Veterinär

Igår hade jag ute veterinären. Sunnie behövde vaccineras inför fölningen och jag passade på att vaccinera Chills samtidigt. Han fick även en B-vitaminspruta (för att hjälpa till med fällningen) och en tandkoll.
 
Han hade jättefina tänder, jag kollade själv och det är sådär jag har lärt mig att bra hästtänder ska se ut. Och inga vargtänder hade han heller. Så skönt att veta och att vi kan starta inridningen med bra förutsättningar. 
Han höll dock på att tappa två kindtänder varav veterinären lätt kunde dra loss den ena. Den andra satt hårdare men kommer släppa av sig själv, förhoppningsvis utan problem. 
 
 
 
 
Trött, sederad kille. Tänk om han kunde vara lite mer såhär i vardagen 😂
 
 
 

Hur söt är han inte ?

 
Tompa åker till Österrike över helgen och lämnade mig ett meddelande. Jag älskar dig, Thomas ❤
 
 
 

Första gången

Första avramlingen från Chills - check !
 
Chilli har ju som sagt vilat ett tag. Men idag var grusvägen upptinad en bit så då passade jag på.
Jag longerade honom några varv men han var ganska lugn så jag satt upp.
Jag kände att han var lite spänd men det var ändå inte så farligt. Förrän vi kom till grannens hus och Platina sprang och gnäggade i hagen bredvid. Då blev det för mycket för Chilli så han började konstra. När han inte fick gå framåt gick han istället uppåt och han var snabb. Jag hann inte luta mig framåt och vara följsam så jag typ gled av och satte mig rätt på ett isigt parti. Aj !
 
Chilli blev nog lite chockad så jag fick tag på honom direkt. Jag bestämde mig för att leda honom en bit så han fick vänja sig vid Platina men då ställde han sig igen så att jag tappade honom. Efter att han sprungit runt en stund fick Tompa (som kom springande när jag ramlade av) tag på honom och så gick vi iväg på grusvägen.
På vägen hem satt jag upp och så skrittade vi hem, vände och skrittade en bit till på grusvägen innan vi gick tillbaka och in i stallet.
 
Ja, det gick ju inte riktigt som jag tänkt mig. Hade Platina vart lugn så hade det nog gått bättre men nu blev Chilli påverkad och stressad av henne. Tyvärr så har jag ingen häst att ha som sällskap till när vi rider ut så vi får helt enkelt fortsätta traggla själva och eventuellt promenera från gården några gånger för att slippa fler incidenter innan han har förstått vad jag begär av honom.
 
 
Första, men med all säkerhet inte sista, gången jag flyger av Chills 🙈
 
 
 

Just nu

 
 
Våren är äntligen här, älskar ❤
 
 
 

Istid och lugn period

Hej på er !
 
Jag har inte direkt vart flitig här på bloggen det sista men det har inte funnits så mycket att skriva om. Vintern håller sig kvar, det är kallt och det är isigt överallt, vilket försvårar inridningen av Chills. Där det är snö är det hård skare så jag har inte ens longerat honom. Jag som tänkte rida honom i mars och sen låta honom vila större delen av april har nu fått lägga om min plan. Men jag hoppas att vi ska kunna uppnå samma mål ändå, 3års.
 
Sannie har gått in i en lugnare period. Mycket uteritter och skritt och vi avanmälde faktiskt till den lokala i Mariestad som vi skulle åkt på igår. Vi ska backa tillbaka ett steg och hoppa lite lägre höjder på P&J. Sen får vi se hur vi går vidare. 
 
Det är typ det som har hänt (eller snarare inte hänt) sedan sist. Just det, jag var veterinärassistent på bruksprovet på Grevagården igår, lite långtråkigt men kul att få se hingstarna på nära håll.
 
 
Jag fick låna Tage på en skrittur i lördags, så härligt !
 
 
 

Bäbishicka

Nu ikväll hade bäbis hicka 😍
 
 
 
 
 

Just nu

 
Äntligen är både kamera och lampa på plats. Nu kan jag börja studera Sunnie på kvällarna så att jag förhoppningsvis kan märka när det är dags för fölning.
 
 
 

Dimma

Sannie fick komma ut på grusvägarna och jogga lite. Hon kändes trött så det blev mycket skritt och lite trav och galopp, mest för att pröva kombihacket igen efter några månader utan. 
Såklart känns det som ett steg tillbaka att behöva gå tillbaka till det bettet. Jag menar, en period kunde jag till och med hoppa henne på tränsbettet. Men hon blir starkare med mer träning och tar uppenbarligen ut styrkan på fel saker, och jag måste ju liksom kunna svänga henne även när vi är på tävling. Jag skulle vilja ha många fler trimtimmar i paddock med henne men eftersom jag oftast rider henne när jag slutar tidigt så blir det jag som får ta uteritterna. Vi kan träna på mycket ute också men det blir inte riktigt samma sak. 
Well, snart blir vi utan paddock ändå och då blir det enbart träning ute.
 
 
 
Det var tjock dimma ute idag, vi såg bara typ 50m framför oss.
 
 
 

Lokal Falköping 10/3

I lördags var jag och Sannie i Falköping på deras lokala hopptävling. Jag hade ganska stora förhoppningar då det gick så bra där för några veckor sen.
 
90 cm: Här var hon fin på framridningen och framhoppningen gick också bra. Det var ganska trångt och folk överallt men vi fick några bra språng.
På banan låg hon ganska mycket i handen men hon hoppade bra. Jag såg på filmen efteråt att vi hade en dålig galopp och då fick vi också svårt att hålla våra galoppsprång på linjerna. Men en helt okej och felfri runda.
 
1m: Här kändes hon lite stretigare på framridningen men jag bestämde mig för att låta henne vara sån, just för att undvika att hon skulle tjura ihop. Framhoppningen gick i vänster varv till denna klassen och det var inte till vår fördel. Jag hade redan från början svårt att rida an hindren då hon inte ville följa med mig runt. Vi fick något riktigt bra språng på räcket men så fort vi började hoppa oxern så blev hon riktigt grinig på mig och drog åt höger precis innan språnget. Vi kraschade en gång och sen ville hon inte alls. Vi kom över ett lågt räcke innan vi gick in på banan. Där kändes det direkt att hon tyckte hon var klar för dagen och vi stannade ut oss på 1an. Vi kom dock över på fjärde försöket.
 
Så ja, jag är riktigt besviken. Irriterad på Sannie för att hon bara stänger av sådär och arg på mig själv som inte klarar att rida igenom det. Men vi ska förhoppningsvis få revansch redan i helgen då vi ska till Mariestad och hoppa samma klasser. Jag ska pröva ett nytt/gammalt bett innan dess och förhoppningsvis få bättre ordning på styrningen.
 
 
 
 
 
 
 

64 dagar

Här har ni bilder på Sunnies mage från i onsdags, när det var 64 dygn kvar till fölning !
 
 
 
 
Men framifrån syns det ingenting 😂
 
 
 
 
 

Första galoppen 👏

Usch och fy ! Sen i lördags har jag legat i magsjuka och har knappt gått från soffan. Att mocka har vart en pina och ridning har inte ens vart i mina tankar. 
 
Däremot så var jag med Chilli i ridhuset på dagen på lördagen. Han är som vanligt väldigt cool att ha med sig och eftersom Tompa försvann iväg på annat håll så fick jag lasta ur och sadla honom själv. Inga problem !
 
Jag longerade honom några varv i linan innan jag satt upp. Han var tittig i ena hörnet där det bland annat stog en skottkärra och sockerbitarna jag hade plockat fram (till hoppträningen jag skulle hålla efter ridningen som aldrig blev av) var lite läskiga. 
Utöver det så skötte han sig exemplariskt och vi galopperade faktiskt för första gången ! Själva fattningen tog något varv innan han förstog men det är ju inte konstigt. Han har trevliga gångarter och det ska bli så roligt att fortsätta jobba med honom 😊
 
På slutet av ridpasset kom Ann in med två av sina unghästar. Han var lite nyfiken på vad det var för några men höll sig lugn och fokuserade på mig. 
 
 
 
 
 
 
 
Han ser så liten ut 🙈
Filmklipp finns på min Instagram.
 
Tanken var att jag skulle hålla hoppträning för tjejerna och även hoppa Frank efter jag ridit Chilli. Men på vägen till ridhuset så ramlade mamma av och Alice tappade Rut så båda hästarna kom lösa. Istället för att springa hem så sprang dom till skogen så vi var ex antal personer som sprang/åkte runt och letade häst i ca en timme. Som tur är klarade sig både hästar och ryttare utan några skador men någon hoppträning blev det inte.
 
 
 

Kamera

Bäbis var vaken ikväll också ❤ 
Här ser hon ut att vara jätterund om magen !
 
 
Kameran är på plats men behöver dock flyttas lite högre upp. Och så råkade jag göra sönder mörkerfunktionen när jag tappade kameran i betonggolvet här om dagen så vi måste sätta upp en nattlampa. Det blir morgondagens fix.
 
 
 

Bäbisen

Åå jag måste bara berätta för er !
 
Ikväll när vi tog in hästarna så grejade Tompa med fölkameran. Jag passade då på att känna på Sunnies mage en stund. Jag brukar göra det varannan kväll typ men har inte vart säker på om jag känt bäbis eller bara Sunnies muskler som ryckt.
 
Men idag kände jag bäbis, utan tvekan ! Den både sparkade och vred sig flera gånger. Jag tror det är någon mer än jag som inte gillar kyla 😉 
Så härligt att äntligen ha fått känna att det finns ett litet liv där inne ❤ Men stackars Sunnie, tänk att gå runt och bära på en sån där klump.
 
 
Jag måste ta nya magbilder i helgen !
 
 
 

1 mars

 
Och den första vårmånaden börjar med -15 grader och blåst. Jag hoppas verkligen att det slår om till varmare väder snart !
 
 
 

RSS 2.0