Nosgrimmor och anatomiska träns

Nu tänkte jag att vi ska snacka nosgrimmor bland annat !
 
Det finns numera ett stort antal olika nosgrimmor och anatomiska träns och nosgrimmor blir allt mer populära. Jag personligen tror dock inte så värst mycket på alla dessa nya dyra anatomiska lösningar utan tänker att majoriteten av hästar går bra på ett välanpassat träns med ett mjukare, eventuellt bredare, nackstycke. Jag tror mest att det beror på hur man placerar och spänner nosgrimman men visst finns det hästar som är undantag, dom är ju trots allt enskilda individer.
 
Hittills har jag ridit med tre olika nosgrimmor på Chills:
 
 
Remont.
 
 
Micklem, vilket i och för sig blir typ som ett remont.
 
 
Achen, utan snokrem.
 
På Chills kan jag inte säga att jag känner någon särskild skillnad. Kanske att han känns lite lugnare/stadigare med Micklemet men det är en hårfin skillnad.
När jag byter nosgrimma brukar jag oftast byta bett också, då jag har flera "färdiga" träns, så jag tror att det mer är dom olika betten som gör skillnaden.
 
Sunnie däremot gick tidigare alltid bäst på remont. I kombination med rätt bett blev hon stadigare i formen och gav ett mer ärligt sug fram till bettet. Jag kunde till exempel inte rida henne ett seriöst ridpass med pullarnosgrimma, då gick hon med huvudet i vädret och hade ingen kontakt med bettet. Sen om det berodde på nosgrimman eller bettet/anpassningen av tränset kan jag ju analysera såhär några år senare.
Sunnie är för övrigt den enda hästen jag ridit som går bättre på tvådelat bett än tredelat. 
 
Rent estetiskt sett så gillar jag achennosgrimman med snokrem bäst. Det är stilrent och snyggt och snokremmen gör att det inte ser så tomt ut. Micklem tycker jag också om.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ellinor

Bett och träns är kul :)

Castor går bäst på pullartränset med ett tvådelat fullcheek. Men använder även remont och achen, använder dock alltid 2-delat bett med fasta ringar, (sen kan dom variera lite i tjocklek, "utformnad") upplever att han blir betydligt stadigare med det
och focuserar mer på uppgiften. ist för att fippla med bettet.

Super kul att läsa Bukefalos trådar angående bett och träns, mycket åsikter inne på det forumet xD

Svar: Jättekul men en halv djungel emellanåt 🙈Kan också hålla med att stadigheten i formen oftast blir bättre med tvådelat, dock säger dom ju att tredelat är bättre för hästens mun då tvådelade tenderar till att gå upp i hästens gom. Ska bli spännande att testa olika teorier även på Chills med tiden 😄
Emelie Svensson

2018-10-28 @ 10:26:46
Postat av: Anonym

Hahah, verkligen en djungel :) känns som det är delade meningar hela tiden. Jag har också hört det angående tredelat men senaste jag läste om tvådelat va att ett väl utprovat tvådelat skulle fungera på samma sätt som ett rakt bett, men jag vet inte.. :) som sagt en djungel xD Det förstår jag☺️

2018-10-31 @ 16:30:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0