Trött

Hej.

Ny dag, och idag är jag inte alls på bra humör. Jag har stalltjänst hela veckan och jag är bara allmänt trött och tjurig. 

Gårdsvaktsveckan är över och Tompa ska åka hem. Men först ska han rida Sunnie en sista gång i eftermiddag. Och idag har han lovat att trava :) om jag springer bredvid och håller i Sunnie.

Annars behöver Sunnie ett dressyrpass idag eftersom hon var så tjaffsig igår. Vi får väl se om jag får någon ordning på henne, kan hända att gramanen åker på en liten stund idag. Jag tror jag ska sätta upp några sockerbitar idag också, så hon kanske kan skutta lite lugnare över dom någon gång.


1a: Rolf-Göran

Nu går ännu en dag mot sitt slut och det känns som om det vart fullt upp hela dagen idag med.

Dagen började med att fodra och släppa ut hästarna och sen hjälpa till att ge tjurarna mat. När det var klart gick vi in och sov några timmar tills Grand Prix-hoppningen började på TV.

Och visst är det underbart med tre svenskar på prispallen med Rolf-Göran i täten ? Och idag fick han sin revansch från igårkväll. 2:a Svante Johannsson och 3:a Helena Lundbäck. 
Ikväll kl. 22.00 är det stjärnornas hoppning på SVT24, det tänker jag inte missa !

 

Idag red Tompa Sunnie en liten stund efter att jag ridit, och det gick riktigt bra. Han har en väldigt bra sits, trots att han inte ridit så många gånger. Fast han tycker fortfarande att det är läskigt.
Sunnie var annars helt stressad idag, det kändes som att sitta på en bomb. Innan jag började hoppa var hon ganska fin, men efter ett språng så sprang hon bara resten av passet, hoppade flackt utan rygg och lyssnade inte alls. 

Jag började med den övningen vi hade på markarbetet i onsdags. Det är saker som både hon och jag behöver bli bättre på. 
Den övningen gjorde hon ganska bra bitvis, men som jag skrev innan, resten av tiden sprang hon bara och bet sig fast i bettet. Sen höjde jag upp mittenräcket till 1m och det var samma visa då.
Så när jag äntligen fick ett bra språng så avslutade jag där. 
Men Sunnie fick fortsätta en stund till. Jag släppte henne i ridhuset och som hon sprang ! Hon ville aldrig sluta !
Efter ett tag fick jag stopp på henne och då var hon helt genomsvett, men inte ett dugg tröttare. Knäpphäst ! ♥

Ojj vad tiden gick, nu måste jag springa !

     

Globen 2009

Nu har jag precis kollat klart på showen från Globen på 2an och jag antar att jag inte är den enda. Kul att dom har fler sändningstider än föregående år !


Rolf-Göran kom 2:a i 1.50 tidshoppningen på Casall la Silla. Vilken underbar häst ! Och det är så kul att se när Rolf-Göran rider, allt ser så otroligt enkelt ut !

Och så fransmannen Jean-Francois Pignon ! Han och hans hästar var ju helt sagolika. Vilken respekt och tillit dom har till varandra.
Sen är jag lite fundersam på om all den respekten kommit på rätt sätt eller från spöt han har i handen hela tiden. Han var ju inte dum mot dom ikväll framför kamerorna, men alla andra kvällar då ? Ja, det tål att tänkas på, en otrolig show var det i alla fall !Imorgon finns det ju en hel del sändningstider på SVT. Vet inte riktigt om alla stämmer, men jag ska försöka kolla på alla jag hinner.

10.45: Hoppning Grand Prix
14.30: VC Dressyr Kür
17.30 el. 22.00: Hoppning, Show, fyrspann och avslutning. (vet inte vilken tid som gäller)

Titta och njut !

Jag avslutar med ett citat från kvällen, om shettisar av Jan Svanlund: 
"Det ser ut som om de försöker vara riktiga hästar men de lyckas inte riktigt!" 


Tjurar

Hej hej.

Nu är jag klar för dagen, det har vart full rulle idag kan jag lova !

Han som skulle köra in ensilage till tjurarna (dom har köttkor på denna gården också) kunde inte komma så jag och Tompa fick hjälpa till att öppna balar och slänga in mat för hand. Ganska jobbigt då ensilage väger en del. Sen stog vi och klappade på tjurarna en stund. Dom är ju inte så fina direkt, men jag har hittat min söta favorit. Nr 144 som jag döpt till Wille ;)

Nog om tjurar. Sunnie fick en välförtjänt vilodag idag, vi var bara borta och hälsade på henne en stund. Och imorgon ska Tompa rida. Han har ridit en hel del sen vi blev tillsammans men är fortfarande lite rädd. Skritt går bra, men resten av gångarterna får jag sitta upp och sköta själv :) Så hon får ett pass i ridhuset, eftersom skolans paddock är jättekladdig, och jag tror att hon ska få hoppa ett par språng med.Sunnie Girl

   

Fredagskväll

Nu är jag hemma :)

Det är mockat i stallet, vi har vart och handlat. Nu har vi hela myskvällen framför oss !

Just det ja, jag red ju Cabbarét förut. Det gick faktiskt riktigt bra idag, t.o.m i galoppen som inte alls gick bra sist. Jag börjar komma på honom lite. Sen vet jag ju inte hur det ser ut från marken, men det känns bra ialla fall ;) 

Cabbarét är en väldigt stor häst, han är ca 1.85 cm hög och det är mycket häst att rida. Men han är sammarbetsvillig och det är väldigt kul att rida honom.

Nu ska jag hoppa in i duschen. Ni får ha en trevlig fredagskväll, vare sig ni är i Globen eller hemma !Karin och Cabb. 


Galen häst

Nu har jag ridit Sunnie på grusvägen och jag kan ju säga att hon var pigg idag !

Vid ett tillfälle blev hon rädd för en sten och kastade sig ut i en sådd åker och klampade runt där ett tag innan jag fick kontakt med henne igen. Den bonden lär ju inte vara så glad på mig sen !
På hemvägen bockade hon på sitt lilla sätt (kör ner huvudet, ruskar på hela kroppen och studsar fram) och i skritten den sista biten taktade hon bara. Det märks att hon saknar uteritterna ;)

Så ska jag rida Cabb efter den här lektionen. Är väl inte jättepigg på det eftersom jag är så trött och förkyld.
Men vad gör man inte för sina vänner ?
Och så är det stalltjänst efter det. Sen bär det hem till gården, mocka och ta in hästarna där.
Sen blir det en lugn kväll i soffan, med en hyrfilm och godis !Bild på Karin och Cabb.

 

Hoppning

Hej :)

Det blev ingen uppdatering igår, min dator ville inte samarbeta.
Men nu sitter jag i skolan och har massa tid över !

Igår var det hoppning för Anna. Vi hoppade bana och man kan väl säga att det kunde gått bättre.
Uppvärmningen var en typisk Anna-uppvärmning. Mycket volter, övergångar, öppnor och slutor.
Sen travhoppade vi ett räcke på en åttvolt. Efter det provhoppade vi alla linjer. 
Och som vanligt var det en speciell linje som jag inte fick till.

Det var räcke till oxer, 21m. 
När hindren är lägre blir det 6 galoppsprång lite tillbaka. Vi skulle gå på 5 galoppsprång däremellan, men Sunnie har så kort galopp så det gick verkligen inte. Efter ett tag började hon tveka och då tvekade ju även jag. 
Tillslut fick vi till det, skam den som ger sig !

Sen på banan var Sunnie jättefin, hon hade fått upp en bra galopp och var positiv till hindrena igen.

Idag ska hon bara få jogga ut en sväng på grusvägen. Eftersom lektionen vi skulle haft nu blev inställd så ska jag passa på och sticka ut nu innan det börjar regna. Om inte min dator börjar fungera blir det nog dålig uppdatering nu i helgen. 

 

Markarbete

Hallå.

Idag red jag ju som sagt markarbete och det gick väl sådär. Jag har märkt av mer och mer det sista att Sunnie har lite svårt med koordinationen. Ni vet, galoppombyten, få rätt galopp efter hindren och sånt där.

Idag gjorde vi en övning som var väldigt bra för just koordinationen.
Såhär ser den ut:En väldigt rolig övning som är mycket svårare än vad den ser ut !

Vi började med att rida mycket tempoväxlingar, öppnor, förvänd galopp och olika stora volter som uppvärmning.
Sen red vi i galopp i en serpentinbåge över de här små räckena.

Här hade Sunnie väldigt svårt att landa i rätt galopp och hon ville gärna gena i svängarna.

Sen skulle vi rida på ett rakt spår över hindren. Så vi vände upp på medellinjen och hoppade hindren på "snedden". Också jättenyttigt, för hästen är ju inställd på serpentinerna man red innan.

Som sagt så kunde ju Sunnie skött sig bättre, men jag är ändå ganska nöjd med henne för dagen.

Igår hade hon tydligen vart jätteduktig på tömkörningen, min lilla Sun-Bun ♥
Och imorgon är det hoppning. Vi ska hoppa bana och jag är riktigt taggad !

Nu ska jag hem till gården och ge hästarna lunch !


Tömkörning

Det blev inte mycket ridning för min del idag. (Ganska skönt eftersom jag var så trött.)

Istället stog det tömkörning på schemat.
Jag tycker att det är ganska roligt att tömköra, men inte med våran lärare. Han går på hästarna lite för mycket och är otydlig i sina hjälper. Och när han tycker att han har fått ett bra resultat tycker jag att hästarna mest springer på bogarna.
Jag tittade mest idag så Nettan och Frida lånade Sunnie. Jag han inte stanna kvar och kolla så jag vet faktiskt inte hur det gick. Men jag gissar på att hon kommer ha en go träningsvärk imorgon.Imorgon ska jag rida markarbete för Amanda. Alltid lika kul för hon har ett väldigt bra tänk. 
Och Sunnie stackarn har gått i ridhuset hela denna veckan :S Vi får se till att komma ut på grusvägen på fredag !

Ja, det var väl allt för mig idag !

  

Tisdag

God morgon !

Nu är stallet klart här på gården och jag funderar på att gå och lägga mig en liten stund innan dressyren som börjar 13.15.
Det är så tråkigt såhär på hösten. Det är alltid grått och mulet så man går omkring och är konstant trött.

Igår red jag ju Karins häst Cabbarèt och jag får säga att det gick bättre än förväntat ! Och han är rolig att rida :)
Så gjorde jag tabben och red Sunnie direkt efter Cabb och då var mina ben fulla med mjölksyra kan jag lova. Så Sunnie fick bara motioneras lite lätt och tur var väl det, hon var inte alls på ridhushumör igår. Hon ville inte göra något av det jag bad henne om, förutom att trava i någorlunda rund form. Men där gick gränsen ! Så vi får se hur roligt det blir på dressyren..

Jag funderar på att åka till stallet lite tidigare och träna på att knoppa idag. Snart är det ju hästskötarexamen och jag kan fortfarande inte göra "riktiga" knoppar :S Vi får se på det.En suddig bild från hoppningen förra veckan :) 1.10Ursäkta sitsen :P 1.30.


Gårdsvakt

Usch, förlåt !
Jag har verkligen vart jättedålig på att uppdatera det sista.

Ridningen har gått jättebra, Sunnie har en bra period just nu och den tar jag tilllvara på.

Förra torsdagen på hoppningen tex, hoppade vi några serier där sista hindret på båda serierna var oxrar.
Anna höjde upp oxrarna till 1.30 och det klarade Sunnie galant. Hon var inte ens i dem ! Och hon hoppade fina, runda språng. Duktiga häst ♥
Och jag är jättestolt över att jag vågade rida mot oxrarna, inte bara en gång utan ett flertal gånger.

Det är alltid lika kul när det går framåt :)

Nu har Sunnie vilat 2 dagar över helgen, så idag ska jag jobba igenom henne lite i ridhuset.
Det sköna med Sunnie är att hon blir nästan aldrig stel, väldigt skönt.
Så ska jag rida Karins häst Cabbarét. Det ska bli roligt för som jag skrev sist, det är alltid lika kul att testa andra hästar.

Denna veckan är jag och min pojkvän gårdsvakt på en gård här i Kba. Vi ska sköta mockning, in- och utsläpp och fodringarna + att vi bor i deras hus. Mysigt, precis som att ha en egen liten gård. Det är bara Sunnie som fattas.Nordhalland i somras. Jag vill ha sommar och tävlingar !


Ofrivillig avsittning igen

Fy för att vara sjuk !
Just nu sitter jag hemma i Vara och tycker synd om mig själv.

I onsdags joggade jag ut Sunnie på grusvägen och det tyckte hon var kul. Men hon har blivit så tittig det senaste. Hoppar till för minsta lilla. Fjanthäst !
Och i onsags hjälpte jag Karin att motionera Fias hästar. Jag fick rida Zassa som bara skulle motioneras lite. Alltid lika kul att rida olika hästar.

Igår var det hoppträning för Anna.
Jag skulle egentligen inte vart med för jag mådde otroligt illa hela dagen, men det var roliga övningar och linjer så jag tvingade mig själv. Därför var jag okoncentrerad vissa delar av lektionen.

Här skulle övningen vart men publishme är inte på min sida idag.

På ena långsidan var det en 2-kombination med räcken, galoppbommar innan, efter och emellan.
På andra långsidan var det ett räcke och en trekombination.
2 snett igenom, ett med räcke och ett med oxer.

Jättesvårt att förklara utan bilden.

Sunnie var ialla fall jättefin och jag som annars brukar vara dålig med att ge eftergift i språnget (sitter i mitt huvud) fick fram handen riktigt bra i de flesta sprången.
Det gick bra hela lektionen tills jag la henne fel några gånger. (illamåendet blev värre och värre.)
Så när jag vände upp till kombinationen tvekade hon lite och ville inte gå fram för skänkeln. Det blev ett tvärstopp på första räcket och jag damp i backen.
Efter det gick det bra, jag fick några fina språng med henne utan att hon tvekade och där avslutade vi.

Men jag blir alltid lika arg när någon säger tårta när jag trillar av, jag hatar det !
Så nästa vecka tvingas jag att baka något till min klass. Jag ska baka något äckligt så de aldrig säger tårta när jag ramlar av igen !Graman

Nu är ännu en morgon av mockande och slit över.

Vi har övertalat Janne att vi ska få lägga på hästarna täcken på morgonen, så nu lutar det åt att Sunnie blir klippt någon gång i dagarna. Hon börjar bli lite väl lurvig !

Igår red jag henne i paddocken. Den var lika geggig och hal som i förrgår, och det verkar som om det är jättesvårt att göra något åt det. Suck..

Jag red med graman på henne för första gången, och som jag trodde blev hon lite grinig.
Gramanens syfte idag var att hon ska "tvingas" att sänka huvudet i övergångarna där hon är svag.
Så jag höll gramanen ganska kort (självklart släppte jag på gramanen när hon gav efter) och nu när hon inte kunde köra upp huvudet blev hon irriterad, studsade på stället och kickade mot skänkeln. 
Avslutningsvis var hon ganska fin så det tål att upprepas ! ;)

Jag tycker att man kan rida med graman med gott samvete, så länge du har ett syfte med den och använder den rätt. Sen finns det många olika åsikter om vad som är att använda den rätt och fel, så jag antar att det är en smaksak.

Bara för att du själv ogillar att rida med graman måste du acceptera att andra har det som en arbetsmetod.

Jag menar, vad är det för fel med att rida med gramanen de första 20 minutrarna av ett pass så att du besparar dig dragkampen i början ? (som tur är har inte jag någon sådan dragkamp med min häst)
Det är klart att man ska kunna rida ihop hästen själv, med egna krafter, men ibland har man inte den orken eller tiden. Och då är gramanen ett bra hjälpmedel tycker jag :)Idag är det dressyr och jag är inte riktigt på humör för att rida för våran dressyrtränare. Hade jag fått bestämma så hade vi ridit för någon annan. Men men, nu är det som det är och då är det bara att göra det bästa av situationen.

Har jag tid någon dag ska jag slänga upp en inlägg om vad jag har för utrustning till mig och min häst !


 

Veckoelev

Ledsen för en väldigt dålig uppdatering i helgen.

Jag har vart veckoelev och jobbat i stallet och då är del full rulle !

Sunnie fick en välbehövd vilodag i lördags.
Igår longerade jag henne utan inspänning och det tyckte hon var jättekul. Men underlaget i paddocken är inte det bästa. Hon halkade mycket och det gjorde att hon gick och spände sig lite, så jag höll inte på så länge.

Nu har jag en hel, lång vecka med stalltjänst framför mig. Förhoppningsvis går det fort ! 


Träningsvärk

Fy vilken träningsvärk jag har idag ! Jag kom knappt ur sängen imorse xD

Jag hade tänkt att jogga ut Sunnie men det regnar ju även idag. Blir det inte uppbehåll får vi väl sitta och harva i ridhuset idag igen. Suck. Men det är tur att vi har ridhus ändå, vad mycket lättare allt är då.

Jag hade väl inget mer intressant just för dagen.
Hoppträning

Hoppträning idag.

För er som inte vet tränar vi för Anna Emanuelsson på skolan.

Dagens övning var suuperjobbig men väldigt nyttig !

Vi började med att rida fram utan stigbyglar, och ni som ridit för Anna vet att hon är väldigt noga med markarbetet. Så i en halvtimme travade och galopperade jag runt på Sunnie som absolut inte går att sitta på. Jag hade fettat in sadeln och ridstövlarna så det gick väl ganska bra, men nu är jag helt slut !Sen hoppade vi utan stigbyglar. Först räcket längst ner till höger upp till oxern, runt och sen snäv vänstersväng till räcket på medellinjen, runt oxern till räcket på diagonalen, vänstersväng mellan bommarna upp till oxern på högra långsidan, direkt vänstersväng till räcket och sen höger efteråt. Rörigt ? Ja !
Sen gjorde vi övningen baklänges.

Det var en väldigt bra övning, du blir verkligen kroppsmedveten och får reda på om du har bra balans.

Sen gjorde vi samma övning fast lite högre och med stigbyglar.

Sista övningen var den vänstra långsidan. Travbom till krysset, studs till räcket, 3 galoppbommar och sen en oxer.

Sista gången vi hoppade det låg oxern på 1.25 ! Det tycker jag är ganska högt och jag är glad att jag och Sunnie vågade hoppa det och dessutom klarade det. (som ni hör är jag ganska höjdrädd, men det börjar bättra sig.)

'

Sunnie Girl.
Klippa eller inte ?

Vi slipper regnet idag ialla fall.

Tömkörningen igår gick faktiskt ganska bra, Sunnie förstog inte riktigt hur vi menade i början och då tycker jag att våran lärare gick på henne lite för mycket. Stackarn visste ju inte ens vilket håll hon skulle åt. Resultatet blev en stressad häst som bara sprang.

Så jag fick lugna ner henne så hon vilade mer på steget och han ikapp med bakdelen. Då blev hon superfin ! Men det var väldigt jobbigt för henne så jag hoppade över markarbetet idag så att hon bara får jogga lite. Så hon ska nog vara fin på hoppningen imorgon.

Det segaste är att jag får rida efter idrotten för nu innan ska vi ha engelska. Och vi ska gymma på idrotten idag så jag lär ju vara ganska mör när jag ska rida. Tur då, att hon bara ska joggas ;)

Och så har jag beslutsångest.
Jag vill klippa Sunnie men det blir så jobbigt med täcken och sånt då, eftersom stalltjänsten inte lägger på täcken längre. På veckorna kan jag ju vara här innan dom släpper ut hästarna, men på helgerna är jag ju hemma i Vara.

Så hur ska jag göra ? Hon börjar bli lite lurvig nu..Jag och Sunnie på tävling i somras. Gud vad jag saknar sommaren !


Regn, regn, regn

Usch, det är lika tråkigt väder idag :S

Gårdagens ridpass:
Sunnie var jättefin, lite ostadig i formen men hon trampade på bra och var positiv. Gjorde en del övergångar och dom satte hon ganska bra.  
Vi hoppade några språng och då blev hon jättetaggad ! Hon sprang mest, så det blev inte så fina språng. Men det är skönt att känna att hon tycker att det är så kul att hoppa :)

Idag blir det ingen dressyr, det står tömkörning på schemat. Sunnie är en av dom hästarna som ska tömköras, ska bli kul och se hur hon reagerar eftersom det blir hennes första gång.

Idag måste jag ringa Horse Farm. Jag lämnade in en sadel där för 1½ år sen och för 2 månader sen blev den äntligen såld. Men jag har inte fått pengarna än, trots att jag ringt flera gånger.


Tillbaka i Kungsbacka

Nu är jag tillbaka i Kungsbacka igen och det känns väl sådär.

Sunnie får gå i en pytteliten hage, 4 timmar om dagen (om hon har tur.) Det första hon gjorde när hon kom in i boxen igår var att börja bita på träet på väggarna. Stackarn :/

Idag regnar det på ganska bra så det blir nog ridning i ridhuset. Förhoppningsvis har underlaget blivit lite mjukare och då tänkte jag hoppa några språng. Vi har ju trots allt inte hoppat sen Lilla Edet.

Och så tänkte jag klaga lite.

Nu när vi kom tillbaka till skolan har dom bytt regler helt och hållet så det har blivit en massa missförstånd nu första dagen. Det kommer säkert flyta på ganska bra efter ett tag men nu är det bara rörigt.

Ett exempel: Igår bad jag Karin sätta på Sunnie regntäcket över fleecet innan hon skulle ut i hagen. Men nu har dom ändrat reglerna så nu får vi inte ens be en klasskompis sätta på hästen ett täcke bara för att det inte är med i stalltjänsten. Det har ju inte med stalltjänsten att göra egentligen !

Det är säkert svårt att förstå hur jag menar för någon som inte går på skolan, men det är kasst ialla fall. 

Och Sunnie har börjat bita ganska mycket på inredningen det sista, så dom har satt upp plåt på alla stolpar i alla boxar, fast dom har glömt Sunnies box (hon som biter mest.)
Så tills dom har fått upp en plåt i hennes box (lär ta en evighet) ska hon byta box. Hon lär ju gnaga sönder den boxen också, men det är ju inte mitt problem..

 

Jag och Sunnie i Vara i somras, prisutdelning för 90cm.


RSS 2.0