Första timmarna på betet

Efter många om och men så är hästarna ute i sommarhagen. På vägen dit så blev jag översprungen av unghästarna så jag är riktigt mör just nu. Foten värker och jag tror att jag har åkt på en lätt hjärnskakning. Suck..
 
 
 
 
 

Just nu

 
 
 
Det är bara Sunnie som blir betrodd med att gå lös 😂
 
 
 

Fans 😎

Den lilla bilen drar till sig en del folk !
 
 
 
 
 

Just nu

 
Jordgubbar och grädde hos Budda i Tynnered. Strax: bilträff !
 
 
 

Världens bästa Sunnie !

Sunnie är verkligen underbar, henne kan jag släppa lös var som helst så hon får beta. Just nu går hon i sommarhagen, med öppen grind och trasiga trådar på vissa ställen. 
Här om dagen när hon betade i sommarhagen så började hon gnägga efter kanske 40 minuter. Jag gick och kollade vad hon ville och då kom hon travades till mig. "Nu har jag ätit färdigt mamma, släpp in mig hos dom andra". Älskade häst ❤
 
 
 
Så härligt att ha henne alldeles utanför huset, denna bilden är tagen från hustrappan 😍
 
 
 

Fullspäckad fredag

Vilken dag !
 
Sovmorgon till 7.30 och sen satte jag mig i bilen till Köping för att hämta en ny motor till Evon. Fick vänta en stund där och när vi sen fått lastat och jag hade kört kanske 1 km så brötar det till i släpet och vips så hade ena spännbandet gått av och motorn flugit all världens väg. Som tur var så stannade den på släpet i alla fall. 
Jag vill ge dagens ros till lastbilschauffören som hjälpte mig att ställa rätt motorn och spänna fast den. Jag hade aldrig klarat det utan dig, STORT tack ! En motor på 200 kg flyttar i alla fall inte jag inte så lätt..
 
När jag kom hem så åkte jag till Cilla och red Coco. Vi red ut i skogen och stornjöt av det underbara vädret och båda hästarna skötte sig exemplariskt. 
 
 
 
För en stund sen red jag och pappa mina hästar och nu står vi i garaget och skruvar. Vi hade ett litet hopp om att kunna köra imorgon kväll men det slocknade ganska snabbt när det visade sig att det saknas lite grejer på motorn.
 
 
 
Jag fick till och med på honom ridbyxor och ridstrumpor ✌
 
 
 

Trasig Evo och Dagens ridpass - Sunnie

Tompa mekade i ordning bilen och den startade och gick. I typ 30 minuter innan ena staken kikade ut genom blocket. Det är inte riktigt meningen om man säger så.
 
Så nu står vi här, igen, med en motor som behöver renoveras, igen. Lite deja vu över det hela, minst sagt..
Det kan hända att jag åker till Köping och hämtar hem en ny motor imorgon. Annars hoppas jag att vi kan göra det på lördag. Och vi som inte skulle lägga för mycket pengar på Evon 🙈
 
Jag kan trösta mig med att Sunnie gick riktigt fint idag i alla fall. Vi red på vallen och för en gång skull så red jag ordentligt. När jag tyckte att hon blev tung i handen så hade jag bara en stilla hand (istället för att plocka och lossa som jag gärna vill göra annars) och la på ben. Och vips vilken fin häst jag satt på helt plötsligt ! Hon hade ett bra tryck i steget idag och gav mig en härlig känsla. 
Obama fick vila idag då jag helt tappade suget när bilen pajade.
 
 
 
Jag red i mina nya ridbyxor som jag fick av Sanna här om dagen. Jättesköna !
 
 
 

Just nu

 
Vilken häst ?
 
 
 

Mitsubishi Evo IV

Som ni vet så köpte vi en Evo för ett tag sen. Min drömbil som jag alltid har velat ha och det kändes så häftigt att äntligen få äga en !
Som ni också vet så körde jag sönder den på vägen hem från Uppsala. Sen dess har det vart ett evigt skruvade och beställande av delar.
 
Igår var det bara tändstift som saknades för att kunna starta den så jag åkte till Mekonomen i Borås och köpte ett efter jobbet (därav vila för hästarna).
Vi fick startat upp bilen och den gick som den ska, lyckan var total! 
 
När vi haft den igång en stund och provat att starta om den osv så dog den helt plötsligt. Både jag och Tompa stog på utsidan och fixade så att vattnet gick runt ordentligt och när Evon dog så dog vi nog lite båda två. 
Den gick inte att starta igen och nu håller Tompa på och försöker lista ut vad det kan vara för fel. Dessa bilar..
 
Ja, vi var lyckliga en stund i alla fall.
 
 
Tanken var egentligen att köra ett race i helgen men den tanken får vi tyvärr släppa.
 
 
 

Röd dag = ledig dag

Sovmorgon till 10 och sen åkte vi in till Vårgårda för att handla frukost. Nu tar jag till vara på dom varmaste timmarna och ligger på gräsmattan och solar. Om en stund ska hästarna ridas (dom vilade igår, varför kommer i ett eget inlägg) och så ska jag börja laga sommarhagen, annars har jag inga måsten idag. 
Jag har känt mig så avslappnad och liksom i fas med livet det sista. Så skönt !
 
Jag måste förresten berätta vad jag hittade på Ica idag. En prydnadsgiraff ! När jag var liten så hade min morbror en giraff som jag kallade Stig. Vi har bilder där jag sitter och äter bredvid honom och pussar honom, jag älskade honom, haha ! Därför var jag bara tvungen att köpa "Stig II" och ställa honom här hemma. Så söt !
 
 
 
 
 

No extra Maj - utvärdering

Nu har det gått en månad sen jag och Tompa började med "No extra" och jag tänkte göra en kort utvärdering.
 
Jag har faktiskt lyckats hålla mig och har inte fuskat en enda gång. Klapp på axeln ! Men så har vi ju fått dricka läsk på helgerna, det är nog därför jag har kunnat hålla godissuget i schack.
Första veckan var jag inte alls sugen på något och var inte hungrig. Andra veckan var hemsk ! Jag var sugen på ALLT och kände mig hungrig hela tiden. Dom sista två veckorna har bara flutit på och jag har inte känt efter något särskillt. 
 
När vi startade så vägde jag 81 kg. Förra veckan var jag nere på 75.5 men nu när vi slutar ligger jag på 76.5 kg.
Jag känner själv att jag mår mycket bättre när jag inte äter en massa socker och självklart är det ju roligt att kläderna sitter bättre. Min rygg gör inte lika ont längre, vilket är det största pluset med denna månaden.
Nu tänkte jag faktiskt fortsätta att vara sockerfri på vardagarna. Enda undantaget är om jag ska fika med en kompis eller om det är fint väder och jag vill ha en glass. Annars ska jag bara dricka läsk/äta godis på helgerna. 
Jag ska också fortsätta att bara äta en liten portion vid varje måltid och så får vi se om jag hamnar där jag vill vara kroppsmässigt.
 
Men jag kan säga en sak: idag ska jag äta mjukglass ! Det är egentligen det enda jag har saknat den här månaden, glass.
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Obama & Sunnie

Jag verkligen älskar den här årstiden !
Jag känner mig motiverad och har mer ork till att göra saker. Dessutom känns dagarna längre och här ute på Hagö är det fantastiskt vackert under denna årstid.
Nu börjar vi få lite ordning här hemma också, då kan OCD-personligheten i mig andas ut 😉
 
Jag gick in och jobbade 4 timmar på morgonen idag och kom sen hem och lunchade och tog en powernap.
 
Idag gick Obama ett pass i skogen. Lite trav, någon kort galopp och lite klättring. Sen ett bad, lite krafft i magen och sen ut i hagen för att rulla sig. Förutom att vi red i skogen, vilket han inte gillar, så kändes han ganska nöjd.
 
Sunnie joggades på grusvägen och idag red vi på bettet med kopparrullar. Hon har fått små sår i mungiporna och jag tror att dom kan komma från novabettet. Det blir antagligen för mycket friktion = sår. Därför pausar vi med det bettet tills såren är helt borta innan vi ger det ett försök igen. Hon kändes fin i vilket fall, och på grusvägen är hon inte lika tung i handen.
 
Imorgon jobbar jag 7.15-16 och sen är jag långledig !
 
 
 
 
 

Kycklingar

Säg hej till våra nya familjemedlemmar! 
Tyvärr kan vi inte ge dom namn än eftersom vi inte kan se skillnad på dom. 
Dom är så söta att jag dör 😍
 
 
 
 
 
 

God morgon

 
 
 
 

Måndag

Alltså, Sverige levererar verkligen underbart sommarväder just nu ! Lite blåsigt idag men så länge solen kikar fram så är jag nöjd. Helgen har bara sprungit iväg och idag är det en ny vecka igen.
 
I lördags spenderade jag en stor del av dagen på Vedums ridverksamhet där det var dressyrträningar. Sanna och barnen var med och vi njöt verkligen av solen och värmen.
På eftermiddagen åkte jag hem och red Sunnie på vallen. Jag prövade ett novabett på henne och det verkade hon gilla. Dock har hon fortfarande en del tyngd i min hand men det hoppas jag att vi kan rida bort. 
På kvällen grillade vi hamburgare hos Daniel och Sanna och satt ute till sent.
 
Igår var killarna iväg och körde cross på förmiddagen och på eftermiddagen hämtade vi hösilage och longerade Obama. Nu har det börjat växa i sommarhagen så så fort vi har fixat i ordning stängslet så får dom komma ut på bete !
 
Idag slutar jag 13.30 och åker hem och rider Sunnie. Jag ska klippa klart gräset och fixa lite hemma och under kvällen kommer Johanna och hälsar på Obama. Och så är jag ledig imorgon !
 
 
 
 
 
Mina favoriter från igår.
 
 
 

Fotograf

Igår fotade jag Evelin när hon tränade dressyr, idag fotar jag grabbarna när dom kör cross. Snart borde jag väl få in tekniken.
 
 
 
 
 

Just nu

 
 
 
 

Föl 2018 - Catch 95454

Nu är allt planerat och bokat och klart. Nästa gång Sunnie kommer i brunst så ska hon köras till Nygården utanför Skara för att bli betäckt ! Sååå roligt 😁
 
Jag har ju inte velat betäcka Sunnie tidigare på grund av hennes spatt. Men jag vill så gärna ha en avkomma från henne så i måndags ringde jag runt till flera olika veterinärer och kliniker för att rådfråga vad dom trodde och alla tyckte att jag skulle köra på. Som många av dom poängterade så är ingen häst felfri och spatt är ändå en sjukdom som hästen kan vara fullt fungerande med. Och dom tyckte att om jag har en häst med ett bra psyke och inga andra större fel (och så länge jag väljer en hingst med bra benställning) så finns det ingen anledning att inte ta föl på henne. Och jag vet ingen häst som har ett mer underbart psyke än Sunnie.
 
Hingsten jag har valt är en yngre holsteinerhingst som har fått fina lovord, särskilt för sin galopp där han har blivit belönad med en 10a. Han hoppar med bra teknik och är av snygg modell. 
Nackdelen är att det är så många tyskar som vill ha honom på sina ston att vi svenskar bara precis har börjat komma intill. Därför kan det bli så att jag får välja en annan hingst om jag har otur, men jag lovar er, min backup-hingst är inte dålig han heller.
 
Catch -13
e. Colman ue. Calido I-
 
 
 
 
 
 
Bilderna är tagna från Hippoessentia.se. Visst är han läcker ? 😍
 
Gissa om jag är glad ? Och gissa om jag längtar till Sunnies nästa brunst !
 
 
 

Äntligen fredag !

Hur skönt är inte vädret nu ? Lite klibbigt men gud vad jag har saknat värmen !
 
Jag kom hem från jobbet för en stund sen och nu ska jag gå ut och beta Obama. Han gick ner på knä igår när jag hade honom som handhäst och skrapade knäna lite så han får ta det lugnt idag.
Sunnie ska joggas och vad jag är glad att ha spolspilta såna här dagar ! Bara att skölja av henne efter ridpasset och sen soltorka samtidigt som hon betas. 
 
Ikväll ska jag på kosläpp med en del av gänget. Jag har faktiskt aldrig vart på kosläpp tidigare så det ska bli roligt.
Och kika in här snart igen, under kvällen eller imorgon så avslöjar jag vad jag har planerat det sista 😉
 
 
 
Min fina tjej ❤
 
 
 

Bechterews sjukdom

Idag pratade jag med en remotologläkare i Skövde som har kollat på mina nya röntgenbilder. 
MR:en visade förändringar och inflammationer i korsryggen, på mina SI-leder, där jag har haft som ondast det sista. Han hittade både äldre men också pågående inflammationer.
Jag fick alltså idag konstaterat att jag har en reumatisk sjukdom som heter Bechterews och jag kan numera säga att jag och Sunnie har liknande sjukdomar. Sådan ryttare, sådan häst ?
Vid Bechterews har man inflammationer i lederna som till slut kan leda till att lederna förvandlas till brosk. Vanligast är att ryggraden påverkas men smärtan kan uppkomma i hela kroppen. 
 
Jag har fått nya smärtstillande som jag hoppas kommer hjälpa mig. Träning har också en stor betydelse för att sakta ner sjukdomen och hjälpa mig att må bättre. Om ca 4 månader ska jag tillbaka till remotologen för en uppföljning.
Oh happy day..
 
 
 
 
 

Planering

Idag har jag vart ledig och kunde ta sovmorgon till jag vaknade av mig själv vid 9. Så skönt !
Resten av dagen har gått åt till att planera. Jag har ringt ca 10 samtal och har sen suttit vid datorn resten av tiden. Jag vill inte avslöja vad det gäller än, för än är planen inte riktigt i lås, men det ska bli så himla roligt ! Som jag har längtat efter detta och det känns ännu bättre när jag från början inte trodde det var möjligt.
Jag ska bolla mina tankar (och bestämma mig, en svår liten detalj när det gäller detta) lite till innan jag sätter planen i verket.
Och ja, såklart är det hästrelaterat 😊
 
Hästarna har vilat idag. Kroppen strejkar och jag ville se om det blev bättre med en vilodag. Men nej. 
Obama har vart riktigt fin dom senaste dagarna. Poletten har äntligen trillat ner och han tycker det är roligt att arbeta. Nu ska vi jobba vidare med galoppen så att han blir starkare i den.
Sunnie känns också fräsch, men hon är lite tung i handen fortfarande. Jag ska pröva att byta tillbaka till ett längre bett igen och se om det gör någon skillnad.
 
 
 
Sunnie var sådär nöjd med sitt nya begagnade träns som trillade ner i brevlådan här om dagen.
 
 
 

Gissa hästen:

 
Vem sitter jag på ? 😉
 
 
 
 
 

Löshoppning

Chilli löshoppades för andra gången idag. Filmklipp finns på min instagram: Emelie_S. Jag kommer skriva några rader om det när jag har tid, just nu har bilar mitt fulla fokus i Skara.
 
Tack till Ann som lät oss komma och hoppa i hennes ridhus 😊
 
 
 
Han såg en snygging i spegeln och var såklart tvungen att stanna och flörta 😂
 
 
 

Lunchdate

 
Jag har precis vart och ätit thaimat i Herrljunga med Tompa. Nu ska jag plocka i ordning lite här hemma innan jag njuter av det fina vädret på Sunnies rygg. Vinter ena dagen, sommar andra, typiskt Sverige..
 
 
 

Dagens ridpass - Obama & Sunnie

*Detta inlägget skulle publicerats igår*
 
Alltså, vad är grejen med vädret just nu ? I lördags var det så varmt att jag kunde gå i linne, idag haglade/snöade det när jag red. Kom igen Maj, jag vill ha vårvärme !
 
Jag joggade båda hästarna lätt idag. Dels för att dom har vilat och så tänker jag att om jag börjar försiktigt så kanske mina höfter orkar med.
 
Båda var faktiskt riktigt fina. 
Obama blir mer och mer ridbar för varje ridpass. Han börjar bli bärig i skritt och trav och så länge jag behåller stödet i handen och lägger på lite ben i galoppen så är den ganska trevlig också. Nästa steg blir att ta oss till padock oftare och börja visa honom bommar, vilket jag hoppas att vi ska kunna göra snart.
 
Sunnie var mjuk och fin idag. I skritten är hon lite ostadig men i trav och galopp var hon en dröm. Som jag har skrivit innan så är det så roligt att hon går att rida hyffsat ute på grusvägarna igen !
 
Hästarna har gått ute några nätter det senaste men ikväll fick dom komma in. Det är riktigt kyligt och det hänger regn/snö i luften och då vill jag att mina hjärtan ska kunna sova torrt och varmt.
 
 
Jag och Sanna från i lördags får stå för dagens bild. Vi hade en riktigt grym kväll ! Hur många liknande bilder på oss har vi inte 😘
 
 
 

Nyss

 
Jag joggade Sunnie med Obama som handhäst. Obama behöver få in finessen lite grann, annars gick det bra.
 
 
En bättre bild på min skönhet. Ska jag vara lite petig så hade den gärna fått vara lite mörkare brun. Men den kommer nog bli ruskigt snygg på Chilli framöver.
 
För övrigt så undrar jag vad jag har för pygmében egentligen. Jag köpte nya T-stigläder igår, 70 cm vilket var det kortastesom fanns, och jag måste göra extra hål för att dom ska vara lagom till mig 😂
 
 
 

Grattis Chills !

Idag (eller ikväll kl 19.01) fyller Chilli 2 år. Grattis min prins !
 
Herregud vad fort tiden har gått, det känns som om det var igår han var en liten späd fölis som vinglade runt. Jag kan sakna föltiden ibland, han var ju så otroligt liten och söt 😍 och inte alls lika dryg som han är nu, haha. Men nu är det snart dags för inridning och det ska bli väldigt spännande. 
 
 
 
 

5 km

Nu har grabbarna precis sprungit 5km i Vårgårda. Jag är impad och dom var duktiga allihop !
 
 
 
 
 

Den där jäkla smärtan !

Jag blir så trött..
Min kropp säger upp sig mer och mer för varje dag som går. Det nya är att mina höfter (eller SI-leder) strejkar non stop och vissa dagar kan jag knappt gå.
 
Igår hade jag fruktansvärt ont hela dagen. Därför longerade jag Obama, jag kände inte att jag skulle reda ut hans gångarter vid ridning. Men jag sadlade i ordning Sunnie och skulle jogga henne en stund, hennes rörelsemönster kan jag ju utan och innan och henne är det lättare att "fuska" på. Jag fick pressa mig själv till det yttersta för att ens kunna genomföra ett enklare joggingpass. Vi red i kanske 5 minuter, sen var jag tvungen att avsluta, det gick inte mer.
 
Ryggsmärtorna jag hade förutom är ingenting mot det här och jag hade gärna bytt tillbaka. Då kunde jag åtminstone rida som vanligt och kände inte av smärtan på hästryggen.
Eftersom mina första inflammationshämmande mediciner inte passade mig så har läkaren nu sagt att jag ska äta 2-3 Ipren 3 gånger om dagen. Det hjälper tyvärr ingenting.
Jag väntar svar från den MR jag gjorde förra veckan och jag hoppas verkligen att jag kan få lite bättre hjälp då.
 
Det känns så värdelöst att kroppen hindrar mig från att göra det jag älskar. 
 
 
Sunnie igår. Trots lite för mycket vila det sista så är hon väldigt fin i kroppen nu.
 
 
 

Torsdagssyssla

 
 
 
 

KlantChills !

Jag glömde skriva det igår men Chilli har fått ett sår igen.. Högt upp på insidan av höger framben. Jag fattar inte vad han sysslar med i hagen alltså !
 
 
 
 
 

Ljudkoppling

Sunnie är med och kopplar ljud 😉 och klipper gräsmattan eftersom vi bara har hunnit klippa halva.
 
 
 
 
 
 

Säljes: Pessoa Paris

Eftersom jag har köpt brun sadel så söker jag nu ett brunt träns, helst från Dyon men kom med förslag, gärna bytes mot mitt svarta Dyon från Working Collection.
Jag är också ute efter en brun sadelgjord och bruna stigläder. Någon som har liggandes ? 😊 
 
 
 
Så fort min nya sadel är omvärmd så är min gamla sadel till salu.
Det är en svart Pessoa Paris, 17" MW. Väl använd men i ganska bra skick förutom att bossorna behöver stoppas om då den är liite ojämn. Jätteskön sadel om ni frågar mig ! Är ni intresserade kan ni kommentera här eller smsa/ringa till: 0730295051.
 
 
 
 
 
 
 
 

Prestige Paris D

Tror ni Sunnie var glad när hon insåg att hon skulle få åka någonstans imorse ? Hon stog som ett ljus på gången och nästan sprang på transporten. Hon blev nog besviken när hon kom fram och insåg att hon inte kommit till någon tävlingsplats och knappt fick ridas någonting innan vi åkte hem igen.
 
Sadelprovningen gick inte så bra som jag hoppats på. Först fick vi prova en Prestige Versaille. Den tyckte Sunnie INTE om och det visade hon tydligt från första steget. Hon fick sadeltvångstendenser och det kändes nästan som att hon skulle kasta av mig. Ett väldigt ovanligt beteende för att vara Sunnie, haha !
Då la sadelprovaren på några sadlar men hittade bara en Prestige Paris som passade. Den var superskön att rida i och Sunnie verkade gilla den. Problemet är dock att den kostade drygt 19 000. Lite för mycket pengar att lägga på en sadel om ni frågar mig. Så jag fick tacka för oss och så fick vi åka hemåt, utan sadel.
 
Som tur är så hittade jag en liknande på Hästnet, som också var i nyskick, som vi nu har vart och köpt för mindre än halva priset. Den är dock en storlek för stor i bommen så imorgon ska jag lämna in den på omvärmning. Jag kommer tyvärr behöva ha en padd för att höja den lite grann fram men när Sunnie har musklat sig lite mer över manken så kan jag nog plocka bort den.
 
Fördelen med en sadel från Prestige är att den går att värma om flera gånger så förhoppningsvis kan Chilli ha denna sadeln när det blir dags. Brunt på Fux 😍
 
 
 
 

Sadelprovning

Jag sitter i solvärmen och ska strax börja packa in saker i transporten. Vi ska prova ut en sadel till Sunnie på Ale Ridsport och jag har mina funderingar på en Prestige Versaille. Vi får se vad jag kommer hem med.
 
 
 
 
 

RSS 2.0