Utvärdering mål 2011

I detta inlägget ska jag utvärdera hur jag tycker att det gick med mina och Sunnies mål under 2011. Nådde vi målen ? Hur lång kom vi i våran utveckling under 2011 egentligen ?

"Mina mål inför 2011 kommer se lite annorlunda ut.
Eftersom jag antagligen inte kommer tävla så mycket, beroende på om jag får något jobb eller inte, så kommer dessa målen inte alls ha något med tävling att göra. Det blir istället mål för Sunnies fortsatta utbildning.


"Sänka kraven.

- När jag har satt igång henne igen så ska jag sänka kraven på henne och börja om lite från början. Jag ska renodla mina hjälper och få henne att lyssna för mindre hjälper. Jag ska jobba med min oliksidighet så att jag sen kan börja jobba med Sunnies.

Sitter inte grunderna så funkar inte allt det andra."


Jag gjorde precis som jag skrev, gick tillbaka till grunderna och övade mycket övergångar, halter och halvhalter och det gav resultat. Nu har jag en häst som går i en stadigare form och som är mer allert för mina hjälper.
Tyvärr så kom vi inte så långt som till att jobba med våra oliksidigheter men det fortsätter vi såklart med detta året.



"Få henne att slappna av.

- Jag som ryttare måste hålla mig lugn i alla lägen, det spelar ingen roll hur irriterad jag blir, så att Sunnie kan bygga upp sitt självförtroende. Nu blir hon lätt stressad när hon inte förstår vad jag menar och då blir jag stressad för att det inte går och så har vi fått en ond cirkel. 

Håller jag mig lugn i alla lägen så kommer Sunnie att lära sig att jag är den trygga punkten och kunna slappna av bättre med mig, både i ridningen och på marken."


Den här punkten är något som vi har tränat otroligt mycket på och jag tycker att vi har kommit ett steg på vägen. Sunnie kan fortfarande stressa upp sig ibland men det är inte lika ofta och hon lugnar ner sig mycket snabbare än innan. Jag själv behåller lugnet istället för att bli irriterad på henne när hon blir stressad och då får vi båda bättre förutsättningar.
Men vi har en bit kvar innan det är 100%, om det någon gång blir det..



"Stärka hennes rygg.

- Vi ska ut i skogen och klättra mycket och rida övningar med upphöjda bommar så att hon får jobba med och stärka sin rygg. Hon har alltid haft en lite muskelfattig rygg (tack vare mitt bristande ridarbete) men från och med i år ska det bli ändring på det !"


I våras så höll vi på denna punkten bra ! Vi klättrade en gång i veckan och red några pass med upphöjda travbommar men sen började jag jobba och hade inte tid att rida till padocken eller till de bra klätterbackarna. Så här har jag slarvat lite, det får bli ändrig på det !



"Stadigare form.

- Vi ska jobba mer på Sunnies form. Hon är 7 i år och kan fortfarande inte gå i en stadig form, allra minst i övergångar och skolor.

Vi ska rida många stärkande övningar som kommer göra att hon orka bära sig bättre och hon blir då också stadigare i formen."


På denna punkten så har Sunnie (och jag) utvecklats väldigt mycket. Hon kan nu gå i en stadig form och jag kan rida henne i en stadig form. Jag är nöjd, men det ska bli ännu bättre !



"Ge henne mer ansvar i hoppningen.

- Jag gillar att alltid ha kontroll och det förstör lite för oss när vi hoppar bana. Jag sitter och plockar i henne hela tiden så att vi inte får någon riktig distans och hamnar då pannkaka på hindret. Jag ska ge Sunnie lite mer ansvar, låta henne taxera lite själv, för det är hon oftast bra på. Men innan jag låter henne taxera själv ska vi rida många övningar där hon måste vänta, och inte bara springa inpå hindren som hon gärna kan göra ibland."


Detta är nog punkten som jag är mest nöjd med min och Sunnies framsteg. När vi hoppat detta året så har jag haft en superbra känsla varje gång ! Vi kommer nästan alltid rätt på hindren och jag har börjat tänka framåt istället för att bara plocka i henne innan hindren. 
Ibland får vi några små missar men det är mer sällan än innan och jag får snabbare tillbaka mitt självförtroende efter en miss. Supernöjd !



"Ha roligt.

- Det största målet av de små delmålen: vi ska ha roligt !"


Om vi har haft roligt ! Det är inte många gånger detta året jag vart missnöjd efter ett ridpass. Jag ar också tillåtit oss att ta slappturer och busturer i skogen och jag tror att det är väldigt viktigt. Man kan inte prestera 100% varje ridpass, det är omänskligt.



Sammanfattning:
Vi har inte uppnått alla målen under 2011 men dem kommer vi fortsätta att jobba med under 2012. Jag är överlag väldigt nöjd med hur både jag och Sunnie har utvecklats, det går bara framåt hela tiden och precis så ska det fortsätta !

Dessutom så kom vi ju faktiskt ut och tävlade lite i år. Vi debuterade 1.05m som vi dessutom kom 6a i och fick många fina rundor utöver det. 





2012 ska bli ett ännu bättre år !




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0