. Däremot ville han först inte gå på transporten när vi skulle åka hem så jag fick hämta ett spö och peta lite på bogen 2-3 gånger så gick han på.
 
En jättemysig ridtur och som sagt, så skönt att ha en häst som håller sig så lugn och som jag faktiskt kan lasta och åka med själv. Duktig Chills ❤
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens Chills

Idag satt jag riktigt löst vid ett tillfälle, haha ! Men jag är så stolt över min kille ändå.
 
Vi började med att rida i skogen bortanför sommarhagen. Tompa och Stina var med och Chills tyckte det var lite läskigt när Stina kommer springande och prasslande i löven. Bra träning !
Vi cirklade runt träden och till slut blev han mjuk och började skumma i munnen.
Sen kom vi ut i sommarhagen och klättrade lite i några lagom backar och travade fram. En ek hade vält så Tompa sågade bort några utstickande grenar (vilket Chills också tyckte var läskigt så mycket miljöträning idag) och vips blev det ett hinder med olika höjder beroende på vart man väljer att hoppa. Vi skrittade över först och när Chilli råkade slå i stocken så prasslade löven som satt kvar på trädet och då for han iväg några meter. Där var jag nära att åka av kan jag lova ! Tur att Chills faktiskt stannar när man tar i tyglarna 🙈
Då hoppade jag av och ledde honom över några gånger och bad honom stå kvar vid stocken när jag medvetet gjorde så att det prasslade.
Sen kunde vi trava över och det kändes som att han hoppade väldigt väl och säkert. Han var dock lite vinglig fram till stocken men landade i galopp och fortsatte tills jag bad honom att sakta av till trav. Så duktig !
 
Näst sista språnget trampade han av sig en sko, så nu måste jag jaga hovslagaren. Suck, vi som skulle lasta och åka till Furet och rida med mamma, Alice och Carro på lördag.
Sen skrittade vi av på långa tyglar och så var vi klara. 
Så kul att han har börjat lita på mig även om jag sitter på hans rygg. Och jätteroligt att han blir säkrare och mer ridbar för varje gång.
 
 
 
 
 

Sunnie

För några dagar sen fick Cotten vara utan Sunnie en liten stund för första gången. Han gick kvar med Chilli i hagen när Tompa promenerade med Sunnie på grusvägen, så var jag kvar vid hagen för att kolla hur Cotten reagerade. Han gnäggade några gånger (så söt !) men gick sen och ställde sig bredvid Chilli och var nöjd. Chilli är ju Cottens stora idol så det var inga problem. 
 
Igår skrittade jag Sunnie barbacka för första gången sen december förra året och det var så mysigt att få sitta på hennes rygg igen ❤ vi skrittade ett varv runt sommarhagen och det räckte, hon är ju inte direkt bekväm att sitta på sen hon föll ur efter fölningen.
Denna gången var Chilli oroligare, antagligen för att han trodde att Sunnie skulle få gå och njuta i sommarhagen utan honom. Det smittade såklart av sig på Cotten så dom båda gick runt och gnäggade men det var inte så mycket mer än så. 
 
Sunnie var superambitiös och ville visa hur duktig hon var, samtidigt som hon gärna ville stanna och beta emellanåt. Hon känns fortfarande lite trött och som om hon tycker att det är tungt, så vi får köra igång riktigt långsamt.
 
Ingen bild, blogg.se krånglar igen..
 
 
 

Clådan

Har ni sett vem som är tillbaka på Hagö ? 😍
 
 
 
 
 

Dagens Chills

Igår promenerade jag och Chills bort eventuell träningsvärk från "hoppningen" i onsdags.
Idag red vi ut på grusvägen. Jag hoppade upp direkt vid stallet utan longering och det gick bra. Han stannade bara en gång idag och det krävdes inte så mycket övertalan för att få honom framåt. 
I traven gick han lugnt och fint men har inte ro att arbeta på grusvägen än, det finns alldeles för mycket att titta på. I galoppen var han pigg och ville springa fort, så där tränade vi på att hålla ett lugnt tempo.
Över lag ett simpelt men nyttigt ridpass.
 
 
 
 
 

Första riktiga hindret

Igår hade jag med mig Chills till Varas ridhus och red i deras stora paddock innan träningarna började. Han fick också hoppa sitt första riktiga räcke.
 
Till att börja med så kunde jag lasta honom själv hemma. Han stannade och tittade en gång men gick sen rätt på. Han stog som vanligt bra på släpet och stog kvar under tiden jag och Alice bar fram ett räcke. 
 
Jag valde att longera honom några varv eftersom det var ett nytt ställe för honom och en hel del att titta på men helt ärligt så hade det nog kvittat för han travade snällt runt och såg sig nyfiket omkring. Jag satt upp och skrittade något varv innan jag började trava. Han stannade vid en häst som stog i hagen bredvid och försökte flörta till sig lite hö, men annars travade han på. Galoppen gick också bra men jag fick allt driva lite. Vi red på ena änden av ridbanan då det var ett till ekipage som red samtidigt men paddocken är stor så det blev som ett normalt fyrkantspår. På den öppna delen ville han dra sig lite utåt men han stannade aldrig och lyssnade framåt. 
 
Så till hindret. Vi travade först över en bom på marken och den skuttade han över. Sen höjde vi upp till ett kryss och han gjorde likadant. Vi höjde till ett räcke på ca 50cm och då fick han komma i både trav och galopp. Samma där, inga problem alls och han gjorde inte så stor grej av det. Landade i galopp och fortsatte efter hindret utan att dö. Så duktig !
Film finns som vanligt på min Instagram.
 
Visst kan han vara brötig och bråkig emellanåt (som tur är blir dom tillfällen färre och färre) men när man har med  honom ut till nya platser och provar nya saker och han reagerar såhär så kan jag inte bli annat än stolt. Min lilla kille har blivit stor och är så vuxen av sig ❤
Nu ska vi befästa hoppningen och hoppa någon lätt bana innan han får vintervila om någon månad.
 
 
 
Han är fortfarande spinkig men jag matar honom så mycket jag kan och håller honom täckad när det är lite kallare ute. Förhoppningsvis äter han upp sig under vintervilan så vi har en bra grund att bygga på till våren !
 
 
 

Hej då min fina ❤

Nu är min älskade trotjänare såld 😢 den har alltid ställt upp och har gett oss många fina år. Nu hoppas jag att den ger nästa ägare lika stor lycka ❤
 
 
 
 
 
 
 
 

Morgon

 
 
 
 
 

Duktig Chills

I söndags efter träningarna åkte jag hem och red ut Chilli. Jag longerade honom i ca 5 minuter innan jag satt upp och travade på volter i olika storlekar och varv. För första gången provade jag att sätta lite krav på honom, jag kramade helt enkelt försiktigt om tyglarna, höll om med benen och försökte forma honom för innerskänkeln och visst började han söka sig neråt och komma till arbete. 
Det var lite i djupaste laget på stubben efter allt regn så galoppen tog vi på grusvägen och även det sköter han galant. Min duktiga kille !
Film finns på min Instagram.
 
Imorgon ska Chills få åka med till Varas stora ridhus (ev paddocken beroende på vädret) innan träningarna. Tanken är att sätta upp ett lågt räcke för att påbörja inhoppningen och se hur han reagerar. Så spännande !
 
Tyvärr så strular blogg.se så jag kan inte ladda upp någon bild.
 
 
 

Träningar

 
 
 
 

Förberedelser

Nu har jag precis kommit in från stallet. Det är mockat och bäddat och hästarna äter sitt kvällshö. 
Innan det var jag på Vara hästsportklubb och hjälpte till att bygga bana inför morgondagens Clinic och träningar för Hannes Melin. Det är träningar både lördag och söndag så jag har verkligen en inspirerande helg framför mig ! Tyvärr har jag ingen häst att rida så jag sitter på läktaren men drömmen är ju att kunna vara med med Chills vid nästa tillfälle.
 
Ingen ridning idag eller igår tyvärr. I en perfekt värld ska jag hinna både rida och mocka innan jag ska befinna mig på ridklubben strax efter 9 imorgon. Det tål dock att funderas på, inatt har jag nämligen inte sovit bra alls då Tompa har vart på vift, så jag antar att jag får sota för det imorgon.
 
 
Tog med ljud till ridklubben förut. Det sägs att folk spänner fast sina barn ?
 
 
 

Mina pojkar

Alltså, jag dör så söt 😍
 
 
 
Cotten har fått sitt första egna täcke och drunknar lite smått i det, haha !
Han stog, som ni ser, på gången för första gången idag och gjorde det som han aldrig har gjort annat. 
 
När jag slutade jobbet 17.30 åkte jag hem och gick direkt ut i stallet. Jag tog in Chills och gjorde i ordning honom och började med att longera i knappt 10 minuter. Sen ledde jag honom förbi dom läskiga grannarna på grusvägen innan jag satt upp.
Han började med att stanna men han var inte alls i närheten av att ställa sig utan försökte bara lugnt vända hemåt någon gång innan han valde att lyssna framåt. Vi skrittade, travade och galopperade på grusvägen och mötte både rådjur och katter, vilket han tog med ro. Det tar sig !
 
 
 
Det där med att stå stilla för att bli fotad har han dock inte fattat än så det får vi träna på.
 
 
 

Alltså !!

 
Nominerad i årets kvinnliga prestation på årets Greenlight Gala. Så häftigt !
Stort tack till Christoffer och Daniel på Greenlight Magazine, helt overkligt och riktigt grymt😄 
 
 
 

3

 
 
 
 
 
 

RSS 2.0