Älskade klass !


Idag är det äntligen fredag !

Jag ska börja med att skriva att min klass är underbar ! Jag har inte pengar över till att betala bal och studentfest och det har jag sagt ända från början. Så igår fick jag reda på att klassen ska lägga ihop och betala min balbiljett och studentfestbiljetten ! Hur gulligt och snällt är inte det ? De måste verkligen vilja ha med mig ;)
Underbara klass <3

Idag red Tompa Sunnie en sväng och han har lärt sig att rida lätt :D Duktigt !


Nu måste jag springa !

Ha det bra :)
En flummig bild på våran klass i 1an :)Hoppning


Jag har varit väldigt dålig med bloggningen det sista men det har vart fullt upp dessa dagarna.

Hoppningen idag gick bra, vi tränade för Amanda Ericsson. Sunnie har dock börjat bli lite ful och nitade i sista stunden några gånger idag. Jag la henne visserligen lite nära men det var inga ojusta lägen. Men bara jag tänker mer framåt och pressar henne lite så hoppar hon även i kniviga lägen.

Nu ska jag åka med Karin till Varberg där hon ska provrida en häst som ägs av en som går i 3an på Sveriges ridgymnasium.


Ha det bra ! :)Klarade inte Hästskötarexamen


Nu är denna dagen över och tack gode gud för det ! Det har vart mycket press och spänningar idag och nu har de släppt så jag är helt slut.

Jag klarade inte Hästskötarexamen fullt ut, jag ska göra ett omprov i allmän hästkunskap inom 2 år. Det känns lite sådär men jag är glad att jag inte behöver göra om allt i alla fall.

Det var 6 st av 10 som klarade det i våran klass.

Nu ska jag sätta mig och slappa och deppa lite. Det får jag faktiskt göra idag :)


Har det hänt er något speciellt idag ?Dagen så långt


Ja, nu sitter jag inne på lunch och halva Hästskötarexamen är avklarad.

Om jag ska vara ärlig så tror jag inte att jag kommer klara det.

I morse hade vi först 2 teoretiska prov. Där gick det jättedåligt så ingen bra start på dagen.
Efter det gick vi ut och gjorde iordning hästarna vi blev tilldelade för ridning.
Jag fick Flippan och jag var klar i tid med knoppning och lindning. Flippan har jag ju ridit förut så det gick bra men hon ville inte alls stå still när jag hoppade upp så där hade jag lite problem.

Efter halva tiden bytte vi hästar och jag fick Levantina. Hon var väldigt fin att rida och det gick bra. 

Sen gick vi in och gjorde iordning våra hästar för visning av häst vid hand. Det gick superbra och Flppan skötte sig exemplariskt ! 

Efter det gick 2 av oss gick in och började longera. Jag longerade sist och då hade min nervositet satt sig i magen. Det gick ganska bra men jag hade lite småmissar och hästen ville inte riktigt lyssna på mig.

Nu är det som sagt lunch och sen ska vi göra praktiskt foderprov och sakprov så håll tummarna !


  

Snart är det dags


Hej :)

Förlåt för dålig uppdatering men jag har pluggat järnet nu inför Hästskötarexamen som är imorgon.
Nervositeten börjar komma smygande och jag känner att jag kan alldeles för lite. Men det är bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa !

Jag har i alla fall fått köpt såna gummiband i silikon och testade att knoppa med dem idag. Det blev ett mycket bättre resultat, knopparna satt kvar för en gångs skull.

Jag kommer antagligen inte hinna uppdatera alls imorgon så ni får nog vänta med resultatet tills på onsdag.


Önska mig lycka till !


 

Plugg inför Hästskötarexamen


Nu är eftermiddagsstalltjänsten avklarad och jag sitter hemma och pluggar inför Hästskötarexamen.

Jag spelar kunskapsspelen på Ridsports hemsida och där lär man sig jättebra !
Så har du inget och göra eller om du kanske också ska ta Hästskötarexamen tycker jag att du ska gå in och spela :)

När Tompa kommer tänkte jag be honom förhöra mig på alla frågor jag har om allt som kommer komma på Hästskötarexamen. Jag lär mig alltid bäst av att bli förhörd, om och om igen, tills det sitter ;)

Ni får ha en trevlig helg så ska jag fortsätta plugga !Fullt upp


Det är fullt upp idag !

Nu ska vi ut och ha stalltjänst och sen ska vi öva inför Hästskötarexamen som ju är nästa vecka.

Ha det bra :)Hoppning med 2 hästar


Nu är jag precis inne efter lunchstalltjänsten.

Idag hoppade jag både Sunnie och Cabb för Anna. Karin är ledig och frågade om jag hade lust att hoppa Cabb och det hade jag ju absolut !

Men först hur det gick med Sunnie:
Hon var superfin idag, från början till slut och både på marken och på hinder. Men i slutet på lektionen så började hon helt plötsligt hoppa väldigt bra och slog då upp frambenen i magen. Och jag kan inte ha magplatta på henne eftersom hon har en ink som sitter väldigt dumt till precis där magplattan sitter. Så nu sparkade hon sig i magen och lyckades spräcka inken så det blödde ganska rejält.
Efter träningen spolade jag inken och rengjorde så gott jag kunde. Otur som jag har så kommer inken bli större nu när den växer ihop. Alltid är det något som ska krångla.. Men Sunnnie var duktig i alla fall och det kändes väldigt bra :)


Sen så hoppade jag ju som sagt Cabb också. Vad kul det var ! Han är väldigt välriden och lätt att rida, trots att han är så stor. Han hoppade bra och lyssnade väldigt bra på mina hjälper. Jag red på kandaret men behövde i stort sett aldrig använda stången :) Så det var en väldigt lyckad träning och får jag chansen att hoppa honom igen så kommer jag absolut att ta den !
Och Anna var lite imponerad, hon trodde nog inte att jag skulle klara av Cabb riktigt så bra. Så det var också riktigt kul :)


Nu ska jag slappa lite en stund innan jag går ut och har eftermiddagsstalltjänst. Sen ska jag hem och fortsätta plugga, som alltid ;)Vad har ni gjort idag ? :)
Cabbaret.Dagens ridning


Ridningen idag gick ganska bra. Vi red i padocken så vi hade nära till ridhuset eftersom vädret är så varierande idag. 

Sunnie har börjat stressa upp sig väldigt lätt och då kör hon upp huvudet i vädret och käftar mot bettet. Nu när jag har fått sätta brösta på henne och inte har någon martingal till bröstan så är det ju inget som stoppar heller. (Det är det roliga med henne, det räcker att jag sätter på en martingal så sänker hon sig i formen automatiskt.) Så jag ska passa in hennes andra brösta som det finns martingal till så blir det nog bättre.

Vi tränade lite på övergångar då hon behöver stärka sig där, lite skänkelvikning och en övning som jag provade för första gången på Sunnie idag:

Jag red i höger galopp, red skänkelvikning snett igenom in till medellinjen, galoppombyte, skänkelvikning ut till spåret och sen galoppombyte igen. Det gjorde hon faktiskt ganska bra.   


Igår och idag har Sveriges ridgymnasium i Varberg gjort Hästskötarexamen. Igår var det 9 som gjort den och bara 4 klarade det. Idag vet jag inte hur det gick för dem. Men det känns lite sådär faktiskt och vi får verkligen hoppas att vi i Kungsbacka är bättre än Varberg !


Nu ska jag fortsätta plugga. På fredag har vi prov i projekt och företagande. Alltid är det något ;)

Sunnie Girl.

 

 


Onsdag


Nu är morgonstalltjänsten över. Det gick ganska smidigt och vi behövde inte stressa eftersom vi inte har någon lektion förrän kl. 10.

Idag ska Sunnie bara joggas ut på grusvägen. Hon var väldigt pigg och alert imorse och hon är glad att gå ut i en stor gräshage. Dock har hon nästan slutat äta höet helt nu när hon fått känna på grässmaken. Men hon får i sig så mycket hon behöver så det är inget att oroa sig för.

Solen har äntligen börjat skina nu och humöret ät på topp. Man måste ju bara älska våren ! :)Sunnie girl.Träning inför Hästskötarexamen


Idag på dressyren tränade vi på ridvägar och speciella termer inför Hästskötarexamen.

Vi tränade också på att hoppa upp utan pall med hjälp av att länga stiglädren. Jag är ganska osmidig av mig så jag fick nog länga lädret minst 10 hål. Men jag får skylla på att stövlarna tar emot i knävecket ;)


Vi fick aldrig riktigt galoppera fram idag så Sunnie han inte komma igång ordentligt innan vi började träna på ridvägarna. Så hon var jätteseg och inte alls engagerad.


Nu ska jag fortsätta med mitt Projektarbete som ska in imorgon.Snö ?


Nu är det snart dags för dressyr.

Jag rider i andra gruppen, alltså kvart över 2, idag så jag ska hinna knoppa och linda innan. Men först är det lunchstalltjänst.

Det snöade här förut förresten. Gissa om jag blev förvånad ! Det kom inte särskillt mycket snö och det la sig inte på marken som tur var. Så förhoppningsvis kan vi ha dressyr ute som det var tänkt :)


Dagens ridpass


Nu är jag hemma och har som vanligt en helkväll med plugg framför mig.

Jag red Sunnie i padocken idag. Gramanen åkte på och hon var faktiskt riktigt fin och jag hade en riktigt bra känsla. Jag koncentrerade mig mest på galopparbetet för dagen.
Vi övade övergångar galopp-skritt då hon är svag där (hon är svag i övergångar överhuvudtaget) och lite byten och öppna.

Jag ska nog börja rida med graman lite oftare. Då tvingas hon vara i en lägre form i de rörelserna hon har en tendens att höja huvudet i annars och på så sätt kommer hon stärka sig mer och mer. 

Jag red inte så länge. Jag red i ca 20 minuter (framskrittning ej inräknad) men jag red intensivt så det kan hända att hon har lite träningsvärk imorgon.

Sunnie fick förresten gå ut i stoooor hage med en kompis idag. Skönt för henne att inte bara stå och hänga i de minimala grushagarna ! :)Vad gjorde ni med era hästar idag ? :)

Tävlingssugen


Nu är tävlingssäsongen i full gång och då blir jag så himla tävlingssugen !
Detta året var det meningen att vi skulle komma ut och tävla lite regionalt men som det ser ut nu så blir det inte så.

Här är i alla fall några tävlingar jag hade velat åka till:

• 2/5  Lokal Hopp Nääs

• 22/5  Lokal Hopp i Nuntorp 

• 30/5  Lokal Hopp i Falbygden 

• 20/6  Lokal Hopp i Bollebygd

• 3/7  Lokal Hopp i Essunga


Bara ett urval, finns såklart en hel del andra tävlingar som jag är sugen på :)
Men förhoppningsvis kan jag kanske komma iväg till någon av dessa tävlingarna. Allt måste ju stämma med skjuts och om inte mamma ska med så måste jag kunna låna hennes bil osv. Det är det värsta med att bo här nere.. 

Det ska bli skönt när jag flyttar hem. Då kan jag och Tompa ta bilen och transporten och åka själva. Underbart !Har ni läsare planerat in några tävlingar ? Vart ? :)
  

Sunnies Veckoschema v.16

v.16:

Måndag - Uteritt el. padocken
Tisdag - Dressyrträning för Carina Svensson
Onsdag - Uteritt
Torsdag - Hoppträning för Anna Emanuelsson
Fredag - Uteritt
Lördag - Ev. uteritt
Söndag - VILAMåndag och stalltjänst


Jag har inte min bästa dag idag, med stalltjänst och allt, men solen skiner och det är varmt ute. Det är i alla fall ett plus :)

Vi har inga lektioner förrän 14.30 så nu på förmiddagen har jag tänkt att plugga. Efter lunch ska jag ut och rida Sunnie och vi får se om det blir uteritt eller ett pass i padocken.


Nu är det inte så långt kvar till Hästskötarexamen. Nästa tisdag är det dags och jag känner mig alltifrån redo. Det är ju för det mesta saker man redan kan men det är svårt att ha kvar allt i huvudet på en och samma dag.
Men jag ska göra mitt bästa !


 

Veckans sista dag


Dålig uppdatering denna helgen, jag vet, men jag har inte haft tillgång till någon dator.

Sunnie vilade i alla fall igår och idag red Tompa henne en stund. Han gjorde i ordning henne helt själv och i ridningen travade han lite och finslipade på lättridningen som kan vara lite krånglig ;)
Jag satt upp en stund på slutet och kände på henne. Vi latchade bara runt lite i padocken men hon kändes jättebra och gjorde fina byten :)


I veckan som kommer väntar stalltjänst i stora mängder. Inte det roligaste men det är så vi har det. Idag jobbade jag min näst sista helg så nu känns det i alla fall att det börjar dra sig mot slutet.


Nej, jag får väl fortsätta plugga som vanligt, jag har massor att göra..Dagen innan helg


God morgon :)

Idag är det fredag, sista dagen innan helg, och solen skiner som vanligt. Jag älskar verkligen våren ! Nu kan man äntligen ta av sig jackan och bara gå i tröja. 

Idag har vi en del lektioner. Efter dem ska jag och Karin rida ut på våra hästar. Vi har ju bara grusvägen att rida på men hästarna tycker det är lika kul för det :)

Och jag har kommit igång jättebra med putsningen det sista. Jag slarvade lite igår men annars putsar jag efter varje ridtur. Tummen upp !

Ikväll kommer Tompa. Jag ska jobba i stallet på söndag så denna helgen spenderar vi i Kungsbacka.


Imorgon ska vi med Karin till någonstans runt Halmstad och provrida en häst. Det ska bli riktigt kul faktiskt. Det är alltid kul att kolla runt på hästar, även om denna är en dressyrhäst.
Vad ska ni hitta på i helgen ? Tävla ? Rida ut ? Ta det lugnt ? Berätta ! :)


Det fick bli en härlig sommarbild på mig och Sunnie just för att jag har såna vårkänslor :) (plus att jag blir väldigt tävlingssugen när jag ser denna bilden)
Dagens hoppträning


Hoppningen idag gick jättebra !

Det var mycket lydnadsövningar med bommar på marken och kuber. Vi hoppade också studs och tränade på lång anridning. En mycket nyttig träning :)

Sunnie skötte sig jättebra ! Hon hoppade fint och lyssnade jättebra på lydnadsövningarna. Hon sög tag i hindren och tog av stort när jag tryckte av henne, det gjorde hon ju inte för 3 veckor sen.
Hon har fått ett mycket större register i galoppen nu det sista också och det blir så himla mycket lättare att få en bra och jämn rytm då. Nu kan hon länga galoppsprången utan att ta fart, det kunde hon inte innan. Jätteskönt !

Så jag är verkligen nöjd med henne idag. Duktig häst !


Nu ska jag fortsätta plugga som vanligt. Jag har väldigt mycket i skolan nu så uppdateringen blir lidande.


Sunnie och hennes gamla lekkompis Bollboll :)

 


Hoppning


Hoppning ute idag och jag är taggad !


Ni får höra sen hur det gick ;)Plugg,plugg,plugg


Nu är jag hemma och ska fortsätta pluggandet.
 
Innan jag åkte hem renskrev jag hela min loggbok, sparade det men när jag sen skulle hitta arbetet så fanns det inte kvar på datorn. Så jag får skriva om allt, underbart :S

Idag red jag ut Sunnie på grusvägen och vi hade Karin och Cabb som sällskap. Det var mysigt och hästarna tyckte att det var jätteroligt. Vi galopperade upp för backen och det märks att hästarna inte gjort det på ett tag. De fick upp flåset fort båda två. 

Nej, nu få vi höras senare eller imorgon, jag har mycket att göra :)

 

Tisdag


God morgon !

Idag fick jag sovmorgon till 9 då våran första lektion börjar kl. 10 och det är för övrigt den enda lektionen för dagen. Solen skiner och det är varmt och skönt. Underbart !

Så efter Hästteorin som vi ska ha nu så ska jag ut och rida Sunnie och sen ska jag förmodligen stanna kvar i skolan och plugga ett tag. Jag behöver renskriva loggboken och börja med min projektrapport.

Och nu på Hästteorin ska vi repetera en massa inför Hästskötarexamen, det är ju bara 2 veckor kvar nu och jag börjar bli lite smånervös. Det är så himla mycket man ska kunna. Det är ju för det mesta saker man redan vet men jag kan inte få ner det på papper eller förklara det så lätt. Men vi får hålla tummarna att det går bra :)


Nu har vi lektion, ha en bra dag ! :)


(förlåt för en bildlös blogg just för tillfället, har bara gamla bilder på datorerna i skolan)Väldigt lyckad dressyrlektion !


Nu är det kväll och jag borde börjat skriva i min loggbok för länge sen men jag tänkte slänga in ett inlägg först :)


Dressyren idag gick superbra ! I början av träningen var Sunnie lite trött så jag trodde att resten skulle gå dåligt. Men hon taggade till efter ett tag och var jättefin :)

Dagens övningar:

Trav: Öppna längs halva medellinjen, volt åt vänster, förvänd sluta på diagonallinjen. (samma i båda varven)
 En mycket bra övning där du behöver mycket precision och självkontroll. Öppna och sluta är samlande rörelser så Sunnie tex gör sina öppnor och slutor ganska sakta, just för att hon inte riktigt orkar. Men tränar man inte lär man sig inget :)

Galopp: Förvänd galopp på serpentinbågar.
 Också en bra övning, ganska svår att få till bra. Jag är riktigt nöjd hur Sunnie gjorde den idag. I det lätta varvet (vänster) studsade hon lite grand men hellre det än att hon byter och i det svåra varvet (höger) bytte hon faktiskt inte en enda gång och hon höll takten i galoppen ganska bra. Duktiga häst !

När jag travade av henne kände jag verkligen hur bra övningarna vart för henne; hon travade igenom hela kroppen och var mjuk och fin. Underbart !

Nej, nu är det dags att plugga lite.Är det någon av er läsare som går sista året på gymnasiet och gör ett projektarbete ? Vad handlar erat arbete om ? :)
Dressyr och Tompa


Idag är det tisdag och jag har sällskap av Tompa till skolan :)

Det står dressyr på schemat och jag är väl inte sådär jättetaggad. Särskillt inte för att knoppa.. Men men, jag får hoppas på att det vänder under dagen !

Och så hoppas jag att Sunnie är piggare än igår.


Nu får jag springa, ha en bra dag ! :)Måndag


Nu är jag åter tillbaka i Kungsbacka och är ganska långt in på den första dagen.

Måndag = 1 lektion på morgonen, sen håltimma fram till 14.30, så jag var hemma på Höglanda en sväng efter första lektionen. Jag och Tompa åkte sen till stallet och red Sunnie.

Hon var lite trött idag så vi bara latchade runt lite i padocken och skuttade över några kuber. Sen red Tompa en liten stund men Sunnie ville inte riktigt lyssna på honom idag. Jag är ganska stolt över honom ändå för han vågade rida trots att mina klasskompisar också red i padocken :) 

Nu ska jag ut och ha Hovvård och vi får väl se vad Guran hittar på till oss idag :)Visst är det underbart väder idag för övrigt ? :)
Påsklovet är slut


Nu är påsklovet snart över och jag är snart påväg tillbaka till Kungsbacka. Jag ska bara packa klart, äta och duscha och sen bär det av !

Idag har jag med mig Tompa som ska stanna tills imorgon :)


Jag har ridit Sunnie nu på morgonen, vi sällskapade Johanna och Hiawatha och det var meningen att vi skulle fungera som draghjälp. Det slutade med att det var Hiawatha som fick gå först för Sunnie fegade ur.

Och det blir ingen ridtur för Amelia idag. Det får helt enkelt vänta tills sommarlovet.


Nu måste jag skynda mig, det är en del kvar att fixa :)Vill ha en häst till !


Usch, jag är så sugen på att ha en till häst !

Det är så himla mycket bättre för ridningen att rida flera hästar. Som det är nu rider jag ju in mig i mina fel på Sunnie.


Idag skulle min kompis Sanna komma och rida Sunnie. Hon har själv haft hästar innan och när jag kommer hem på loven brukar hon passa på att rida lite.
Men idag vet jag inte hur det blir. Det blåser storm ute och Sunnie blir så spänd då. Men vi får väl se. Rider inte Sanna så kommer nog Sunnie att få en vilodag idag. Jag känner mig så otroligt seg, kanske är ett virus på gång ?

Sunnie Girl.

 


Inridning av Måsas Amelia


Nu har vi vart hos Johanna och ridit Amelia. Det blåste ganska mycket men hon höll sig i skinnet :)

Det gick ganska bra idag, hon gick väldigt snällt framåt så länge Tompa gick bredvid. Men så fort han gick och satte sig så stannade hon.

I slutet av ridpasset väntade jag ut henne lite. Jag satt helt stilla på hennes rygg och gjorde ingenting. Till en början så njöt hon av att bara behöva stå still men efter ett tag blev hon rastlös och gick framåt av sig själv. Hon gick inte jättelångt men efter hon stått still på det nya stället ett tag tröttnade hon på det med och gick en bit till.

Efter ett tag kunde jag få fram henne för röst och skänkel några gånger och där tyckte jag att det räckte för dagen.


Imorgon får vi se om jag hinner rida Amelia. Vi åker inte till Kungsbacka förrän på kvällen men det är en del som ska packas och jag måste hinna rida Sunnie i första hand.Hon tuggar och tuggar på bettet.


Amelia med sin dotter Måsas Salsa för ca ett år sen :)


Inridning av Måsas Amelia


Ja, idag åkte jag på en skentur !


Vi kom hem till Johanna, gjorde i ordning Amelia och gick ut med henne i paddocken. Idag satt jag upp med en gång och det gick jättebra. Tompa ledde runt oss några varv innan han knäppte loss grimskafftet. Då gick hon några steg och stannade sen. Och där stod hon, jag fick bara fram henne små enstaka steg innan hon stannade igen.

Vi bestämde oss för att testa på grusvägen utanför paddocken istället. Tompa ledde henne till en början men hon kändes så avslappnad så han släppte. Och det gick jättebra ! Jag kunde göra halt och sätta igång henne utan att hon stannade en enda gång. 

Vi vände vid "korset" och då lyssnade hon på mina tygeltag och vände helt utan Tompas hjälp. Men så prasslade det till i buskarna och då blev hon ju såklart spänd och började sticka hemåt. Hon orkade inte springa så fort, plus att hon sprang i åkerkanten bredvid grusvägen där det är väldigt tungt och surt.

Jag fick stopp på henne vid paddocken. Där var det bara att invänta Tompa som kom joggandes, så fick han leda oss tillbaka till "korset" igen och sen leda nästan hela vägen hem. Vid paddocken släppte han så jag fick skritta henne själv in på gårdsplanen och det var samma sak där: Hon lyssnade jättebra på mina tygelhjälper ! Vid stallet hoppade jag av och gick in.

Det var ju faktiskt lite små framsteg idag, trots att hon inte lyssnade i paddocken och skenade. Hon lyssnade på mina hjälper jättebra vissa stunder och jag kunde ju faktiskt rida själv största delen av passet. Men nu har jag bara två dagar kvar innan jag åker tillbaka till Kungsbacka och det känns som om jag borde fått större framsteg på en vecka.

Men jag får tänka positivt; Amelia har blivit som en helt annan ponny sen jag började jobba med henne. Hon buffar nästan inte alls längre, hon går inte över mig när jag leder henne och hon är mycket lugnare och mer harmonisk. Så någon nytta har jag gjort i alla fall :)Påväg till Amelia kom Sunnie fram från hagen och hälsade :)Dagens ridning


Nu är vi inne på lunch efter att ha varit i stallet.

Vi började med att rida som vanligt. Vi red en sväng i skogen och Tompa fixade i ordning några provisoriska hinder som vi skuttade över.
Sunnie var superpigg och lite springig och så stressade hon upp sig väldigt så hon blev alldeles svettig. Men visst är det kul att hoppa i skogen ! :)

På vägen hem hoppade Tompa upp i sadeln. Han är inte så van att rida ute utan har mest ridit i ridhus så han tyckte att det var lite läskigt. Plus att Sunnie var jättetaggad men jag tycker att han klarade det finfint :) Och han har en väldigt bra sits för att ha ridit så lite.


Sen i eftermiddag ska vi åka till Amelia. Nu har hon ju fått tänka över det hon har lärt sig och jag får verkligen hoppas att hon är på bra humör idag också så vi kan komma någonstans :).

Om du inte litar på din häst, hur ska den då kunna lita på dig ?
Dagens ridning


Nu är vi inne från stallet.

Vi har joggat Sunnie barbacka en liten stund, mockat och fixat vattnet. Så nu är det bara att ta in hästarna ikväll :)

Som jag skrev igår så fyller mamma år idag så vi får se om vi hinner med Amelia sen.


Igår när vi var på granngården så köpte jag två små, grå, runda putssvampar för 9 kr st.
Jag ska testa dem först när jag kommer till Kungsbacka och har nära tillgång till vatten när jag putsar :)

Nu får jag kila, det är mycket som ska fixas innan mamma kommer hem från jobbet !


Sunnie Girl.

 


Inridning av Måsas Amelia


Idag fick jag ett ännu större framsteg med Amelia ! :)

Vi kom dit, gjorde i ordning henne och gick ut i paddocken. Som vanligt hängde jag på henne ett varv innan jag satt upp. När jag väl satt på henne så ledde Tompa oss två varv och sen knäppte han loss grimskafftet och idag följde Amelia efter honom ! Hon gick efter henom en bit innan han stannade och då gick hon framåt helt själv. Då blev hon överöst med beröm. 

Sen efter ett tag stannade hon såklart och skulle opponera sig lite men sen gick hon fram för mina skänklar och smackningar och då gick hon ett helt varv på spåret. Jag övade på halter och igångsättningar och det gick jättebra.

Jag red inte alls länge idag eftersom det gick så himla bra. Redan när hon började visa tecken på att stanna och trotsa så hoppade jag av, berömde henne massor och ledde av henne. 

Jag får se om jag hinner rida henne imorgon, mamma fyller år. Men det gör inget om hon vilar imorgon, då får hon tid och tänka på det hon lärde sig idag. 

Tummen upp för oss :)Som sagt: hon har ofta backen i ;)Duktig Amelia !


Vilodag


Jag ångrade mig påväg till stallet, Sunnie fick en vilodag idag istället.

Men jag ställde henne på gången och ryktade henne en stund och bara pysslade om henne. Det tyckte hon om :)
Sen åkte hästarna ut i hagen och det första Herkules (Lillen) gör är att rulla sig i den värsta lerpölen han kan hitta, så han åker nog också på en borstning när han kommer in ikväll.

Nu sitter jag och väntar på en försenad Tompa för vi ska ju som sagt in till Vara och köpa krafft på Granngården eller Lantmännen eller vad det nu kan heta där. Och så ska jag kolla om jag hittar något annat roligt till Sunnie :)


Mer uppdatering i eftermiddag !

Sunnie i sina fina äpplegröna lindor, köpta på Granngården/Lantmännen :)


Onsdag


God morgon !

Idag är det onsdag. Usch vad lovet går fort..

Just nu sitter jag och äter frukost och ska alldeles strax gå ut i stallet. Men jag får ja rida själv idag då Tompa skulle hjälpa en vän och Zacco kan inte följa med när jag rider själv. Så det blir bara jag och Sunnie :)


Idag ska vi till Vara och köpa krafft, såg igår att den börjar ta slut, och då ska vi stanna till hos mormor och morfar och äta lunch.

Efter det är det Amelias tur och jag hoppas att hon vill samarbeta lite idag.

Nu måste jag gå. Ha en bra dag !Man måste ju bara älska mobilbilder ^^


Inridning av Måsas Amelia


Nu har jag ridit Amelia.

Jag får säga att det faktiskt gick bättre idag, jag fick henne att gå framåt en hel kortsida.


Vi hade en ny idé idag: Vi tog med trotjänaren Pyret ut som draghjälp. Jag började som vanligt med att hänga på henne något varv innan jag satt upp.
Tompa ledde Pyret och tanken var att Amelia skulle följa efter henne. Men inte då ! Hon stod lika envist kvar på sin lilla fläck.
Jag försökte smacka fram henne och när det inte hjälpte la jag till skänkeln, men utan någon reaktion. Jag gick på henne lite till och då började hon precis som igår att backa. Så jag lät henne backa och när hon ville sluta backa så backade jag henne lite till. Sen försökte jag få fram henne men det gick fortfarande inte så då backade jag henne lite till.

Så höll vi på ett bra tag och tillslut, när jag pressade henne lite, så tog hon 1-2 steg framåt innan hon stannade igen. Bara det var ju ett stort framsteg.
Hon fick massor med beröm och klappar och sen försökte jag få fram henne igen. Det gick inte så då backade jag henne igen och ja, ni kan nog börja se mönstret, och nästa gång hon gick fram så gick hon nästan en hel kortsida. Då fick hon också massor med beröm.

Sen gjorde vi samma sak ännu en gång och denna gången gick hon också några steg framåt tillslut. Efter det tyckte jag att det räckte för dagen. Jag hoppade av, ledde av henne och gick in med henne i stallet. 

Imorgon är det är bara att fortsätta kämpa där vi slutade idag. Förhoppningsvis ger hon sig snart.
Det roliga är att hon är jättefin att jobba med för hand. Hon går när jag går, stannar när jag stannar och backar när jag backar. Hon är väldigt uppmärksam.
Jag tror att hon blir lite osäker när hon inte har någon bredvid sig som tar kommandot, en "ledare". Hon vet nog inte hur hon ska bära sig åt och reagerar genom att stå still. 

Amelia idag. (tur för henne att hon är så söt)


 


Dagens ridning


Nu är jag inne på lunch, som vanligt vid den här tiden.

Vi har mockat och fixat stallet och ridit Sunnie.

Jag tränade på att knoppa innan vi red och det gick inte sådär jättebra. Jag får upp knopparna och de sitter jättefint men efter två minuter så rullar de upp sig. Jättestörande ! Jag vet faktiskt inte hur jag ska bära mig åt för att få dem att stanna uppe. Tonvis med hårspray ?
Eller så kan man väl få knoppa på vilket sätt man vill på Hästskötarexamen, då hade det inte vart något problem.

Jag blev lite irriterad av knoppningen och när Sunnie blev rädd för minsta lilla löv och inte ville gå fram under ridturen blev jag ju inte direkt gladare. Så det blir ingen mer knoppning under den här veckan. Jag vill inte att min ilska ska gå ut över Sunnie (även om hon förtjänar det ibland när hon ska fjanta sig och hålla på).
Hon gjorde några fina byten i alla fall, man får tänka positivt ! :)Jag hade lika mysigt ridsällskap som vanligt :)Sunnie efter ridturen.
Väldigt fint med svart sadel och träns och en brun brösta, den enda jag hade här hemma ;)


Nu ska jag och Tompa slappna av en stund och sen ska vi gå hem till Johanna och rida Amelia.Inridning av Måsas Amelia


Nu har jag skapat en ny kategori:

Inridning av Måsas Amelia.


Där kommer det från och med nu bara stå om hur det går med inridningen av Amelia. Jag har inte så många dagar kvar på lovet men detta projektet kommer att fortsätta varje gång jag kommer hem.


Måsas Amelia


Idag var vi och red Amelia igen.

Idag var det inte några problem att komma upp på henne. Jag hängde på henne något varv först och sen kastade Tompa upp mig. Vi skrittade runt, tränade på halter och igångsättningar precis som igår och det gick jättebra.

Efter ett tag bad jag Tompa knäppa loss grimskafftet och bara gå bredvid. Det tyckte inte Amelia var en bra idé. Hon växte fast i marken och vägrade gå fram tills Tompa knäppte fast grimskafftet igen. Då gick hon som om inget hade hänt. Vi testade igen och igen men hon ville verkligen inte gå utan grimskafftet, även om Tompa gick bredvid, och det kvittade hur mycket vi båda försökte smacka fram henne.  

Nästa gång Tompa knäppte loss grimskafftet och Amelia stannade så gick jag på henne med skänkeln och rösten för att få någon sorts reaktion. Det hände ingenting. Jag gick på henne lite mer och då blev hon bli grinig och började backa och slänga med huvudet. Det är en dam med humör det där !

Efter en liten stund till tyckte hon att det räckte och började ställa sig lite smått och sen skjuta rygg. Som tur är så har hon inte så mycket kraft att hon orkar ta i så jag kunde sitta kvar. Men det var ett tecken på att hon tröttnat och jag vill inte pressa henne för mycket. Så Tompa knäppte fast grimskafftet och ledde runt oss några varv innan jag satt av.


Hästen ska alltid avsluta med en positiv känsla, Amelias positiva känsla idag var att gå i grimskaft bredvid Tompa.


Det är inte kul när man får sådana här steg bakåt. Hon gick så bra när Tompa ledde henne så jag trodde absolut att jag skulle kunna rida henne själv en stund idag. Men jag tänker inte ge mig ! 
Imorgon ska jag jobba henne lite för hand och försöka få henne att förstå att om jag drar i vänster tygel så ska hon svänga till vänster osv. Och så får vi hoppas att hon är på bättre humör imorgon :)

 

                                                  Måsas Amelia
                                                        f. -05
                                                    connemara


Rutiner


Nu är hästarna inne för kvällen.

Nu när jag är hemma på lovet så ser rutinerna ut såhär:

07.30 - Tompa morgonfodrar
09.00 - Går ut i stallet och rider, mockar och släpper ut hästarna.
13-14.00 - Hästarna får lunchhö i hagen.
19-20.00 - Hästarna kommer in och får hö och krafft.
22.00 - Hästarna får kvällshö och stallet släcks.


Bra att ha pojkvän ibland och få lite extra sovmorgon ;)


Regnig ridtur


Nu har jag varit ute och ridit Sunnie.

Det blev en hyffsad lång tur och Sunnie tyckte att det var roligt. Men alla snöhögar som ligger kvar lite här och där är såååå läskiga !

Och sån tur man alltid har sen. När vi började rida regnade det bara lite. När vi väl var ute och hade kommit en bit så kom det snöblandat regn och både jag, Sunnie och Tompa blev genomblöta. Men eftersom vi redan var ute och var blöta så fortsatte vi rida en stund till. Och sen när vi kom hem så slutade det självklart regna. Underbart !

Nu står Sunnie inne och äter lunchhö. Vi ska släppa ut hästarna om en liten stund när vi själva ätit och sen ska vi fixa stallet. Om regnet håller upp ska vi åka och rida Amelia idag också.


Sunnie som föl.


Bloggtävling
Jag är med och tävlar om senskydden HÄR !Förlåt


för dålig uppdatering.
Men nu när det är så härligt väder ute och jag har lov så är inte datorn det stället där jag helst spenderar min tid ;)

Sunnie har jag ridit ut varje dag sen jag kom hem och hon tycker att det är jättekul ! Vi har också fått sällskap av Tompa och våran dalmatin, Zacco.

Zacco när han var liten.


Och nu på lovet har jag börjat med ett litet projekt. Ni vet att jag var på praktik hos Johanna i höstas ?
Hon har en 5-åring (går som 4-åring pga föl) som jag ska rida in. Jätteroligt !

Igår var jag där första gången. Jag har skrittat Amelia förut, innan fölningen och barbacka, så jag trodde ändå att det skulle gå ganska bra. Men jag kunde knappt hänga på henne. Hon snurrade runt och flög i luften för minsta lilla. Så jag fick hängt på henne något varv och när det gick bra så avslutade vi.

Idag var jag där igen och hon var mycket lugnare. Jag kunde hänga på henne redan från början och det tog inte lång tid innan jag kunde sitta på henne. Så medan Tompa ledde runt oss så tränade vi på att göra halt, gå fram för röst och skänkel och svänga lite grann. När det gick bra så avslutade vi. Man ska alltid avsluta när det går som bäst !
Imorgon ska jag försöka få lite bilder ;)

Nu ska jag bara ta det lugnt. Det har vart en fullspäckad helg !


Bloggtävling


Jag är med och tävlar om en GPA Speed Air Evolution Tone on Tone HÄR !


Stallet klart


Nu är jag hemma i Jonslund.

Nu på morgonen gick vi ut i stallet och istället för att gå runt hagen och kolla om den var hel så red jag på Sunnie. Mycket smartare och mysigare. Sunnie var dock jättepigg och ville bara ha av mig från ryggen så hon kunde springa runt hagen några varv.

Sen mockade vi ut transporten och boxarna jättenoga och sopade i ordning stallet, så nu är det jättefint och stallet är klart för idag !
Det är så mysigt att komma hem till sitt egna stall. Här vill jag verkligen vara ute och greja i stallet, det blir aldrig samma sak i Kungsbacka.

Om en stund ska vi ut och rida. Det är alldeles för mjukt i marken för att rida i skogen så vi får nog rida på en av de få grusvägarna vi har.

Gammal bild på Sunnie.

 


Hoppträning + banskiss


Nu är jag inne från hoppningen.

Som jag skrev innan så var det ju banhoppning idag. Det var en bra bana, allt kom väldigt fort och du var tvungen att tänka hela tiden. Det var roligt och det gick faktiskt ganska bra.Här är en liten skiss på banan:
1.
räcke lång väg
2. räcke ur sväng
3. plank lång väg
4. oxer ur sväng
5. 4 galoppsprång till kombination räcke-räcke
6. trippelbarr lång väg
7. kombination oxer-räcke ur sväng
8. 6-7 galoppsprång till räcke
9. räcke ur sväng
10. båge till plank


Idag red jag mer och hade ett mycket bättre tänk framåt. Då blev Sunnie lite flack och fick inte lika fina språng men jag får ta den smällen för denna träningen. Så länge hon lyssnar på mina hjälper.


Nu ska jag ta det lugnt ett tag, sen ska jag ut i stallet och packa alla grejer inför hemresan till Jonslund ikväll. Mamma kommer och hämtar Sunnie halv 7 och då ska allt vara packat och klart. Så tar jag och Tompa min bil hem. 

Vi får se hur uppdateringen blir under lovet. Jag hoppas att jag ska kunna uppdatera som vanligt :)Sunnie på en hoppträning för 2 år sen.Hoppning


Idag är det hoppning och vi ska hoppa bana.
Det är en del riktigt roliga linjer och 2 kombinationer: räcke-räcke och oxer-räcke.

Hoppas att Sunnie är på bra humör :)RSS 2.0