Calvin Harris, ännu en gång !

 


Och Calvin Harris gör det igen ! 
 
 
 

Onsdag

Okej, dags för lite update kanske ?
 
Ni som har kollat resultatet på tävlingen och undrar vad fan som hände där, jag kan säga att jag undrar lite detsamma. Jag kan ju göra som vanligt och skylla på att det alltid går dåligt i Essunga men denna gången var det faktiskt jag som klantade till det. Jag såg bara inget avstånd och det hände precis likadant i båda klasserna. Jag som lovade att jag inte skulle förstöra för oss denna gången, usch..
Film och utvärdering kommer när jag har haffat Tompas mobil.
 
Jag vill inte att vår tävlingssäsong ska sluta som den gjorde i Essunga så jag har kikat runt på några Clear Rounder här omkring och hittade en i Herrljunga. Förhoppningsvis kan vi åka på den och få en bra sista känsla innan vi lägger ner tävlandet för detta året. Gör vi det så rids Sunnie som vanligt fram tills dess innan hon får en lugnare period med mycket skritt och bus i skogen. Annars börjar hennes lugna period redan nu.
 
Jag har vart sjuk till och från i snart en månad, vilket är otroligt tröttsamt. Jag har dock jobbat som vanligt och imorgon ska jag hoppa in och jobba extra. 
Till helgen är det dags för Halloweenparty och jag längtar till att få släppa allt för en kväll och bara vara, utan att tusen tankar snurrar runt i 150 km/h i huvudet. Jag har kämpat emot höstdepressionen riktigt bra i år får jag säga, men nu börjar den komma ikapp mig. 
 
En positiv sak är att jag och Tompa är helt klara med julklappsshoppingen och att vi slipper den stressen vid jul. Superskönt !
 
 
 
 
 

One of those days..

 
 
 

Jag ska inte bli banbyggare !

Det tog mycket längre tid att bygga bana än jag trodde. Vi hade ingen banbyggare med oss idag, hon kommer först imorgon bitti och checkar så att allt är okej, och jag tror att hon har lite att fixa i ordning efter att vi sprang runt och satte upp hinder som yra höns, haha !
Skämt åsido så är det otroligt mycket att tänka på vid banbyggning. Hindren måste stå rätt vinklade för att inte störa något annat hinder och vi fick stuva om inte bara en gång för att få plats med alla hinder. Banan ska helst vara byggd så att det blir en rolig omhoppning med några alternativ till svängar och dessutom ska den vara estetiskt snygg och fin att se på och det lyckades vi nog lite mindre bra med..
Men förhoppningsvis har vi lite erfarenhet efter alla år av tävling så att banbyggaren slipper stuva om halva banan imorgon.
 
Det mesta i stallet är klart, det är enbart lite småpill som pannbandsbyte och att packa och spåna transporten kvar men det fixar vi imorgon. Jag ska även mocka innan vi åker iväg, det är såååå skönt att slippa göra det efter en lång tävlingsdag !
Jag är otroligt taggad inför morgondagen och jag hoppas att Sunnie känner detsamma. Vi ska ha så roligt och bara njuta av att vara ute på tävling, jag vet inte när vi kommer iväg på en nästa gång..
 
 
 
Världens finaste häst ♥
 
 

Fredag, du är välkommen !

Nu har jag genomlidit några timmar med matte och nu tar jag helg ! Både roligt och tråkigt, roligt för att det är tävling imorgon och tråkigt för att jag inte vill att vår tävlingssäsong ska vara över. Men förhoppningsvis kommer det en ny säsong nästa år och då ska vi fortsätta kämpa där vi slutar imorgon !
 
Nu under eftermiddagen har jag massor att göra:
- känna igenom Sunnie och göra henne tävlingsfin
- mocka och göra klart stallet för insläpp
- putsa och packa all utrustning
- bygga fram morgondagens bana kl 18
- laga tacopaj och ha fredagsmys med min pojkvän
 
Det kommer ta några timmar så det är lika bra att köra igång :)
 
 
Om jag får drömma så hade jag gärna haft med mig i alla fall en blågul rosett hem imorgon ;) 
 
 
 

"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"

Nu beger jag mig mot stallet. Vädret är väldigt varierande, ena stunden sol, andra stunden spöregn. Därför ska jag packa in mig ordentligt i regnkläder och eftersom vi ska rida i skogen så ska vi även ha på oss 10 kg reflexer. Jag kan inte annat än längta tillbaka till sommaren..
 
 
 
 

Saker jag inte klarar mig utan

 
- Manborste.
Superbra och skonsam mot manen/svansen. 
 
 
 


- Ikeapåse.
Finns det något bättre att packa hö eller andra saker i ? Denna påse är nog en internationell have-to-have i alla stall !
 
 
 
- Mountain Horse stålhätteskor.
Såna här har jag sprungit runt i så länge jag kan minnas. Jag köpte ett par när jag flyttade till Kungsbacka och under mitt sista år blev dom snodda. Det paret jag har nu har det vart hål i i två år så det läcker in vatten och lera nu under hösten men jag plaskar runt i dessa ändå. Ett måste vid hantering av unghästar !
 
 
 
- Vattenhink i plast.
Smidig att bära vatten i. Tyvärr så går dom sönder lätt på vintern.
 
 
 
- Skrittäcke med reflex. 
Jag rider nästan alltid med det här på hösten. Det syns bra och det känns som att risken att jägarna tror att Sunnie är en älg blir mindre. 
 
 
 
- Senskydd.
Om vi inte bara ska ut och skritta så rider jag alltid med senskydd. Jag har likadana senskydd som på bilden fast svarta, dom har jag ridit med varje dag i 6 år och dom är fortfarande hela. Det kallas kvalitét !
 
 
 

Mako - Beam Ft. Angel Taylor

Den här låten får mig att bli lite gladare och den lyser upp höstmörkret lite grann. Beatet är ju dessutom sjukt bra, tänk om dom gjort resten av låten ännu snäppet bättre så hade den vart grym !


Höstdepression och allmänt prat

Idag är det riktigt höstruskigt ute, det får mig att längta tillbaka till dom kallare men soligare dagarna. Nu är allt i stallet fuktigt, senskydd och ländtäcken och till och med lädret är fuktigt och expanderar. Transportskydden som Sunnie hade på sig på förra tävlingen blev lite svettiga på vägen hem och dom har fortfarande inte torkat. Nej, hösten är inget för mig alltså !
 
Imorse fick hästarna äta frukost inne och medan dom åt så passade jag på att mocka deras boxar. Innan jag släppte ut dom så snyggade jag till Dennis och Duff lite grann med varsin rykt och lite pälsglans så nu ser även dom ut som hästar.
Dennis har för övrigt fått en ny hage då grannarna ska gräva i hans gamla. Nu fick han lite nytt gräs att tugga på och det uppskattas. 
 
Igår red jag Sunnie ett ordentligt pass på grusvägen. Vi har hamnat lite i en svacka det sista där vi mest kämpar mot varandra så jag red med gramanen. Vid några tillfällen fick jag korta in den lite för att få Sunnie att inse att det är lika bra att slappna av och arbeta, annars hängde den löst hela tiden, och jag är nöjd med passet. Hon spände till några gånger men på slutet så samarbetade vi och jag fick en bra känsla. Särskillt i galoppen där hon var helt avslappnad. 
Idag ska vi ut och busrida lite i skogen utan krav och förhoppningsvis slipper vi regnet.
 
Jag hade tänkt att jobba med unghästarna idag, jag får ju passa på dom dagarna jag är ledig, men jag tror att jag får överväga det lite. Det blåser nämligen storm här idag och emellanåt kommer det hemska regnskurar så om jag vill mitt eget bästa så skjuter jag nog upp det lite grann. Det hade ju suttit fint att bryta en arm eller något liknande lagom till min och Sunnies sista tävling..
 
 
Annars då ? Jo, jag har hamnat i en rätt hemsk höstdepression där jag tycker att allt fungerar som ett ekorrhjul runt, runt, runt. Gå upp, jobba/plugga, komma hem, stallet, äta, sova. Jag hinner träffa min pojkvän 2 timmar på kvällen och helgerna är alltid fullsmockade med dom sakerna vi inte hinner med på veckodagarna. Det blir ju inte bättre av att vi ställer om klockan på söndag så att det blir mörkt tidigare på kvällen och jag kommer få rida i mörkret nästan varje dag. Usch, det är rätt hemskt hur livet fungerar egentligen..

Så, nu har jag deppat ner alla mina läsare också, alldeles gratis. You´re welcome !
 
 
 
Min bästaste bästa vän ♥
 
 
 

Intresserad av att hyra ljud ?

Ska du ha fest, gifta dig eller ta studenten ? 
Hör av dig till Tompasljud.se för att hyra ett bra och prisvärt ljud !
 
 


 
 

Lika eller ej ?

Jag fastnade på Hästnet någon timme nu på eftermiddagen och såg denna hästen:
 
 
Den har samma pappa som Sunnie.
 
 
 
Tycker ni att dom är något lika ? Jag själv ser väl ingen jättelikhet förutom dom långa öronen och uttrycket i ögonen. 
 
 
 

Nya bloggar att läsa

Jag letar efter några nya bra bloggar att följa. Gärna hästbloggar men andra bloggar såsom fotobloggar och livsstilsbloggar funkar också så länge dom är intressanta och varierande. 
 
Har du en bra blogg ? Eller så kanske du själv följer en bra blogg som du vill dela med dig av ? Länka då gärna bloggaddressen bland kommentarerna till detta inlägg så kikar jag in och lämnar en kommentar :)
 
 
 
 
 

Jag ser fram emot:

- Tävling i Essunga den 26/10 ! Sista tävlingen för året och jag och mitt hjärta ska ha så kul ♥
 
- Halloweenfest den 2/11 med massa roligt folk. Enda minuset är att jag inte vet vad jag ska klä ut mig till. Något förslag någon ?
 
- Julafton med hela tjocka släkten. Våra julaftonar är så mysiga och jag skulle inte vilja byta bort dom mot något annat.
 
- Nyår. Oftast så brukar ju nyår vara ganska överskattat, med vissa undantag såklart, men det går helt enkelt inte att inte längta till.
 
- Skidresa vecka 2. Det kan bli lite krävande för humöret men jag har inte åkt skidor sen jag gick i 8an så det tänker jag inte hoppa över. Mina skidåkningsskills lär ju inte vara så bra dock, haha !
 
- Till jag läst klart matten. I detta tempot lär det ju inte hända någon gång i detta årtiondet men det ska det bli ändring på !
 
 
 
 
 
 

Måsas Salsa & Måsas Obama

Igår var jag iväg och jobbade med ungdomarna hemma hos Johanna igen. Tyvärr så har jag bara kunnat vara där en gång i veckan det sista och det är alldeles för lite..
 
För Obama har poletten trillat ner och det visar sig att han är otroligt lättlärd. Han går att svänga, stanna och sätta igång utan problem. Självklart ska han testa mig ibland, vi kan ta igår som ett exempel så växte han fast på ett ställe så att jag fick sitta av honom, leda honom till pallen och sitta upp igen och efter det gick han framåt. Eller när han vill gå till grinden så kan han "ta bettet" lite grann men det händer mer och mer sällan. Han går dessutom redan och tuggar på bettet och kröker nacken, så han är väldigt ambitiös. 
Däremot så förstår han inte vad jag menar när jag vill att han ska trava, så nästa steg för honom är att ha med någon som kan springa bredvid så att vi kan lära honom trav. Det ska bli spännande !
 
 
Salsa är lite mer envis, hon är ju trots allt en ponny, och jag har samma problem med henne som jag hade med hennes mamma Amelia. Hon vill inte alls gå framåt utan trivs bra med att stå still på samma fläck ett helt pass. Inte hjälper det om man försöker leda henne, hon bara gror ner hovarna i marken. Men Amelia stog stilla varje dag i 3 veckor innan det en dag bara släppte hon gick framåt så jag får hoppas att det gör det med Salsa också.  
Igår prövade jag i alla fall att ha ett dressyrspö att kittla henne på rumpan med och det verkade funka lite så det ska jag fortsätta rida med. 
 
 
 
Salsas mamma, Måsas Amelia som 2-åring på en premiering i Essunga.
 
 
 

White lies

 Jag hittade den här låten i Gossip Girl och fastnade för den direkt. Tyvärr så bleknar den i refrängen men den är absolut värd att lyssna på ändå. 
 
 
 

God morgon på er !

Jag började som vanligt dagen med att åka och släppa ut hästarna. Idag är det riktigt höstruskigt väder ute och lite mysigt är det allt, men jag föredrar ändå gårdagens typ av höst, med sol och hyffsad värme !
När hästarna kommit ut så åkte jag vidare och handlade mat. Jag har lovat att laga middagen ikväll då Tompa är hemma tidigast kl 20 och då ska jag slå på stort. Vad jag ska laga vågar jag inte skriva här ifall han skulle vara inne och tjuvkika.
 
Sunnie vilade även igår men idag ska hon ridas igenom ordentligt och jag tänkte träna på att ha henne kvar i en stadig form i övergångarna. Troligen på grusvägen då jag inte alls litar på jägarnas förmåga att se skillnad på ett ekipage och en älg. Dessutom så ska jag klä oss fulla med reflexer så att vi verkligen är på den säkra sidan.
 
 
 
 
 
 

Gossip Girl Madness
 
 
 
 

Ännu en tävling i år !

Just nu är jag väldigt glad !
Jag trodde att helgens starter i Falköping skulle bli dom sista starterna i år för mig och Sunnie. Egentligen hade jag velat gå ner någon klass på våran sista tävling så att Sunnie får känna att det är lätt och roligt. Och så hade det ju vart roligt att avsluta med bättre resultat än vad vi fick i Falköping, även om känslan var bra i sista klassen. 
 
Då kom jag på att vi fick tillbaka startavgiften när vi blev 8e placerade på TFRK´s tävlingar och därmed kan starta en sista start när TSR har sina tävlingar på Essungas ridklubb om två veckor. När jag gick in och skulle anmäla så märkte jag att jag fick klubbrabatt eftersom jag är medlem i och tävlar för Trollhättans Sportryttare, vilket betydde att jag kunde anmäla till två klasser. 
Så nu är jag och Sunnie anmälda till 95cm och 1m i Essunga den 26/10. Det känns bra att avsluta med en lägre klass då vi pressat 1.10 några gånger i höst och faktiskt gjort det riktigt bra ! Nu ska vi åka och ha roligt och känna att det är lätt. 
 
Oftast så brukar det inte gå så bra när vi tävlar i Essunga, men den här gången är det ju min hemmaklubb som anordnar tävlingen så jag och Sunnie har kommit överrens om att ändra inställning och göra bra ifrån oss ;) 
Detta blir våran sista tävling för i år och jag hoppas att vi kan avsluta våran säsong med flaggan i topp !
 
 
 
Bild från tävling i Essunga i somras.
 
 
 

Resultat Falköping 13/10

I söndags var jag och Sunnie iväg i Falköping och tävlade. det var meningen att det skulle vara vår sista tävling för 2013 och även då vår sista start i 1.10m. Jag hoppades på en nolla i 1.10m eftersom vi kommit runt med 4 fel våra tidigare starter.
När larmet ringde på morgonen var min första tanke att stryka oss från tävlingen. Jag var sjuk och mådde inte alls bra, men efter en stunds övervägande så åkte vi ändå, med tanken att stryka oss från 1.10m om det kändes dåligt i 1m. 
 
I första klassen så red jag fram lite lagom. Jag fokuserade på att hon skulle kännas rakriktad och samarbetsvillig. På framhoppningen hoppade hon okej, inget wow så direkt men hon gjorde det hon skulle. Däremot hade jag en tendens att lägga henne lite för nära. 
 
Inne på banan så kände jag redan på 1an att jag inte hade henne riktigt framme för skänkeln och bannade mig själv för att jag inte jobbat mer med det på framhoppningen. Jag försökte få fram en bättre galopp och lyckades halvdant. På 4an låg vi helt perfekt och hade en bra galopp men då lägger Sunnie in en nit helt från det blå. Kanske att hon tittade på målkonan som stog bakom hindret vid väggen, jag har faktiskt ingen annan förklaring, där borde hon inte ha stannat. Men det var bara att rida på igen och då hoppade hon som ingenting. Jag blev lite låst i handen till 5an och fick in ett galoppsprång för mycket. 
På 7an, som var kombinationen, så kom vi lite nära och för att vi inte skulle få långt till utsprånget så blev jag lite ivrig på att driva fram henne redan på insprånget, vilket ledde till ett nedslag. På sista hindret fick vi också ett pet, vilket jag inte förstår varför då jag fick med mig henne i svängen och kom bra men ändå släppte hon ett framben. 
Jaja, en runda som var under medioker. Varken jag eller Sunnie hade kämparglöd, därav resultatet.
 
Resultat 1m: 12 fel och 44 av 47 startande.
 
 
 
Jag bestämde mig för att starta nästa klass ändå och försöka vända våran känsla till det bättre.
Inför denna rundan red jag mer övergångar och taggade upp Sunnie lite grann. På framhoppningen prövade jag ett tips som jag fick på en träning för Björne Carlsson när jag gick i skola i Kungsbacka, nämligen att lägga ner handen ett galoppsprång innan hindret så att hon fick tidig och tillräckligt med eftergift och det funkade superbra på henne. Hon hoppade mycket luftigare språng och av någon anledning så fick jag lättare att se avstånd.
Inne på banan fortsatte jag med den ridningen och hade mycket bättre tryck i galoppen. 
2an och 3an var samma linje som 4an och 5an var tidigare och jag tänkte då lära mig av mitt misstag och red på 6 galoppsprång istället för 7, men jag tog en för dålig halvhalt innan hindret så att Sunnie blev flack och fick med sig en bom. 
4an hoppade hon superfint på men i anridningen till kombinationen så började jag backa igen och innan jag hade bestämt avsprångspunkt så hade vi landat i hindret. Varför ska jag göra den tabben en gång varje tävling ? Jag blir så arg på mig själv, jag måste få bort det beteendet och det nu !
Andra gången vi kom på kombinationen så hoppade hon luftigt och fint och resten av banan gjorde vi bra båda två. En mycket bättre runda, jag vet varför vi fick dom felen vi fick och att båda felen i den här klassen var mina fel, allt blir ju så mycket lättare då. Sunnie skötte sig bra och hoppade bättre än vad hon gjort på dom senaste tävlingarna, duktig häst !
 
Resultat 1.10m: 8 fel och 36 av 42 startande.
 
 Det känns inget vidare att hamna så långt ner på resultatlistan får jag säga men det är bara att inse att det inte var våran dag. Vi lyckades vända den dåliga känslan i 1m till en superbra känsla i 1.10m och det är värt otroligt mycket. Nu ska jag bara sluta fega ur och få bort på den där missen som vi gör en gång per tävling numera. Bort, bara bort !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Världens vackraste häst ♥
 
 

Avicii in my <3

 


Det finns inte så mycket att säga, Avicii langar låt på låt och är bara så grym !
 
 
 

Mitten av oktober

Usch vad tiden springer iväg ! Igår på jobbet insåg jag att vi redan är inne i mitten av oktober. Snart kommer den där hemska snön, men värst är nog ändå mörkret som kryper in tidigare och tidigare på kvällarna. Jag som hade tänkt hålla igång Sunnie större delen av den här vintern har nu ett schema som gör att jag inte är hemma förrän kl. 17 dom flesta dagarna i veckan. Då kommer det vara bäcksvart ute, vilket gör det så mycket svårare att rida. 
 
Jag började i alla fall dagen med att åka till stallet och släppa ut hästarna. Jag mockade stallet och har nu öppnat fönstren så att det får vädra ut ordentligt. 
När jag kom hem gjorde jag i ordning två toasts som jag åt framför ett avsnitt av Gossip Girl och nu laddar jag upp helgens tävlingsfilmer så ni kan vänta er en ordentlig utvärdering om en stund ! Jag kan avslöja att det gick sådär, vi har haft bättre men också sämre tävlingar.
 
Eftersom jag fortfarande inte är frisk (igår gick jag omkring utan röst hela dagen) så ska jag bara ta det lugnt och försöka bli frisk idag. Under tiden tävlingsfilmerna laddas upp hade jag tänkt att kolla på Pretty Woman, dricka massor av the och mysa ner mig i sängen, så ska jag nog vara fit for fight för matten imorgon. Sunnie ska vila och bara gå i hagen och sola hela dagen så jag har inga måsten kvar idag. Förutom att dammsuga och kanske baka kladdmuffins, men det får bli i eftermiddag.
 
 
 
Mitt finaste hjärta ♥
 
 
 

Dagen innan tävling

Imorgon är det tävling i Falköping och jag och Tompa ska nu åka bort till stallet och fixa det sista. Jag ska rida Sunnie lite kort och kolla hur hon känns.
Jag har vart sjuk dom senaste dagarna så i torsdags fick hon vila och igår longerade jag henne. Jag är fortfarande lite sjuk men jag hoppas ändå att jag kan rida ordentligt imorgon.
 
Jag måste erkänna att jag är lite nervös inför 1.10 men vi har ju faktiskt två fina rundor i 1.10 i bagaget och jag har planerat att packa in en till ! 
 
 
 
 
 
 

...

Usch, ibland känns det som att universum gör allt för att sätta käppar i hjulet alltså.
Just nu är min, min pojkvän och mina hästars framtid osäker, dessutom så sitter min nya transport ganska löst också, suck.. Jag visste att det var för bra för att vara sant. 
Just nu känns allt ganska meningslöst och jag har låst dörren till min egna lilla bubbla, men så snart jag har tagit mig ur min bubbla så ska jag kämpa för att få allt att gå ihop. Skulle jag misslyckas så har jag i alla fall försökt allt jag kan.
 
På söndag startar jag och Sunnie våran sista tävling för i år och i värsta fall så kan det bli våra sista starter någonsin. Jag ska se till att göra det bästa av våra starter och bara ha så jävla kul jag kan ! 
 
 
 
 
 

Resultat TFRK 28/9

I lördags var vi på tävling på TFRK. Det var många starter så det var en lång tävlingsdag och eftersom tävlingen inte började förrän 12 så var vi hemma först vid 20.00 på kvällen. Men jag älskar TFRK´s tävlingar. Anläggningen är fin och det är stort utrymme överallt. Dit hoppas jag åka snart igen !
 
Första klassen var en 1m. Sunnie var fin på framridningen men inte så kvick för skänkeln som jag vill ha henne. Hon hoppade fint på framhoppningen och trots att jag inte fick fram henne riktigt så gick vi in på banan med en bra känsla.
Inne på banan så hoppade hon bättre och luftigare än dom senaste tävlingarna och jag hade ett bra framåttänk utan att backa. Vi kom rätt på dom flesta hindren och hade ett bra flyt. Sunnie var lite tittig på allt runtomkring men inte på hinder. 
Vi kom till omhoppning och på det andra hindret hände samma sak som i Floby: vi hamnade i ett mellanläge och istället för att göra en halvhalt eller rida på fram så satt jag bara och tjuvhöll och blev passiv, vilket självklart resulterade i ett stopp. Jag tappade balansen och flög av i hindret vilket såklart innebar uteslutning. Och som jag skrev dagen innan tävlingen, jag blev inte så glad av att flyga av. Jag slog i smalbenet rätt hårt i en utav bommarna så jag gick omkring och haltade några dagar efter tävlingen och när jag red fram till andra klassen gjorde det fruktansvärt ont men nu är det över helt. Bra runda som jag är nöjd med, jag önskar bara att jag kan lära mig att ta ett beslut när vi hamnar i dom mellanlägena. 
 
Resultat 1m: 0+ute och plats 27 av 55 starter.
 
 Nästa klass var en 1.05m och jag red fram en kort stund eftersom mitt ben gjorde ont och så ville jag hoppa ganska många språng innan vi skulle in på banan så att jag var säker på att varken jag eller Sunnie kände oss osäkra.
På framhoppningen hoppade vi räcket utan problem och så skulle vi hoppa oxern när den låg på kanske 90 cm. Där tog det tvärstopp, Sunnie ville inte hoppa ! Vi försökte två gånger på 90 cm innan vi sänkte till en jätteliten oxer för att få upp hennes självförtroende, som tydligen kraschade samtidigt som mig i första klassen. Sen höjde vi oxern succesivt tills den låg på 1.05 och då hade vi uppe en sån fart att hon inte kom sig för att stanna plus att jag övertalat henne att det inte var farligt. Bara där har vi ju en förändraing från tidigare år, hade det hänt något liknande då hade jag inte lyckats övertala henne eftersom jag själv hade blivit så osäker. 
 
Vi gick in på banan och under hela rundan hade jag i baktanken att hennes självförtroende kunde svikta så att hon skulle kunna stanna så jag red som bara den. Vi kom till omhoppning och jag hade redan innan bestämt mig för att gå in och göra en väl avvägd omhoppning för att inte pressa Sunnie (och mig själv) för mycket utan istället komma runt som dubbelnolla och få upp Sunnies självförtroende. Det lyckades vi bra med med tycker jag och trots att vi var i något hinder i omhoppningen så kom jag ut från banan med ett stort leende och var så glad över att ha vänt Sunnies inställning och lyckats hålla mitt eget huvud fri från osäkerhet under tiden. 
Den rundan räckte till en 8e plats, såå kul ! :)
 
Resultat 1.05m: 0+0 fel och 8e plats av 9 placerade och 33 starter.
 
  
 
 
 
 
 
 
Fina, fina häst ♥
 
 
 

Det finns dom som inbillar sig att hundsporten är dyr


Att vi lägger ner osedvanligt mycket pengar på vår hobby…men se alla dessa människor kunde inte ha mera fel. Eller så har dom aldrig stiftat närmare bekantskap med djuret hästen.

Fråga mig, som totalt ovetande halkade in i hästeriet och numera inte längre jobbar häcken av mig för att enbart försörja familj och hundar. Utan nuförtiden, i allt större utsträckning ruinerar mig på hästeriet.
Det började oskyldigt nog med att dottern red på ridskola och betalade en massa pengar för nöjet. Snart nog dök frågan om en alldeles egen häst upp.

Eftersom jag är tämligen lättövertalad då det gäller djur, kunde jag inte se någon nackdel med att, istället för att betala dyra pengar till ridskolan, satsa på egen häst och (nära nog) rida gratis. Så ofta man ville! Sagt och gjort, egen häst införskaffades och stallplats hittades.

Jag tänker inte gå in på all utrustning som krävs för att en genomsnittlig tonårsdotter ska kunna tituleras som ryttare. Inte heller tänker jag nämna summorna en häst kräver för att kunna användas som ridhäst.

Jag nöjer mig med att ta allt i grova drag. Stallplatser är dyra. Så det är måhända inte så konstigt att man slås av tanken att det vore bäst (läs mest ekonomiskt) att hysa hästen hemma. I eget stall.

Ja, man sparar ju inte enbart in själva avgiften för stallplatsen utan tjänar även på att slippa köra ungen fram och tillbaka till stallet vid alla tider på dygnet! Enbart ekonomiska fördelar med andra ord!

Ombyggnad görs och vipps har man förvandlat ett simpelt uthus till ett litet nätt stall som rymmer två boxar. Inte mycket mera, men fullt tillräckligt eller hur?

Då kommer första motgången. Hundar, likaväl som hästar, är flockdjur. Men där hunden accepterar en mänsklig familj som ersättningflock, är hästen långt ifrån så lättlurad. Här duger minsann inte simpla människor utan det krävs hästsällskap! Häst nummer två inköpes.

Från att själv ha varit ett transportmedel, har den moderna hästen utvecklats till ett djur som transporteras. Eftersom hästar inte är lika lätta att trycka in i familjebilen som den genomsnittliga hunden, införskaffas en hästtransport. Sådant kräver dragkrok.

Allt är frid och fröjd under en relativt lång period. Ja, bortsett från att även hästtransporter kräver besiktning, skatt, försäkring och service.

Dottern växer. Det gör inte hästarna, för dom var redan färdigvuxna vid inköpet. Dottern vill hoppa högre än hästarna mäktar med. En av hästarna måste säljas för att göra plats åt nyförvärv i rätt storlek (strax under giraff). Alla gråter och avskedet blir värre än väntat. Men nya ägare till gammal häst är underbara så den sidan av saken är löst, alla tårar till trots.

Inför nyförvärvets ankomst kan man passa på att utöka stallet. Eftersom hästar är så svåra att få in i badrummet, krävs hästdusch, det vill säga en spolplatta. Som i sin tur behöver anslutas till avlopp efter konstens alla regler, eller snarare myndigheternas alla regler. Varför inte samtidigt bygga fler och större boxar?

När man ändå bygger så kan man lika gärna ta i rejält. ”Ta i rejält” – innebär i pengar-termer att man hade kunnat bygga en smärre villa till samma pris. Å andra sidan vill hästar ändå inte bo i smärre villor så det är väl lika bra att det blev ett stall trots allt.

Hoppglad häst med kapacitet för höga hinder anländer och tycks ha vuxit sedan vi gjorde upp köpet. Hantverkarna hämtas tillbaka och får nu i uppdrag att demolera det dom nyss byggt upp, och som aldrig hann användas.

För se den stora hoppglada hästen behöver givetvis en ÄNNU större box än man hade kunnat tro. Hästen med kapacitet att hoppa höga hinder visar sig även ha en lång hals som hon nyfiket sträcker ut åt alla håll och kanter. Måttbeställt galler inhandlas så hästen med långa halsen håller hela sig i sin egen box.

Hoppglad häst släpps i hage med rejäla elstaket som är 1.20m höga.
Hoppglad häst visar sin kapacitet, hoppar ut och ser sig om i omgivningen.
Hoppglad häst återvänder till stallet och dyrt hingsstaket på över 1.80 sätts upp runt hagen.
Staketet kostar dubbelt så mycket som båda de tidigare hästarna i inköp. Hästen med den långa halsen kan enbart med stor möda tryckas in i normalstor hästtransport och står och skaver med huvudet i taket.
Eftersom man inte vill ha skavd häst, inhandlas ny, fin och extrahög hästtransport.
Hoppglad häst är inte bara hög utan även tung.
Ny hästtransport med extra rymd och sadelkammare gör att bilen protesterar.
Större bil införskaffas.
Hoppglad häst med kapacitet för höga hinder kräver tränare av klass.
Tränare av klass är minst lika dyr per timme som en halv valpkurs på Brukshundklubben.
Hoppglada hästar behöver mycket träning!
Hoppglada hästar får även hemläxa av tränaren.
Hinder och bommar är en förutsättning för hemläxan.
Inte helt överraskande infinner sig omedelbart efter hinderköpet ett skriande behov av en välanlagd ridbana på hemmaplan.
Underlag av diverse typer inhandlas och det harvas, plattas till och inhandlas ytterligare underlag för att kompensera för underlaget som tycks ha försvunnit i tomma intet.
Dottern hopptränar. Det tar inte många träningshopp förrän det står klart att det är onödigt dyrt och besvärligt att anlita närboende bönder som ska återställa underlaget till sin forna glans. Inom loppet av någon vecka eller så uppstår ett skriande behov av egen traktor. Traktor modell mindre inhandlas och behöver av förklarliga skäl saker att dra bakom sig för att utföra arbetet den blev köpt för att göra. Nyköpt traktor med tillbehör behöver stå under tak för att starta när den ska starta.

Nybyggda gigantiska stallet är fullt av hästar och saknar plats för andra hästkrafter än de som står på fyra ben. Litet hus till traktorn planeras. Ridbana behöver vattnas för att kunna nyttjas som sådan när solen skiner. Bevattningsanläggning är på planeringsstadiet.

En smygande känsla infinner sig att det trots allt hade varit billigare i längden att låta dottern rida obegränsat på ridskolan.

Hallå, finns det fortfarande någon därute som tycker att vi hundägare ägnar oss åt en dyr sport?

Trodde väl inte det.

Ursula Wilby
Källa.Hittad på Elisabethagren.se.

 

 

 


Underbar helg !

Nu är helgen över ännu en gång och jag fick en underbart mysig helg med min pojkvän !
Men nu är det back to reality igen och bloggen är dagens första prioritering.
 
Jag som alltid jobbar måndagar annars kommer vara ledig vissa måndagar och tisdagar framöver och idag njuter jag av det till fullo. Om en stund ska jag laga lunch och passa på att baka kladdmuffins samtidigt. Sen ska jag se om Emelie vill följa med och rida unghästarna i eftermiddag. 
Sunnie vilade i lördags och longerades igår. Idag ska hon ridas igenom ordentligt på grusvägen så att jag känner att hon är med mig. 
I fredags red vi ett pass i hagen där jag jobbade henne lång och låg och i galoppen låg vi och rullade på en åttvolt och gjorde både byten och övergångar till skritt och sen fattning igen. Det gjorde hon superbra !
 
Om en stund kommer en utvärdering av tävlingen i Trollhättan. Kika in då !
 
 
 
 
 
 
 

Mysdag på ingång !

Idag ska jag och Tompa ha en heldag med mys och Ice Agemaraton och bara göra ingenting. Förutom att mocka och ta in hästarna ikväll då :)
 
Ni hör från mig imorgon eller på måndag igen, då med resultat och film från förra helgens tävling !
 
 
 
 
 
 

Hopes die last

Efter några dagars frånvaro så tänkte jag börja denna dagen med att släppa in er i min lilla bubbla och visa en låt som jag lyssnade mycket på under min gymnasietid.
 
 


Grymt bra låt och grymt bra musik över huvudaget !
Som ni har märkt här på bloggen så lyssnar jag mest på housemusik och radiopop nu för tiden men ibland kikar jag tillbaka på min gamla musik och blir lika nykär varje gång. Så denna gången tänkte jag hålla kvar i metalmusiken och ta upp mitt förhållande med den igen ♥
 
 
 

RSS 2.0