Sunnie trotsperiod ?


Nu är jag hemma och ska fortsätta plugga.
Att lärarna alltid ska ge en allt arbete precis innan lov !

Jag red Sunnie i ridhuset idag efersom det regnade. Jag har ju inget ridhus på hela lovet så jag får väl passa på nu. Jag struntade i gramanen och bara red.
Sunnie var väldigt spänd och hon kom aldrig riktigt till arbete idag. Hade det inte vart hoppning imorgon så hade jag tagit den fighten men hon ska ju gärna ha lite energi kvar tills imorgon också.
I alla fall, hon var jättespänd och stressade upp sig hela tiden. Jag red ändå ganska länge och travade och galopperade runt flera varv på lite halvlånga tyglar för att hon skulle spänna av, men det hjälpte inte..

Vi får väl se hur hon är imorgon !


Förhoppningsvis åker jag hem med Sunnie imorgon. Jag ringde mamma nyss och det lät väl inte så lovande. Hon var jättearg för att det krånglade med luften i däcken på transporten.

Det ska bli skönt att komma hem en vecka. Sunnie ska få komma ut i stor hage och få galoppera av sig ordentligt. Och jag har lovat mig själv att knoppa så många dagar jag hinner så att jag får kläm på det där. 

Nu ska jag återgå till pluggandet !


Prov


Nu sitter jag här i skolan.

Skulle egentligen haft sovmorgon till 10 men vi ska ha ett stort prov i Hästteori nu kl. 9. 80 sidor att läsa i boken och det var segt kan jag lova ! Så jag hoppas att provet blir lätt för informationen gick in när jag läste det men ut lika fort.

Idag hade jag tänkt att rida Sunnie i paddocken men vi får se om vädret tillåter, just nu regnar det. Annars får det bli ridning i ridhuset. Hade tänkt att rida henne med graman idag i vilket fall.Det fick bli en bild på mig för omväxlings skull :)


Säkerhetsväst eller inte ?


Ja, detta året fyller jag ju 19 och får alltså välja om jag vill tävla med väst eller inte.

Fram tills nu har jag i alla fall haft västen på träning och det var först häromdagen jag kom och tänka på att jag inte behöver ha den på tävling längre.
 

Jag tror inte att jag kommer sluta att rida med väst bara för att jag fyllt 19. Det är ju en så billig livförsäkring ! Och dagens säkerhetsvästar är ju ändå ganska bra utformade och stör inte i hoppningen.

Men det värsta är ju när det är sådär jättevarmt på sommaren. Man svettas redan utan västen och när man får på sig den får man nästan värmeslag.

Så jag kommer förmodligen att fortsätta tävla med väst, med vissa undantag för jättevarma sommardagar.Ni som fyllt 19, tävlar ni fortfarande med väst ?Jag har en väst från Rider´s Company !

 


Dressyr


Nu är dressyren avklarad !

Jag hade väl inte den bästa starten. När jag suiiti upp och skulle skritta iväg fastnade Sunnie i pallen och fick lite smått panik. Jag som redan var lite irriterad sen knoppningen blev ännu mer irriterad när tränaren kom fram och läxade upp mig.

Så jag trodde inte alls att denna dressyrträningen skulle bli bra men det gick faktiskt ganska bra ändå.
Vi red i paddocken för första gången detta året och Sunnie blir alltid lite mer spänd ute. Men bitvis var hon fin och vinklade bakbenen riktigt bra under sig.

Övningarna idag var: 
Skänkelvikning halva diagonalen, volt till vänster och sen fortsatte vi i vänsteröppna på medellinjen. Samma åt andra hållet.
I galoppen red vi på stora mittvolten och jag tränade på att få Sunnie att skjuta på från båda bakbenen och ta lika stort stöd på båda sidorna. Och när det kändes bra red vi förvänd galopp. 

Publish me ville inte samarbeta idag..

 


Knoppa och linda


Idag är det tisdag och dressyr.

Jag rider i första gruppen och jag ska hinna rykta, knoppa, linda och sadla. Kommer bli lite tajt så jag ska springa och äta direkt så jag kan gå ut i stallet och börja :)


 

Uppdatering om jobbansökan


En liten uppföljning på hur jag ska göra efter skolan:
(ni som inte tyckte att detta var intressant kan hoppa över detta inlägget)

I helgen sökte jag en del jobb, men nästan alla ställen ligger i Skåne. Så om jag vill jobba med hästar så kommer jag nästan helt bestämt få flytta ner till Skåne.

"Gud vad kul !" tänker säkert vissa nu. Ja, det är klart att det skulle vara roligt att jobba i Skåne. Men det är så mycket som ska stämma in:

• Jag ska ha stallplats till Sunnie

• Tompa ska hitta jobb i Skåne

• Vi ska ha någonstans att bo, helst så nära jobbet som möjligt

• Vi ska ha råd

På de flesta beridarställen tjänar du ju inte sådär jättebra och då kommer det bli lite tajt med pengar. Men jag kommer göra allt som krävs för att kunna ha kvar Sunnie !

Det här är absolut inget klagoinlägg eller så, utan jag ville bara uppdatera er med vad jag tänkt göra efter skolan. Just nu ser det ut som att mina framtidsplaner ligger i Skåne.

  

En 2 år gammal bild på Karin och mig när vi hade maskeradhoppning i skolan.
Karin utklädd till Ingrid Olsson (lärare) och jag utklädd till Mårten Nordhall (lärare).

Behöver jag säga att vi vann ? ;)


Sunnies Veckoschema v.13

v. 13:

Måndag - Uteritt
Tisdag - Dressyrträning för Carina Svensson
Onsdag - Uteritt
Torsdag - Hoppträning för Anna Emanuelsson
Fredag - Uteritt

Jag vet inte än hur det blir med lördag och söndag. Det beror på om jag tar med Sunnie hem på lovet eller om jag stannar kvar här i Kba osv.


Ännu en måndag


Nu har jag äntligen tid att uppdatera !

Dagen idag:

• Åkte till Kungsbacka 11.36 eftersom vi inte hade några lektioner på morgonen. Var hemma 14.00. Man måste ju bara älska att det tar sådan tid med tåg !

• Åkte till stallet och dagens enda lektion, Hovvård. Vi gick igenom frågor på ett prov vi gjorde för länge sen.

• Red ut Sunnie på grusvägen. Hon var superpigg och tittade på precis allting. Jag lät henne galoppera upp för backen i hopp om att hon skulle bli lite lugnare men det funkade inte. Så då lät jag henne rulla i galopp ett tag tills jag travade av henne och skrittade hem. Min häst kan vara som en liten busig ponny ibland !

• Åkte och handlade (mycket farande fram och tillbaka idag)

• Fick lagad mat av Karin

• Städade bilen.

 Det som återstår nu är:

• Plugga inför provet i Hästteori på onsdag.

Min lilla skruttiga trotjänare som tar mig till och från stallet varje dag !


BloggtävlingJag är med och tävlar på Mikaela Zimdahls blogg :)Någon som vet något stalljobb ?


Nu har jag precis vart inne och kollat efter jobb på arbetsförmedlingen och det finns verkligen ingenting som jag kan söka.
Och ska jag söka in till Unghästutbildarprogrammet i Flyinge så måste jag vara riktigt bra !

Jag får åka dit över en dag och göra antagningsprov som består av en intervju och ett ridprov. I ridningen bedömmer de min sits, balans, följsamhet, avståndsbedömning och förmåga att inverka på hästen på rätt sätt. Vanlig ridning kan man tycka, men de tar bara in 20 elever så jag måste ju ha det där lilla extra och det tvivlar jag på om jag har.
Sen så är det ändå så mycket som ska stämma om jag ska flytta ner till Skåne ett år; stallplats till Sunnie, boende till mig och Tompa, jobb till Tompa, lån osv.


Så det ser lite mörkt ut just nu. 


Vet ni läsare något stall som behöver hjälp ? Ridning, mockning, hästskötare, i stort sätt vad som helst. 

Får jag inget jobb kommer jag nog tyvärr bli tvungen att sälja Sunnie.. Jag kan ju inte ha en häst utan några pengar så jag skulle bli jätteglad för alla tips !
Det är särskillt jobbigt att sälja en häst som man har varit med och gjort allt på från början.Sunnie som 3-åring.Våren är här !


Ännu ett vårtecken !

Jag kunde rida ut utan jacka, helt underbart ! Solen är inte riktigt framme men det är varmt i luften och nästan all snö är borta.
Det märktes inte på Sunnie att hon gick en hård hoppträning igår. Hon hoppade och studsade till och med mer än vanligt. Jag tror att det är vårkänslorna som börjar komma smygande :)Den omtalade grusvägen.Våran uppförsbacke där vi brukar rejsa :)
 


Fredag


Fredag.

Morgonstalltjänsten är avklarad och det är för övrigt sista stalltjänstdagen för tre veckor. Underbart !
Vi var klara väldigt tidigt imorse så vi har hunnit hänga in alla höpåsar och jag har hunnit spåna Sunnies box. Skönt att ha det gjort på morgonen.

Efter lunchen ska jag och Sunnie rida ut på grusvägen. Har vi tur så följer Karin och Cabb med. Hästarna tycker att det är så mycket roligare med sällskap :) Sunnie ska bara jogga i ca 20 minuter idag för jag tror att hon har träningsvärk från igår.


Hoppträning


Nu är hoppträningen slut.

Sunnie var faktiskt riktigt fin idag. Jag fick fram hennes galopp mycket mer och hon hade "turbon" påslagen ;) Hon hoppade fint och luftigt och tog min skänkel mycket mer denna veckan.

Det var mycket oxrar ur sväng (det vi har svårt för), linjer och en tvåkombination.
Det flöt på väldigt bra idag, det var bara lite på slutet som vi fick problem med kombinationen.

Vi skulle rida på oxer ur sväng, 6 galoppsprång ner till kombinationen och jag fick det aldrig att stämma där så då fick vi stopp på b-hindret. Men när jag väl bestämde mig och verkligen red så gick det väldigt bra :)

Jag fick faktiskt in filmerna på datorn men nu vill inte youtube fungera istället. Så ni får bli utan film idag med.Det märks att det börjar bli vår. Sunnie brukar bli svettig men inte sååå svettig !


Hoppning


Torsdag och hoppning :)

Jag har inte kollat på övningarna än men jag tror att det är lite linjer och sånt.

Tompa är här med kameran och ska försöka filma så mycket som möjligt. Vi får se om sladden till kameran funkar så jag kan få upp några filmer på bloggen :)Vad rider jag på för bett ?


Jag rider för det mesta på det här bettet.
Sunnie trivs väldigt bra på det och kan inte bita sig fast lika lätt.Bettet heter Magenis Snaffle. Rostfritt stål med kopparrullar.
Det finns att köpa på Börjes.

Rider jag inte på det bettet så rider jag antingen på ett tvådelat bett med fasta D-ringar eller ett vanligt tvådelat tränsbett.


Vad har ni för bett till era hästar ? :)
Dagens ridning


Nu är stalltjänsten avklarad och Sunnie är riden :)

Vi red ut med Karin och Cabb och de två hästarna är verkligen inte bra för varandra. De skrämmer upp varandra för minsta lilla sak. Men kul var det och Sunnie var fin :)

Nu ska vi ha Hästteori och vi ska gå igenom löshoppning i teorin. Hade vart roligare att ha praktiskt, men men.

Sen i eftermiddag kommer Tompa :) Han ville så gärna se mig hoppa imorgon och förhoppningsvis så kan han filma. Så om allt går som det ska så kommer det upp filmer här imorgon :)

Dressyrträning


Dressyr idag och från och med idag så ska alla hästar vara lindade och knoppade till varje lektion för att öva inför Hästskötarexamen.
Jag kan säga att det hördes svordomar från varenda box när vi stog och knoppade jag var inte så glad jag heller. Jag kan knoppa på mitt sätt men det här med att rulla upp flätorna och knoppa med bara ett gummiband, det är omöjligt att få till snyggt !


Sunnie var i alla fall riktigt fin stundvis och i nästan hela travarbetet hade hon ett mjukt och fint stöd på bettet och jag kunde riktigt känna hur hon höjde ryggen och fick in bakbenen mer under sig.
Vi red öppnor på medellinjen och gud vad svårt det är ! Sunnie vill gärna putta ut rumpan lite för mycket så att det nästan blir skänkelvikning och jag har svårt att hålla henne på 3 spår hela medellinjen. 

I galoppen var hon också ganska fin, lite stark ibland men helt underbar vissa stunder. Fast när jag väl får in bakdelen under henne går hon bara så i några steg innan hon gör sig lång och springer iväg. Jag måste bli starkare i bålen så att jag orkar sitta emot. 

Det är sånna här stunder som jag saknar att träna på gymmet på idrotten. På våran idrott så tränar vi mestadels kroppsdelar som vi behöver vara starka i i ridningen, t.ex. bålen, de övre magmusklerna, låren.
Inte armarna, vi ryttare ska inte ha alls mycket styrka i armarna. Då lägger vi för mycket krafft i handen och får inget bra resultat i ridningen. Det är därför ryttare inte ska spela tennis, som man ju behöver ha redig armstyrka till. Gammal bild. Min syster Matilda och Sunnie, Jag och Hiawatha. (Sunnie ser ut som en giraff)


Tisdag


Tisdag och äckligt väder. Fast det regnar inte lika mycket nu i alla fall.

Idag är det dressyr och jag hoppas på att Sunnie är på samma bra humör idag. Och från och med idag ska vi ha Carina igen. Jag hoppas att hon kommer på lite bättre övningar..


Jag är alldeles för trött för mitt eget bästa. Jag har bara haft stalltjänst i knappt 2 dagar och är redan helt slut. Jag tror att det kan vara ett virus på G, jag har känt mig lite halvtrött i snart 2 veckor.


Nu ska vi fodra !

 

Hovvård


Det får bli ett sista kvällsinlägg också :)

På Hovvården idag gick det väldigt bra. Jag fick dra av och slå på en sko på Cabb och nu är jag godkänd i det ämnet. Eller ja, nästan alla har MVG på den praktiska delen så det är bara ett teoretiskt prov kvar. Jag som inte gör så bra från mig på prov.. Men till detta provet ska jag plugga järnet, jag ska ha MVG !Det är det bästa med att gå på ridgymnasie. Där har du ganska många ämnen som du verkligen är intresserad av och då gör du ditt bästa utan att du tänker på det.

Nu ska jag gå och lägga mig, har ju stalltjänst imorgon.


Dagens ridning


Nu har jag ridit Sunnie.

Vi började med att skritta ut en bit på grusvägen, sen gick vi in i ridhuset.
Jag började med att trava henne på halvlånga tyglar så hon fick komma igång lite. När jag började ta lite mer kontakt med henne så red jag lite serpentiner och volter för att få henne mjuk.

Sen började vi med galoppen och där började jag ungefär likadant: lätt sits och Sunnie låg i formen. När jag kortade upp tyglarna så satte jag mig ner och började arbeta henne lite mer intensivt. Jag red mycket öppna så hon verkligen ska få in bakbenen under sig.
Och så red jag förvänd galopp för första gången på länge. Jag har ju lärt henne galoppombyte nu det sista och då är det så svårt för henne att hålla isär de båda. Men nu tyckte jag att hon var redo att klara av att lyssna på mina hjälper, byte eller förvänd. 
Det gick ganska bra. Hon har fortfarande svårare för den högra förvända men det är bara och öva.

Just nu håller hon på att få nya skor ! Skönt, för hon började bli lite lång i tårna :)Vad jag red med långa tyglar förr !


    

Sunnies Veckoschema v.12
v.12:

Måndag - Uteritt el. ridhus
Tisdag - Dressyrträning för Carina Svensson
Onsdag - Uteritt
Torsdag - Hoppträning för Anna Emanuelsson
Fredag - Uteritt
Lördag - VILA
Söndag - VILA


Måndag


Fy vad kallt det är !

Pannan i skolhuset har gått sönder så vi sitter här med jackor och mössor och fryser. Mina fingrar är så stela så jag kan knappt skriva.

Sunnie har som sagt vilat hela helgen så idag hoppas jag att hon är full med energi. Jag hade tänkt att rida ut men jag tror att det är för hårt på grusvägen. Så vi får nog sitta i ridhuset idag.

Jag har stalltjänst denna veckan också, och det är så mycket lättare att ha stalltjänst nu när snön nästan är borta. Nu saknas bara solen :)


Jag såg också att jag har tappat några läsare. Väldigt tråkigt men det beror väl antagligen på att min blogg har varit otroligt tråkig det sista. Bloggtorka kallas det ! Så ni kan väl hjälpa mig på traven lite ?


Vad vill ni läsa ? :)


Inte min dag


Idag är det äntligen fredag ! Och det är verkligen inte min dag idag..

Mina klasskompisar har ignorerat mina förslag på ljud till studentflaket i en hel evighet, jag fick ½ poäng från MVG på Historiaprovet, jag har hål i min sko så det bara forsar in vatten när det spöregnar idag och till råga på allt så ska jag cykla till stationen i spöregn sen i eftermiddag. Man måste ju bara älska att vara Emelie Svensson ibland !

Förlåt, men jag var tvungen att skriva av mig lite och få ut min ilska..


Ridturen idag gick i alla fall bra ! :) 
Det regnade inte så mycket imorse så jag och Sunnie tog oss en tur på grusvägen. Hon var på jättebra humör idag, gjorde precis allt jag bad henne om och var bara sådär mysig. 
Nu ska hon vila lördag och söndag som vanligt och det kan nog bli skönt för henne :) 

Studentmössorna kom igår. De var jättesnygga och nu känns det verkligen att det börjar dra sig mot slutet. Så himla underbart !Jag längtar till sommar och tävlingar !


Hoppningen


Nu är hoppningen avklarad !

Det var mycket bra övningar.
Kort väg till oxer, 1 galoppsprång till oxer, 4 galoppsprång till plank. Räcke med lång distans och en dog leg. 
 
Sunnie har en ganska kort galopp och får långt på vissa distanser men idag fick jag fram hennes galopp mer och hade inga problem alls att klara galoppsprången i linjerna.

Men hon har börjat med dumheter det sista. Istället för att suga tag i hindret går hon emot skänkeln, kör ut ytterbogen och stoppar. Jag får verkligen rida precis varenda galoppsprång fram till hindret och gå på med spöt något galoppsprång innan så hon tar av där jag vill. 

Det bästa idag var när Anna hade höjt upp oxrarna till 1.15 och jag och Sunnie hoppade det och klarade det bra ! Jag är ju lite höjdrädd och särskillt för stora oxrar. Men det gick bra, jag red hela vägen istället för att sitta och vänta på en distans och det kändes jättebra :)

Jag fick aldrig den där wowkänslan denna träningen, trots att det gick bra. Men det kanske kommer nästa träning.Sunnie Girl


Torsdag


Idag är det äntligen torsdag !

Jag är så taggad inför denna hoppträningen :) Och det var en del kul övningar, lite mer linjer än vad vi har haft innan, så som dog legs och sen ett räcke med lång distans.
Personligen har jag jättesvårt för långa distanser. Jag hinner plocka för mycket i hästen och krångla till det mer än nödvändigt. Så det blir jättebra övning !

Nu ska vi ha engelska och vi ska lämna in våra arbeten. Det skulle vart 4-6 dataskrivna sidor men jag har bara knappt 4 handskrivna.. Inte bra, men vi får hoppas att mitt innehåll är så bra att jag kan få ett högt betyg ändå :)Tävlingsoutfit


Jag tänkte att ni skulle få se min och Sunnies tävlingsoutfit :)Jag:
Hjälm - svart John Whitaker
Väst - vet faktiskt inte vad den heter :S
Tröja - svart random
Ridbyxor - Jacson
Stövlar - John Whitaker

Jag brukar för det mesta ha bara den svarta tröjan då den är sval. Annars har jag en grå eller en brun kavaj med kritstreck, båda Jacson.Sunnie 1.:
Schabrak och huva - Grå Glen Gordon med rött och vitt kantband
Senskydd - Grå (kommer inte ihåg vad de heter heller just nu)Sunnie 2.:
Schabrak - Vinrött John Whitaker med guldigt kantband (har tyvärr ingen matchande huva då de är för små för henne)
Senskydd - Vinröda

Här ser ni också min gråa Jacsonkavaj :)


Vad har ni för tävlingsoutfits ? Någon favorit ?Longering


Det blev longering för Sunnies del idag :)

Det blev bara en kort stund, så jag antar att hon kommer vara jättepigg imorgon. Plus att hon är superbrunstig ! Som tur är så brukar hon hoppa bättre när hon brunstar.

Annars har jag faktiskt inget att dela med mig av idag. Jag har dessutom en engelskainlämning som ska in imorgon så jag får nog sätta lite fart ! :)


Sunnies Veckoschema v.11
v.11:

Måndag - Line red Sunnie
Tisdag - Uteritt
Onsdag - Longering el. uteritt
Torsdag - Hoppträning för Anna Emanuelsson
Fredag - Uteritt
Lördag - VILA
Söndag - VILA


(töm)körning


Idag var det som sagt körning.

Det var inte direkt sån körning som jag hade tänkt mig. Jag trodde att vi skulle åka till en riktig bana och köra travhästar. Istället hamnade vi i skogen med nordsvenskar som vi skulle dra några stockar med.

Det var faktiskt jättekul ! Hästarna var så himla lydiga och lyssnade på minsta lilla ljud och tömhjälp.
Det var ju lite mer som tömkörning eftersom vi gick bakom hästen, bredvid stocken, så jag vill inte påstå att jag kört. Men jag skulle gärna göra det igen !

Jag tog några halvbra bilder med mobilen:Detta är Valle, hästen jag körde.

Några årshingstar som gick i en hage.Den till höger var jättesöt !


När vi kom tillbaka hem så red jag ut Sunnie på grusvägen. Hon hade en massa överskottsenergi och ville visa hur bra hon var på att byta galopp så hon bytte hela tiden. Hon låg på väldigt mycket hela passet förutom i slutet, då var hon kalasfin !

Vi får se om Sunnie får gå med på longeringslektionen imorgon eller om jag rider henne efteråt :)


Studiedag


Idag är det måndag och jag har studiedag, vilket betyder att jag är kvar hos Tompa :)

Line skulle rida Sunnie en sväng idag. Hon har ridit henne förut och det har funkat bra, så det är väl bara att hoppas på att det går lika bra denna gången :)

Imorgon ska våran klass till Svenljunga och köra. Detta kan bli mycket spännande eftersom jag bara har kört våran lilla shettis. Och väldigt synd att min kamera har lagt av. Det hade nog blivit roliga bilder annars :)


Glöm inte att rösta på mig i tävlingen ;)
Sunnie Girl


Tävling


Jag är med i en liten tävling på Showjumper.blogg.se och jag skulle bli jätteglad om ni gick in och röstade på mig och Sunnie :)Rösta på ;)Stalltjänst


Nu har jag vart ute och ridit Sunnie och haft stalltjänst.

Ridningen gick bra, vi red ut med Karin och Cabb. Hästarna tyckte att det var jättekul ! Och jag övade lite på galoppombyten på grusvägen och Sunnie kan byta även på rakt spår nu :) Det känns jättebra.

Stalltjänsten däremot.. Vi han hänga in påsar nu på lunchen men sen i eftermiddag ska vi göra en massa extrasaker t.ex: kratta på logen, tömma ridhuskärran, städa alla extrautrymmen mm. Jag vet inte hur jag ska hinna, mitt tåg hem går 16.19 så jag kommer verkligen få lägga på ett kol.

Inte så kul att behöva göra en massa extrasaker när man bara är inhoppare, men så är fallet denna gången.


Fredag


Nu är det äntligen fredag och jag ser fram emot helgen som kommer !

Tyvärr kommer den spenderas utan en enda minut i stallet..

Nu har vi precis haft prov i Historia och det kändes som det gick ganska bra. Kan ju hoppas på ett VG i alla fall. 

Om en liten stund ska jag ut och rida Sunnie. Om dimman har lättat ska vi rida ut, annars få vi nog ta en tur i ridhuset, för imorse såg man knappt 10 meter framför fötterna.

Jag tar även PLs stalltjänst idag så jag har fullt upp :)

Hoppas ni får en bra helg, jag uppdaterar när jag hinner ;)


 

Tips


Ännu ett tips:

Silikon gummiband.

 

De är mycket lättare att knoppa med då de är tjockare och inte går av lika lätt. Sen tycker jag att de sitter bättre än vanliga gummisnodddar. Finns att köpa i de flesta hästbutiker !

 


Putsning


Idag har jag varit mycket duktig !

Jag har putsat all min utrustning och fettat in det efteråt. Så fint som det är nu har det nog aldrig varit :) 

När jag ska putsa utrustningen ordentligt brukar jag använda mig av vanlig sadeltvål som enligt mig är underskattat !


Ska jag däremot bara dra av lädret lite snabbt brukar jag använda Grumme Grön Såpa.


En väldigt smart produkt som man kan ha till i stort sätt allt. Har hört från någon att det kan färga lädret men det är inget som jag har märkt av.

Ibland tar jag på läderfett efter. Jag har ett jättebra fett som är ganska kletigt och gör lädret glansigt. Jag kommer tyvärr inte på vad det heter.
Man ska inte fetta in lädret varje gång man putsat för då blir sömmarna porösa och kan gå sönder.


Ett tips som jag fick av min lärare idag är att om smutsen sitter riktigt hårt på lädret kan man ta en sådan vanlig "kökssvamp" med grön baksida och skrubba lite. Jag fick bort precis all smuts som inte gick att ta bort med vanlig svamp och tvål. Jättebra !

Vad använder ni er av för putsmedel ? :)

 


Hoppträning


En väldigt bra hoppträning idag :)
Det är så tråkigt att min kamera har lagt av så jag inte kan lägga upp några fimler på bloggen.

Övningarna var:

Upphöjda travbommar och sen travhoppa en oxer

Galoppbom, 2 galoppsprång till ett räcke

Galoppbom, räcke, 4 galoppsprång till en oxer med galoppbom framför


Sunnie hoppade jättefint ! Vi fick några stopp på oxern med travbom men det är för att hon vet att det kommer bli jobbigt och då får hon bråttom fram till hindret, kommer helt fel och stannar. Så länge jag håller i henne fram till bommen och sen möter upp med ben så går det bra :)

Det var kul att träna för Anna igen, det var ändå 4 veckor sen.

Jag skulle verkligen vilja ut och tävla nu ! Det hade vart kul nu när Sunnie är så fin :)


Imorgon ska hon få jogga ut en sväng på grusvägen och bara ta det lugnt. En bild från i höstas :) 


Torsdag = hoppning

Idag är det hoppträning för Anna.

Det verkar vara bra och roliga övningar, en del travhoppning vilket är mycket bra för Sunnie :)

Jag skriver mer sen efter hoppningen :)BloggtävlingJag är med och tävlar om ett Otto Schumacherträns HÄR :)Projektarbete


Usch, det här med projektarbete är hemskt !

Det är så mycket att tänka på och det är så himla mycket arbete. Man ska lämna in hela 10 sidor till inlämningen ! Om jag har tur så kan jag kanske få ihop till 5..
Som tur är jobbar jag ju i alla fall med något som jag tycker är intressant. Som jag skrivit innan så handlar mitt projektarbete om Sunnie, en träningsplanering för henne så att hon kommer i tävlingskondition.

Nu ska jag börja avsluta arbetet lite smått och hon är väl inte riktigt i full tävlingskondition, men inte så långt ifrån. Jag har tagit det ganska lugnt med henne eftersom hon lätt blir avtrubbad om det blir för mycket arbete.

Det ska bli kul och se vad jag får för betyg !

Nu har vi idrott, i klassrummet, så det blir inte så mycket svängrum :)Tömkörning


Istället för uteritt idag blev det tömkörning för Janne nu på morgonen.

Väldigt nyttigt för Sunnie och det är kul att se hästen från marken. Jag är dock inte så duktig på att tömköra så ibland förstår Sunnie inte riktigt vad jag vill.

Janne är väl bra, men han har lite svårt att förklara hur han gör. Plus att han kan gå på hästen lite för mycket ibland istället för att få den att förstå vad han vill.

Men mycket bra för Sunnie som sagt ! :)

Imorgon är det hoppning för Anna igen. Jag hoppas att det blir några roliga övningar :)

Ni får ursäkta att det inte är så mycket bilder längre men jag har alla bilder på min dator som jag inte har internet på. Ska föra över lite bilder på ett usb och ta med till skolan så att ni får lite nytt att titta på ;)Dressyrträning


Dressyrträningen idag gick faktiskt riktigt bra :)

Med det humöret jag var på innan lektionen startade så trodde jag att det skulle bli en repetition av förra veckan. Men Sunnie var på alldeles lagom bra humör och hon var mycket samarbetsvillig.

Och Anna var mycket bättre idag. Hon sa mycket mer och jag fick ut mycket mer av dagens träning. 

Första övningen var att rida på en 20m volt i trav. På den öppna delen låg det 3 travbommar som du skulle rakrikta hästen över. Efter ett tag så skulle du fatta galopp efter bommarna när du kom ut mot väggen igen. Och till sist så red vi sluta längs långsidan. 

Sunnie blev jättefin av dessa övningarna och jag blev på mycket bättre humör :)

Nu ska jag skriva i loggboken !


 

BloggtävlingJag är med och tävlar om ett fårskinns luddset HÄR :)Sunnies Veckoschema v.10
v.10:

Måndag - VILA
Tisdag - Dressyr för Anna Modé
Onsdag - Uteritt om vädret tillåter
Torsdag - Hoppning för Anna Emanuelsson
Fredag - Uteritt
Lördag - VILA
Söndag - VILATisdag

Tisdag igen ! Vad tiden går fort ändå.

Dålig uppdatering under helgen, jag vet, men det finns liksom inte så mycket att skriva när jag inte är i stallet.

Idag är det dressyrträning för Anna Modé igen. Vi får hoppas att det går bättre denna gången. Om inte annat är jag på bättre humör idag än förra gången :)
Och Sunnie lär vara på FÖR bra humör eftersom hon vilat i 3 dagar nu. Jag får försöka att vända den eventuella energin till något bra :)

Och så måste jag skriva i loggboken till projektet idag. Det har gått nästan 2 veckor sen jag skrev sist så det kan bli lite svårt att komma ihåg vilka dagar vi gjorde vad. Som tur är har jag ju bloggen som hjälp :)Jag längtar till sommaren !Efterlängtade fredag

Nu har jag precis vart ute och ridit Sunnie.

Vi red en liten sväng på grusvägen. Mest i skritt då det inte hade tinat tillräckligt i marken men vi travade en liten bit. Sunnie var jättespänd och blev rädd för precis vart enda löv som blåste omkring. Fjanthäst ♥

Och så fodrade jag i stallet så halva lunchstalltjänsten är gjord. Sen har vi bara Projekt och Företagande och eftermiddagsstalltjänst, sen åker jag hem till Tompa :) Sunnie ska alltså vila lördag-söndag.

Tyvärr har jag inget mer att dela med mig av idag :)

 

Svanteträningen


Det var väldigt synd att min kamera inte funkar för det hade vart roligt att ha på film !


Träningen för Svante idag var ganska basic. Han tog allt från grunden och även om man tror att man inte behöver det, så behövs det verkligen. Hans plan med träningen idag var att vi skulle få hästen att gå på det spår vi ville och att vi skulle få den dit vi ville.  

Jag gjorde en skiss av övningen men det går inte att ladda upp bilder av någon anledning.

I alla fall så stog det 3 hinder på medellinjen, räcke-oxer-räcke med 17 meter emellan och så låg det galoppbommar på medellinjen som vi skulle rida serpentinbågar över. Sen började vi med att hoppa det första räcket i ungefär en åttvolt. 
När det gick bra så hoppade vi det första räcket, la en 10m volt åt vänster, hoppade oxern, la en 10m volt åt höger och sen hoppa det sista räcket. Vi gjorde den övningen från alla håll som går och det är så mycket svårare än vad man tror ! 

Det sista hoppade vi hindrena längs medellinjen i följd. 17m = 4 ganska normala galoppsprång på den höjden. Men Sunnie har ju ganska kort galopp (måste få fram hennes galopp mer) så vi fick lite långt på 4.
Sunnie var för övrigt väldigt fin idag. Hon gjorde jättefina byten och lyssnade bra. Sen var hon lite pigg ibland och blev lite studsig, men hellre det än att hon är trött :) 

Svante var bra att träna för ! Han var glad och positiv hela tiden, kanske lite för snäll i vissa lägen, men han sa ändå till om du gjorde fel och så fick du börja om. Jag skulle velat ha lite mer feedback dock, då jag gillar att diskutera lite om hur träningarna går. 
En av de första sakerna vi alla fick göra var att korta tyglarna ca 10cm för att få mer inverkan på hästen genom att bara räta upp överlivet. Det funkade faktiskt väldigt bra :)  

Han skulle tydligen komma och träna oss någon gång i April med och jag hoppas att det blir så :)


Imorgon ska Sunnie joggas ut en liten sväng, bara så att hon blir av med eventuell träningsvärk.


  

BloggtävlingJag är med och tävlar om schabrak med matchande huva HÄR :)


BloggtävlingJag är med och tävlar om ett pannband HÄR :)


Torsdag och hoppträning

Idag är det torsdag = hoppning = Sventeträning !
(hoppningen blev flyttad till eftermiddagen då Svante hade förhinder nu på morgonen.)

Jag hoppas verkligen att Sunnie är på bra humör och att Svante inte höjer upp för mycket.
Tyvärr har jag ingen kamera så jag kan inte filma. Tråkigt då jag hade velat se hur det såg ut själv..

Jag känner att jag inte har haft så mycket att skriva det sista, men det lär ju bli desto mer efter träningen.
Så håll ut ! ;)


Gästbloggning ala Karin Hallén

CHACHA!

Mitt namn är Karin Hallén som ni kanske märkt på rubriken.
Jag fyller snart 19 (i april) och går också på Hallands Ridgymnasium här i Kungsbacka. Jag går alltså i samma klass som Emelie och bor också på Höglanda!
          Jag är tillskillnad från Emelie dressyrryttare och har en 12 årig valack efter Cardenale-Flamingo som kommer från stuteri Blue Hors. Han heter Cabbarét, han är en svart valack som jag just nu har ridit upp till LA på men ska debutera MSV på nu i februari. Han har även hoppat upp till 1m hoppningar men endast för omväxling.
          Jag fick "Cabb" för ca. 2 år sedan och då var han endast inriden (som 5 åring och hade därefter gått i en hage utan att bli riden i 4 år) och har själv utbildat honom vilket jag tycker är väldigt roligt! Mina mål med Cabb är att starta Grand Prix såklart, vilken dressyrryttare har inte den drömmen? Men jag tror absolut att jag hittat en häst som jag kan rida Grand Prix på. Cabb är väldigt arbetsvillig, något grinigt humör ibland men det är kanske det som gör att han har det lila extra? Han har väldigt stor potential som jag hoppas kunna ta till vara på, han är ju trots allt 185 cm +! Men ju större dessto bättre!!


Cabbarét

Tidigare har jag ridit upp till LA:P1 regionalt och FEI klubbtävling på ponny.
Min tävlingskarriär började på ett litet fuxruss som hette Rapid och han var som alla andra russ fet och lat. Men med honom tävlade jag upptill LA dressyr.

Rapid

Efter honom fick jag Blue Magic som då endast var hopp ponny. Han är den sötaste ponnyn som någonsin satt sin hov på jorden enligt mig såklart. Och efter många års slit så tävlade vi upp till reg. LA dressyr med vinster och plac. och hann starta en klubbdressyr i FEI inledande mästerskaps program med bra resultat. 


Blue Magic

Under de sista 4 månaderna som jag hade Magic så fick jag även överta min systers c-ponny Filona Millenna som jag skulle ha under försäljning då hon inte klarade av henne. Men efter 4 underbara månader så såldes hon till Norrland.


Filona Millenna

Under min d-ponny period hade jag en ponny som hette Hold On Belly Bob. Han köpte vi som 4åring och då var han endast sutten på. Han var verkligen en ponny med glimten i ögat och alltid bus på gång!
Han var en underbar ponny som man inte kunde annat än älska!
Jag tävlade honom upp till LA:4 dressyr och LB hoppning.


Hold On Belly Bob

En liten ponny vi inte får glömma är den underbara ponnyn Alpha. Hon köptes till min lillasyster sommaren 07 och hade då endast gått gymkana, ioförsig VM i gymkana! Hon är ett bastant litet ponnysto med mycket humör. Det är henne som jag ridit upp till LA:P1 dressyr på och med min syster har hon tävlat upp till MSVB+5 i hoppning! En otroligt liten kanonponny alltså, ett riktigt KAP! :)


Alpha

Under tiden med alla dessa ponnyer har jag även hunnit rida in min mammas nordsvensk Shira aka Pinglan!
Hon är - 00 e. Pilot. På henne har jag inte tävlat något då hon mest gått som avelssto men under vår "storhetststid" när hon var 5 så hoppade jag bana på 1,10m och hon gick LA dressyr. Alltså är hon en mycket fräck nordsvensk. Bildbevis?! OHJA, här kommer det!


Pinglan

 


Bollen och Sunnie våren 08     BUUUUUUUUSA!

Ja, detta var väl det mesta från mitt liv! Så tack för mig!

/ Hallén

 


Onsdag

Onsdag, och det är svinkallt ute.

Morgonstalltjänsten är avklarad, vi har till och med kört in alla påsar redan. Skönt !

Idag ska Sunnie bara trimmas lite grann i ridhuset. Behöver bara känna så att hon är fin tills imorgon :)

Allt för mig just nu ;)Dressyrträningen avklarad

Nu har vi haft dressyrträning för Anna Modé.

Jag har inte vart på det bästa humöret idag och det märktes på träningen. Det gick inte dåligt, men det gick inte heller sådär bra som det kan göra ibland.

Jag tror också att det var min dagsform som gjorde att jag inte tyckte om Annas träningssätt. Jag kom inte riktigt överrens med henne men jag visade det inte utan försökte bara göra som hon sa.

Sunnie var inte heller på min sida idag. Hon bet sig fast i bettet och lyssnade inte på högerskänkeln. Hon var ganska fin bitvis men det var inte alls våran dag idag. Vi får hoppas att det går bättre nästa vecka helt enkelt.Nobody Is Perfect


Jag tänkte skriva lite mer om min gamla D-ponny.
(på "Hästar jag haft" står det lite kort om henne)

En ganska lång text men ni som orkar läsa, Varsågod !


När jag var 13 el 14 så hade vi satt ut min C-ponny Eleanore Rigby på annons eftersom jag växt ur henne. Men det tog ett tag innan vi fick sålt henne och under tiden så tänkte vi kolla på några D-ponnys.
Vi vär väl inte ute efter att köpa en ny ponny direkt men man kan ju alltid kolla, tänkte vi.

Så vi ringde på en annons på ett D-ponnysto för 13 500 .- som stog i Mariestad. En billig ponny så vi förväntade oss inte så mycket när vi åkte och skulle kolla på henne.
 
 
Nora var väldigt söt, tills vi tog ut henne på gången. Så fort jag började borsta henne tjöt hon till och la sig nästan ner, så kittlig var hon. Jag skrattade bara åt henne och fortsatte bara att borsta så gott det gick. 
Sadla och tränsa var inga problem. 

Så gick vi ut med henne i paddocken och så satt jag upp. Hon var bara 144cm men kändes ganska stor att rida. Hon var ganska seg och jag kunde absolut inte rida ihop henne. (jag var väl inte så bra på att rida alls då..)
Jag red henne lite på marken först och sen skulle vi hoppa några språng. 
Första språnget (ca 50cm) var trött och kantigt, så till nästa gång såg jag till att ha större galopp. Då bestämmer sig Nora för att stanna och jag trillar av och sätter mig i hindret.
 

Jag hoppade upp och red en stund till men jag visste att jag inte ville ha den hästen. Det var det första jag sa till mamma när hon kom fram till mig för att kolla läget: "Jag vill INTE ha den här hästen." Men hon lyckades på något vis övertala mig så innan vi åkte hem la vi handpenning och en vecka senare hämtade vi hem henne.
 

Sen har allt varit som en berg och dalbana. Nora blev uppfödd på nappflaska då hennes mamma dog vid fölningen, så hon hade väldigt speciellt lynne. Om det gick en häst förbi hagen tittade hon inte ens på den. Gick det däremot förbi en människa gnäggade hon och sprang fram till staketet.
 
Hon var brunstig varannan vecka och den veckan gick det bara att rida henne i galopp på långa tyglar. Nästan varenda ridtur när hon var brunstig slutade med att jag grät av ilska. Den veckan hon inte var brunstig gick hon jättefint och var rolig att rida.

Vi åkte ut på några hopptävlingar först men det slutade bara med att vi stannade ut oss. Hon hoppade alltid jättefint på framhoppningen men så fort hon kom in på banan så gick hon emot skänkeln och ville inte alls hoppa. 

Då testade vi dressyr istället och det gick snäppet bättre. Hon hade ju inte så bra framåtbjudning och det var samma sak där; hon kunde vara hur fin som helst på framridningen och när man kom in på banan så "dog" hon.

Men vi gav oss inte ! Vi testade en massa olika preparat som t.ex Munkpeppar och det kunde hjälpa periodvis.
Jag började så småningom växa ur Nora också och på våran näst sista tävling fick jag en liten belöning för allt slit. Jag kom 2a i en Lokal LC:1. Inget stort men jag var jättestolt, för att jag inte gett upp ! Kort efter det satte vi ut henne på annons.


Så kom hösten - 07 och jag började här på skolan. Jag hade med mig Sunnie hit ner och Nora fick vara kvar hemma. Hon tappade konditionen eftersom jag bara red på helgerna. 

I oktober ringde en hästhandlare som ville komma och kolla på henne. 
Jag visade upp henne först och sen provade hästhandlaren. Hon tyckte om henne och kunde tänka sig att ge 15 000 .- för henne. Och vi kunde ju inte begära mer med tanke på hennes humörsvägningar. 


Den dagen hon åkte grät jag massor. Jag tog en sista tur på henne, barbacka och med grimma och grimmskaft. Jag låg och solade på hennes rygg samtidigt som hon stog och betade. Pga att hon var som hon var så tog jag verkligen henne till mitt hjärta. Jag brukade säga "Jag hatar henne så mycket att jag älskar henne". 

Hästhandlaren var såklart bra. Hon sålde henne till en liten flicka som inte hade så mycket krav på ridningen och dom trivdes jättebra ihop. Jag hoppas verkligen att hon är kvar där.

Det blev verkligen en roman och ändå är detta den korta versionen :)


Nobody Is Perfect ♥     

Test: Flätor


För några veckor sen provade jag en sak på Sunnie:

Jag provade att fläta hennes man så att all man skulle hålla sig på en och samma sida av mankammen sen när jag tog ur flätorna. Det är en del i min klass som gjort det och sagt att det funkar bra.

Men på Sunnie funkade det inte alls. Efter knappt en dag la sig manen tillbaka på samma sätt som innan jag flätade. Jag tror att det kan bero på att hon har för tjock man.

Lite synd, för det är ju så fint när all man ligger på samma sida.

Men man måste testa :)


Är det någon som har testat samma sak och fått det bra ? :)


(tyvärr ingen bild)Dressyrträning

Idag är det tisdag = dressyrträning.
(vi får hoppas att Anna kommer denna gången)

Jag rider i sista gruppen och det är så otroligt segt. Plus att jag kommer sent till stalltjänsten. Men jag har en massa tid till att fetta in sadeln innan :)

Som de flesta säkert vet så har jag svårt att sitta ner i Sunnies strav. Hon har ju sådant "uppåt-tramp" så även om hon går i form och höjer ryggen så studsar jag som en gummiboll.
Så innan jobbiga dressyrlektioner och liknande så brukar jag alltid fetta in sadeln och insidan på stövlarna. Då får jag i alla fall lite lättare att sitta ner. Och så brukar jag ta på mig ridbyxor med mycket bra skoning ;)


Resten av dagsordningen:

• Mat

• Lunchstalltjänst

• Putsning av utrustning

• Dressyr

• Eftermiddagsstalltjänst

• Hem och äta och plugga

 

Dagens ridning

Nu är lunchen avklarad och Sunnie är riden.

Det är ganska skönt att ha ridningen gjord på morgonen !

Sunnie var helt lagom pigg idag, det var nästan så att hon hade lite överskottsenergi. Och hon var inte alls på jobbhumör ! Men hon var ganska fin stundvis.
Jag red en del öppna och volter där jag flyttade henne för skänkeln.

Hon har börjat med en liten ovana också. I galoppen i vänster varv, på långsidan när jag ber henne att öka galoppen lite, så byter hon istället till höger galopp. Jag får hålla koll på det så att det inte blir ett konstant problem..Sunnie Girl.Sunnies Veckoschema v.9
v.9:

Måndag - Ridas i ridhuset
Tisdag - Dressyrträning för Anna Modé
Onsdag - Joggas i ridhuset
Torsdag - Hoppträning för Svante Johansson
Fredag - Joggas i ridhuset
Lördag - VILA
Söndag - VILA

En intressant vecka :)Måndag

Måndag, och en hel vecka med stalltjänst att se fram emot..

Skönt att snön är på väg bort i alla fall, stalltjänsten blir lite lättare då.
 

Nu är vårat ridhus öppet igen så jag ska gå ut och rida nu innan lunchstalltjänsten. Jag måste se till att matcha henne bra denna veckan eftersom vi har hoppträning för Svante på torsdag. Så vi får se vilket humör hon är på idag.

Hon var ju lite trött förra veckan så nu har jag höjt krafften till 2 kg/dag och så ska jag ringa ett litet samtal till mamma och se om jag kan ge henne betfor. Då ska hon nog bli alldeles lagom :)


             Vad får era hästar för foder ? :)

RSS 2.0