Otaggad

Jag är så himla otaggad på livet just nu. Jag är trött och har huvudvärk och så har dom senaste dagarna varit. Att det regnar och snöar om vartannat gör inte saken direkt bättre.
Jag hade verkligen inte humör för att rida Obama idag så han fick gå på linan igen. Han såg riktigt fin ut, luftigt steg och sänkte huvudet och höjde ryggen emellanåt. Sen har jag gått i stallet och mockat och fyllt vatten inne och ute. Jag lyssnade på Lisen och Jens och försökte tagga till men det gick sådär. 
 
Nu ska jag byta om och åka till Sannie. Jag ska mocka lösdriften och sen ska vi åka på träning.
 
 
 
 
 

Glamoröst hästliv

Livet med hästar är verkligen inte alltid underbart.
Jag kom hem från jobbet vid 18 och gick ut och gjorde klart stallet. Sen skulle jag ta in Obama för en joggtur och det gick inte som jag hade tänkt. 
När jag nästan fått ut Obama så tryckte sig Sunnie ut på hans andra sida. Chilli var på väg ut också men jag lyckades få honom att backa tillbaka in i hagen. När jag sen snurrade runt utanför grinden med två hästar så fick Chilli för sig att han skulle ut i alla fall och bara tryckte sig genom tråden tills handtaget gick av. Jäkla hästar alltså !
Så tiden för ridpasset gick istället åt till att laga staket. 
 
Både Chilli och Sunnie fick komma ut i hagen igen och Chilli fick sig en stöt så förhoppningsvis lärde han sig någonting av det. 
Jag får skylla mig själv, jag brukar bara leda en häst in från hagen och så går dom andra lösa efter men det ger dom ingen ursäkt att trycka sig ut genom grinden. Det får bli skärpning från min sida framöver, helt enkelt.
 
 
Den där hästen kommer göra mig gråhårig..
 
 
 

Jobb, ridning och fika

Idag har jag haft en jobbig dag på jobbet. Jag behöver inte gå in på det närmre men jag har i alla fall jobbat delad tur idag. 6.30-13.30, en paus för att rida Sannie och sen 16.15-17.30. Trodde att jag skulle åka på att göra det imorgon också (egentligen är det min lediga tisdag) men det löste sig, så jag jobbar 11.30-17.30.
 
Sannie kändes fin idag. Vi red en runda med mycket galopp där hon fick rulla på ordentligt och det älskar hon. Hon som annars brukar tjura ihop när det regnar och blåser hade öronen spetsade hela ridturen. Jag själv satt med ett leende, förutom när vi galopperade snabbt, då kändes snön som tusen nålar i ansiktet så jag satt och stirrade ner i manen. Tur att hon är snäll, haha !
 
Jag hann med en fika med Evelin och Alma på Nordpolen också, mysigt !
 
 
 
 
 

Söndagsmorgon

Jag har startat min söndagsmorgon i stallet och som vanligt när jag gör det så frågar jag mig själv varför jag inte gör det oftare. Det ger en så härlig start på dagen och jag fylls med bra energi.
Jag har lyssnat på två avsnitt av ridpodden, ett som handlade om bett/hjälptyglar och ett om ridning av unghästen. Så intressant ! Tack för tipset, Ellinor 👍
 
Hästarna fick komma ut lite senare idag. Det blåser storm och regnar på tvären, det sänker väl min härliga energi lite, haha. Jag lär ju sitta på två pigga hästar när det är dags för ridning senare.
Sannie ska få komma ut i skogen och Obama ska joggas på grusvägen. Obama longerade jag igår och hela han bara lös bus. Han valde själv galopp några varv och jag lät honom gå, jag tänker att han behöver göra av sin energi någonstans. Han var ändå duktig och sänkte huvudet och slappnade av på slutet så vi fick ut något positivt när han hade busat färdigt. 
 
Nu ska jag äta frukost och sen ta tag i ridningen.
 
 
 
 
 

Gårdagen i bilder

 
Uteritt med mycket galopp på Sannie.
 
 
Trött och nöjd Sannie 😍
 
 
 
Hela gänget, minus Philip.
 
 
Sannas Appletini.
 
 
 
 
 
Hela gänget hoppade in i husbilen och åkte till pizzerian 😂
 
 
 
 

Just nu

 
 
 
 

Torsdag

Idag kom jag hem från jobbet strax efter 17. Som oftast gick jag direkt ut i stallet.
 
Först mockade jag och fixade klart stallet. Sen gav jag min sadel lite välbehövd kärlek. Jag har inte riktigt kommit på hur/med vad jag bäst smörjer den. Därför brukar jag först torka av den med en oparfymerad baby wipe för att få bort smuts och damm. Sen gnuggar jag in Prestiges egna sadelbalsam, som för övrigt luktar såååå gott ! Det borde ju vara ett säkert kort tänker jag, eftersom den är speciellt framtagen för Prestiges läder. Dock gör jag det inte för ofta då jag har läst att det inte är bra för lädret. Parisen som jag har är ju dessutom i kalvskinn och jag vill inte att det ska töja sig.
 
Sen tog jag med Obama på en powerwalk. Han vilade igår eftersom vädret var under all kritik. Nu hoppas jag att vi kan få ha lite flyt så ska vi nog kunna börja galoppera i helgen.
Jag tog in hästarna för kvällen, spolade ben och nattade dom.
För övrigt så blev jag tipsad av Ellinor om att lyssna på ridpodden. Det har jag gjort både igår och idag under tiden jag har vart i stallet och det är riktigt peppande. Skönt att lyssna på något vettigt och intressant också och inte bara någon radiopratare som babblar.
 
Imorgon slutar jag kl 14 och åker direkt till Sannie. Jag tänkte mig en uteritt med mycket galopp då hon säkerligen har samlat på sig en del energi dom senaste dagarna. Sen ska jag rejsa hem till mitt stall och förhoppningsvis hinna både mocka och rida Obama innan vi ska möta upp hela gänget för drinkkväll hos Elin och Philip. Det ska bli så roligt, som vanligt när vi alla umgås ❤
 
 
 
 
 

Sweet Chilli E

Igår mätte vi Chilli och det var ett tag sen sist, så jag trodde att han hade växt någon centimeter. Men inte då, han ligger fortfarande kvar på stadiga 166cm.
 
Tidigare år så har han inte växt någonting på vintern så det återstår att se om han knakar iväg i vår som vanligt eller om han snart är färdigväxt !
 
 
 
 
 

Obama

Alltså, jag är verkligen inte gjord för sån här kyla ! Jag tappar all motivation till allt förutom att ligga i soffan och äta en massa onyttigt. Jag fryser konstant och är ovanligt trött, jag kan somna när som helst och var som helst och så har det vart några månader nu. Förhoppningsvis släpper det när värmen kommer.
Så, nu har jag fått klaga lite på vädret. 
 
När jag kom hem från jobbet så promenerade jag en sväng med Obama och longerade honom i skritt och trav en stund. Han var ruskigt pigg och la in något bocksprång och lite galopp. 
Dom där hela sulorna han fick på framhovarna hjälper tyvärr inte så bra mot snöstyltor. Därför är jag rädd för att rida på vägen där det är isigt med honom då broddarna inte når ner och får fäste. Det sista jag vill är att han ska fläka sig eller att vi halkar omkull. Har redan gjort den tabben på ponny och det slutade med en sträckt sena i benet och flera veckor på kryckor = ingen ridning på ett bra tag. 
Men imorgon ska det komma regn så har jag tur så regnar snön bort så jag kan rida honom ordentligt igen.
 
Igår red vi ännu ett pass barbacka i sommarhagen och red mycket serpentinbågar, mindre volter, skänkelvikning och halter. Man ska inte underskatta skrittarbetet ! Lite trav på volt där han gärna blir av och på men det blev bättre på slutet.
 
 
Snart är det dags att klippa herrn igen.
 
 
 

Dagens Sannie

 
 
Att en häst kan bli så glad av lite bommar 😂
 
Jag satte upp ett litet räcke på medellinjen, travbommar på böjt spår och två galoppbommar med ca 18 m emellan. 
Vi började med travbommarna och i vänster varv gick hon i en ganska trevlig form. Dock så ville hon inte forma sig runt min innerskänkel över bommarna utan körde in vänsterbogen och föll in. I höger varv höll hon böjningen över bommarna men hade svårare för formen. 
 
På galoppbommarna i vänster varv var hon fin. Vi red på 5-6-7 galoppsprång hon hon höll sig hyffsat rak. I höger varv red vi på 4-5-6 galoppsprång men här stog hon emot på vänstersidan och ville trycka sig mot min högerskänkel. 
 
På räcket var hon duktig men jag slarvade. Jag var trött och satt mest och åkte häst och hjälpte henne inte med anridningen. Det är väl bra i och för sig, då jag vill att hon ska kunna tänka själv också men vi är inte riktigt där än. Hon bytte galopp från höger till vänster över räcket jättefint men från vänster till höger har hon svårare. Tyvärr så tror jag att det beror på att jag blir för låst i min vänsterhand och därmed hindrar henne från att få fram den nya innersidan. Över lag så märktes min oliksidighet på alla dagens övningar och det är något jag måste jobba hårt (och gör varje dag) med att få bort.
 
Jag är ändå nöjd, men jag hade kunnat nöta allt lite längre än vad jag gjorde. Tyvärr så gör jag ofta så, nöjer mig när det känns okej och pushar inte tills det blir bra.
 
 
 

Obama

En kort uppdatering om Obamas ridpass dom senaste dagarna:
 
I torsdags longerade jag honom. Då hade han vilat några dagar så han var pigg men höll sig ändå i skinnet. 
I fredags joggade jag honom i skritt och trav på grusvägen. Vi jobbar just nu mycket med halter där jag är noga med att han ska stå stilla och bibehålla formen tills jag ber honom att skritta igen. Vi rider också mycket tempoväxlingar för att få honom att bli kvickare igen, han har tyvärr tappat det under vilan. 
I lördags red jag honom barbacka i sommarhagen. Han är vinglig emellanåt så det var bra balansträning för mig. Vi red en åttvolt och jag märkte att han har svårt för omställningen så det ska vi träna vidare på. Annars var han fin.
Igår promenerade vi en sväng i skogen. Obama är otroligt känslig för lukter och i vår skog går det både vildsvin, älgar, rådjur och hjortar. Så halva vägen stannade han varannan meter och andra halvan gick han med huvudet i vädret och blåste högt genom näsborrarna, haha ! Han har blivit bättre att leda dock, nu har han hyffsad koll på mitt space och försöker inte gå ifrån mig. 
 
Idag har jag inte bestämt hur han ska motioneras än. Men det känns bra att vi äntligen är på gång igen !
 
 
 
 
 

Ett snabbt hej

Denna helgen har vart lugn och jag har hunnit umgås massa med Tompa. Så mysigt !
 
Imorgon är jag ledig och hoppas hinna uppdatera er mer. Jag tänkte även lägga upp Chillis plan fram till 3-årstestet någon dag framöver.
Sannie ska få markarbeta lite och Obama ska ridas.
 
 
 
 
 

Gissa hästen

 
 
 

Hoppträning Sten

I onsdags hopptränade jag och Sannie för Sten. Hon hade två lugna dagar måndag och tisdag, plus att hon var nyklippt, så det var en pigg dam jag hade att göra med. Vid ett tillfälle gjorde hon till och med något som liknade en bockning, haha !
 
Det var inte vår bästa träning men det gick ändå inte dåligt. Hon har som sagt blivit mer självsäker, vilket gör att hon gärna fattar egna beslut lite då och då. Det i kombination med att hon är pigg och har hittat en ganska bra galopp gör att jag nu måste ändra om min ridning. Det tar ett tag för mig då det är så mycket att tänka på.
Bara för att hon är pigg och springer så får jag inte tappa benen, tvärtom så måste jag driva ännu mer. Samtidigt så får jag inte bli fast i handen utan måste göra tusentals halvhalter och vara konsekvent att dom går igenom. Jag vill ha henne mer på bakbenen så att vi har lättare att få en bra distans till hindren. Och så behöver jag använda rösten och det har jag faktiskt blivit bättre med. 
 
Det var en rolig träning, där uppvärmningen med travbommar och skänkelvikning gjorde henne fin. Nu ska vi bara samarbeta bättre så blir detta toppen !
 
Fotograf: Alice Widarsson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klippt

Igår slutade jag tidigt och åkte till Sannie och klippte henne. Det var inte särskilt mycket päls men hon blev bra mycket snyggare nu i alla fall. Snäll var hon också, hon stog tålmodigt och still hela tiden, det var bara bakom öronen som hon tyckte det var lite läskigt.
 
 
 
När jag kom hem så var jag kall och trött och vädret var under all kritik, så jag kröp upp i soffan och värmde mig en stund innan jag gick ut och gjorde stallet. Obama fick alltså vila igår igen, tyvärr.
 
Idag är det dags för hoppträning i Vara igen. När jag slutar jobbet ska jag åka och hämta släpet och sen åka till Sannie. Jag ska mocka lösdriften innan jag kan börja packa och göra i ordning Sannie.
Vi rider i mellangruppen 19-20 så jag hinner kolla lite på dom andra grupperna och ändå vara hemma hyffsat i tid ikväll.
 
 
 

P&J Trollhättan

Igår var vi på P&J med Sannie. Vi var på Trollhättans Fältrittklubb, en otroligt fin anläggning med bra anordnade tävlingar.
 
Tanken var att starta 70 cm för att hon skulle få titta av sig och sen avsluta med en 90 cm. Men det var så många ryttare emellan starterna så jag bytte till 80 cm i stället.
Sannie var nästan inte tittig alls, hon hoppade kombination och vattenmatta som ingenting. När jag kollade på filmerna efteråt såg jag att vi hade för dålig galopp. Jag red medvetet lite långsamt för att jag inte ville sätta för mycket tryck i henne och för att hon skulle vara avslappnad. Det blev visst lite väl lugnt men det kan också vara därför hon inte var spänd. Hon var snarare för stark emellan åt, och det ser jag som ett tecken på att hon tycker det är roligt och har blivit säker på sin uppgift.
 
Över lag så är jag alltså nöjd och 80 cm känns som en lätt match för oss. Nu har jag och Evelin bokat in några P&J och Lokala tävlingar framöver 😊
 
 
Sötnöt 😍
 
 
 
 
 
 
 

Ridning och kalas

Hej på er !
Jag tog sovmorgon till 9.30 (det blev sent igår som vanligt) och gick direkt ut till stallet. Jag fick hjälp av grannen att ta in två hösilagebalar och så mockade jag.
Nu har jag vart inne och ätit frukost och är på väg ut och ska göra det sista i stallet och rida Obama. Jag tänkte att han ska få klättra lite i sommarhagen.
 
Jag red honom i mörkret igår kväll och han kändes fin. Pigg men samarbetsvillig, en bra kombination.
 
När jag är klar i stallet ska jag hoppa in i duschen och snygga till mig lite för att sen åka på kalas/fest hos Tompas bror.
 
 
 
 
 

Helg

Äntligen är det snart helg, som jag har längtat !
När jag slutar jobbet ska jag hem och rida Obama och göra stallet. Men först måste jag städa, det kommer nämligen hem folk och bygger baslåda hos oss idag. Hos oss ser det som vanligt ut som kriget med lådor och extra vardagsmöbler i vardagsrummet och disk i hela köket. Suck..
Igår var jag och Obama ute på en promenad på grusvägen. Han var knappt tittig alls när jag var på marken som en säkerhet.
 
I helgen ska vi på kalas och eventuellt födelsedagsfest för Tompas bror. Vi ska en sväng till Jönköping och tillbaka och så ska jag och Sannie iväg till Trollhättan för P&J. 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Sannie & Obama

Idag när jag slutade jobbet så åkte jag till Sannie. Vi red ut och galopperade i skogen och till bådas glädje så hittade vi två nedfallna träd som vi hoppade över några gånger. Dom var kanske 80-90cm höga men Sannie tog i för kung och fosterland, haha. Riktigt fina språng och det kändes bra.
Innan jag åkte där ifrån så mockade jag lösdriften. Sen åkte jag hem till mitt stall.
 
Jag longerade Obama idag igen. Inte optimalt två dagar i rad men för honom så verkade det inte vara en dum idé. Han sänkte huvudet ordentligt i traven emellan åt och slappnade av, så härligt att se.
Sen gjorde jag mitt stall och nu har jag precis kommit in.
Vi ska äta pulled vildsvin och bara mysa resten av kvällen.
 
 
 
 
 

Hovslagaren

Idag har jag haft min lediga tisdag och jag har spenderat den ganska lugnt. Hästarna kom ut vid 5 och sen tog jag sovmorgon till 9, så skönt !
 
Vid lunch kom hovslagaren och gjorde hästarna fina om fötterna. Obama fick på sig en heltäckande sula på framhovarna. Han är så himla ömfotad och tar inte för sig när vi rider på grusvägen. Jag hoppas att detta ska skydda hans sula så att jag kan få fram hans fina steg. På bak så fick han vanliga snösulor och så har jag broddat honom runt om så nu är vi good to go.
 
 
Jag promenerade en sväng med Sunnie och Obama och sen longerade jag Obama på den lilla vallen utanför stallet. Han såg fräsch ut men hade humör idag så det var nära att jag fick två broddhål i benet.
Nu ska jag och Tompa strax hämta halm till hästarna och sen laga kvällsmat.
 
 
 

Söndag

Jag och Tompa hade räknat fel på datumen, det var inte alls något kalas igår utan det är nästs helg. Som tur är så kom Tompa på det strax innan vi skulle åka så vi slapp stå där och knacka på dörren 😂
 
I stället så gjorde jag stallet och sen åkte vi till Elin och Philip och åt tacos. Vi spelade ett spel som hette Våghals (skitkul utmaningar emellanåt) och som vanligt numera så blev det alldeles för sent.
 
Idag har vi stått ute och fryst på en Endurotävling halva dagen så när vi kom hem hade jag inte lust att frysa mer. Därför blev det ingen ridning och jag har inte mockat än. Skäms på mig !
 
 
 
 
 
 

Gårdagens ridning

Igår slutade jag jobbet kl 13 och åkte direkt till Sannie. Vi galopperade på grusvägarna för att bli av med lite energi och jag tror att damen var nöjd när vi skrittade av.
 
När jag kom hem så red jag ut Obama i skritt och lite trav. Han var tittig deluxe och hade fokus på allt annat än mig. Jag hade tänkt fortsätta arbetet idag men det har kommit lite snö under natten så jag tror tyvärr att det är för halt. Han har gått med sina skor i drygt 8 veckor så jag tror inte det är någon idé att försöka få i några brodd heller..
 
Nu ska jag och Tompa på kalas för hans bror och ikväll blir det nog en fixarkväll här hemma.
Jag vill bara avsluta med att skriva Grattis till Evelin och Pelle som fick en liten tjej igår ❤
 
 
 
 
 

Hoppträning för Sten

Igår red jag och Sannie ännu en träning för Sten. Vi har hoppat henne ganska mycket det sista men vi har en tanke bakom. Sannie blir lätt spänd och tittig så fort vi ska hoppa något nytt hinder eller på nya platser. Vi försöker därför åka iväg med henne så mycket som möjligt för att hon ska slappna av och att hinder inte ska bli en så stor grej. Jag tycker redan att det märks skillnad på henne då hon hoppat det mesta utan spändhet numera.
 
Träningen gick både bra och dåligt. Vi hoppade en serie med två galoppbommar-räcke-bom-räcke och sen fyra språng på båge till en oxer eller tre språng på en båge till ett räcke. Jag själv har lite svårt för galoppbommar så på dom trasslade vi till det några gånger. Sen så är det alltid svårt med "höger-eller-vänster"träning då hästen gärna vill gå åt det håll den gått tidigare. Så där var det lite vingligt emellanåt. Men när vi satte ihop allt till en bana så flöt det på och vi fick några fina språng. Så roligt att vi kan börja finslipa på detaljer nu istället för att bara ha som mål att ta oss över hindren.
Film finns på min Instagram.
 
 
 
 
 

2018

Har väl inte startat på bästa sätt för mig.
Jag hade mysigt och roligt med extrafamiljen igår och det blev sent. Jag fick dock reda på att några i extrafamiljen inte alls ser mig som jag trodde att dom gjorde och det gjorde mig väldigt ledsen. Jag ser ju dom som mina familjemedlemmar och att då bli pratad om bakom ryggen känns kasst. Så nej, 2018 har inte imponerat än så länge.
 
Jag har bestämt mig för att strunta i årsinlägget. Jag har inte ork och lust att gå igenom hela mitt år, det har hänt så mycket skit och jag vill inte bygga på min ångest ännu mer. Jag vill i stället blicka framåt och hoppas på att livet blir lite lättare.
Här får ni i alla fall några bilder från igår och om det är tyst här ett tag så vet ni varför.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0