At the moment

På uteritt med Tant Brun.
 
 
 
 
 
 

Morgon

Jag skulle kikat in här igår kväll och berätta vilken komisk uteritt jag och mamma hade och hur hästarna gick. Men när Lupon gick sönder, igen, så gick liksom luften ur mig. Blää på bilar just nu alltså !
 
Tanterna hade roligt igår i alla fall. Platina gjorde något halvhjärtat försök till bockning och Sunnie levde rövare med bocksprång och tvära sidvärtsrörelser på grund av haglet när jag och mamma red ut. Kul att dom känns fräscha.
Nu ska jag åka till jobbet. 7.30-16.30 jobbar jag idag och sen blir det stallet som vanligt.
 
 
 
 
Min guldklimp <3
 
 
 

Blanka papper

Audin gick igenom besiktning med blanka papper, wiihoo!  Nu ska jag köra igång med stallet.
 
 
 
 
 
 

Platina P&J Vedum 28/3

Platina var jätteduktig med allt runtomkring. Hon gick på transporten med en gång både dit och hem och stog som ett ljus på transporten hela vägen. Däremot så började hon leva rövare när vi kom fram så då fick vi plocka ut henne tidigare. Men hon var snäll att leda runt och kunde till och med stå stilla ett tag. Duktig !
 
Så fort jag hoppade upp så kände jag att hon var seg. I traven och galoppen hade hon ingen egen framåtbjudning alls utan jag fick jaga på henne hela tiden. Jag hoppades att det skulle bli bättre inne på banan men det blev det inte. Jag fick ingen respons alls när jag la till skänkeln, därav några ponnysparkar och användning av spöt. Jag brukar aldrig använda spöt på det sättet annars (och hade jag använt det så på Platina vilken annan dag som helst så hade hon skickat mig till Kina) men jag försökte få någon slags reaktion, vilket ni ser att jag inte fick. 
Jag tror att brunsten kan ha en stor roll till varför hon var seg och jag hoppas verkligen att det blir bättre till den lokala i Essunga på söndag.
 Det kändes hundra gånger värre än vad det ser ut, då förstår ni vilken dålig känsla jag hade. På filmen ser det ju faktiskt ut som hon galopperar hyffsat framåt.
 
Resultatet blev 8 fel, en rivning och ett stopp.
 
Stoppet var helt och hållet mitt fel. Vi låg stort och jag tänkte att hon inte skulle kolla på grinden eftersom hon redan hoppat en grind på 3an. Så jag övergav henne helt och praktiskt taget la mig på mage och då vågade hon inte hoppa. Det är inget konstigt alls att hon var lite tittig med tanke på att det är första gången hon var ute. Jag hade snarare blivit förvånad om hon var felfri. Men jag hade önskat en piggare och mer uppmärksam häst och förhoppningsvis kommer det framöver. Med lite hjälp av havre ;)
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 

Just nu

Hästarna är ridna och stallet är klart. Nu är vi på Kloma i Vara för att fixa ett däck till 20"fälgen som var sprucken. En tvätt så kan jag köra runt med stil sen !
 
Under dagen kommer filmen och lite snack om gårdagens P&J upp.
 
 
 
 
 
 

Hagmys

Det är svårt att få Chilli på bild, han ska gärna vara uppe i ansiktet hela tiden, haha !
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Framme

 
 
 
 
 

Morgon

Nu är dagen för Pay and Jumpen här och jag är inte en gnutta nervös. Ni som känner mig vet att det är jättekonstigt, jag blir nervös för ingenting annars. Men nervositeten kommer nog om en stund skulle jag tro.
 
Pay and Jumpen börjar kl 10 vilket innebär att Platina hinner äta frukost ute i hagen under tiden jag mockar. När vi kommer fram till Vedum så hoppas jag att Platina ska kunna stå kvar på transporten tills jag har gått banan. En kort framridning för att behålla energin och så ska vi försöka hålla en bra galopp banan igenom. 
Vi hörs senare med resultatet !
 
 
 
 
 
 

Dagens ridning - Sunnie & Platina

En stund innan jag kom till stallet hade mamma stått och filmat när tanterna levde rövare i sin hage. Alla hästarna, förutom Chilli som tar det mesta i livet med ro, var spända av dagens blåst men det var ändå positivt för mig i slutändan eftersom hästarna gjorde av med sin överskottsenergi i hagen. När jag hoppade upp på Platina och väntade mig en tickande bomb så var hon istället coollugn och avslappnad. Score !
Över lag så hade hon väldigt hög ridbarhet idag och jag fick ut det jag ville med passet. En check med jogg i alla gångarter, lite sidvärts och övergångar och ett språng på ett litet kryss. Förutom att hon var på gränsen till seg så känns det bra inför morgondagens Pay and Jump !
 
Sunnie gick en kort joggtur i alla gångarter på grusvägen. Jag vågar mig inte in i skogen riktigt än, jag vill testa henne på plant underlag ett tag först för att se hur/om svullnaden påverkas. Hon var ganska lugn trots blåsten, men hon hälsar att den där plasten i diket var riktigt läskig ;)
Hon känns fortfarande ren och jag hoppas att hon håller sig så.
 
 
 
 
 
 

Superläskig faktiskt !

 
 
 
 

Söndag

Sen kväll igår plus en timme kortare att sova inatt. Trött är bara förnamnet !
 
Jag ska i alla fall åka iväg till stallet. Det blåser halv storm ute så det blir spännande att se hur hästarna är att rida idag.
 
 
 
 
 
 

Äntligen på plats

Och Malin Baryard vann 140-klassen med HM Cassius Clay !
 
 
 
 
 
 

Morgon

 
 
Nu är vi på väg till Göteborg. Som ni ser så sitter vi i Audin och inte Lupon som var tänkt från början, för bilhelvetet startade inte imorse ! Ja herregud, jag vet inte vad jag ska ta mig till längre..
Humöret är inte på topp inför dagen men jag hoppas att det blir en bra dag på Gothenburg Horse Show i alla fall. Det blir dock inget Elmia ikväll..
 
 
 

Dagens ridpass - Sunnie & Platina

Sunnie var först ut och vi red bara ett lättare joggingpass. Hon kändes lite stel till en början men blev snabbt mjuk och fin i kroppen. Ingen hälta vad jag kunde känna och ingen direkt värme i svullnaden efter ridpasset heller. Vi får öka lite successivt och se hur det artar sig helt enkelt.
 
Platina kändes superfräsch idag, pigg och luftig i steget. Med luftighten kom också lite spändhet men på slutet så slappnade hon av fint och gick att ställa åt båda hållen, lite svårare att behålla formen i högerställning dock.
I galoppen fick jag en aha-upplevelse idag. Några galoppsprång ibland kändes det som att hon välvde upp ryggen för att ladda inför en bockserie. Bockserien kom dock aldrig utan det var helt enkelt att hon höjde ryggen och fick under bakbenen = kom till korrekt arbete. Hon orkade bara hålla det några språng och sen tappade vi det men efter några språng fick jag ihop henne igen för att sen tappa henne efter några språng, och så höll vi på hela galopparbetet igenom. Jättekul att känna så stor skillnad och veta vad vi ska sträva emot !
 
 
 
 
Nu har jag, Tompa och Kenth ätit våfflor och jag har hunnit städa lite hemma. Nu ska jag hoppa in i duschen och sen däcka i sängen. Klockan ringer 6 imorgon bitti för att hinna mocka och byta om innan vi åker till Götlaborg !
 
 
 

Just nu

Skrittar av Sunnie som kändes fin !
 
 
 
 
 
 

Morgon

Grått och mulet väder och mitt humör matchar rätt bra. 
Igår natt på väg hem från verkstan fick vi punka på Audin. Alltså seriöst ? Jag tror jag säljer av min bil och börjar cykla istället. Fast jag lär väl få punka då också..
 
Nej, det är inte många highlights just nu. Horse Show imorgon blir väl kul i alla fall hoppas jag.
 
Är inte vädret kasst så ska jag till stallet under dagen för att rida och mocka. Just nu är vi på väg till verkstan. 
 
 
 
 
 
 

Hästarna idag och garagehäng

Idag var jag som sagt ute på promenad med tanterna. Platina kändes lite trött igår (förutom när hon flög i luften typ 10 gånger för samma kråka som satt i klätterbacken och retade oss, haha) och Sunnie är fortfarande svullen, om man nu kan kalla det för svullnad. Imorgon eller på söndag tror jag däremot att jag ska pröva mig på en lätt uteritt på Sunnie igen för att se hur hon känns och om det blir någon skillnad i värme på svullnaden. Blir det det så får jag prata med min veterinär och se vad hon tror.
 
 
 
 
Båda hästarna vilar på lördag när vi är på Horse Show och Elmia och på söndag ska Platina bara kännas igenom inför Pay and Jumpen på måndag.
 
Nu sitter vi i garaget, igen, och kämpar med Lupon. Förhoppningsvis är den igång imorgon, så vi kan börja med allt annat som hänger över oss. 
Allt känns ganska segt och motigt just nu faktiskt och som spiken i kistan så flyttade My, en utav mina allra bästa vänner, tillbaka till Stockholm idag. Som sagt, fy fan för mars månad !
 
 
 

At the moment

På promenad med tanterna.
 
 
 
 
 
 

..

Idag är en riktigt ledsam dag. Jag har vägrat inse att denna dagen ska komma och har försökt låtsats som ingenting, för då kanske den inte kommer. Men nu är den här och jag hatar den..
 
 
 
 
 

Just nu

 
 
 
 

Dagens ridpass - Platina

Idag kändes Platina lite trött så vi körde ett lätt joggingpass i skogen. Mycket skritt och lite trav och galopp. Innan vi skrittade av så hoppade vi över ett nedfallet träd och det gjorde hon riktigt bra. Ute i skogen så får hon automatiskt en bättre framåtbjudning vilket ger finare språng. Jag hoppas att vi snart ska kunna ta med den känslan in i ridhuset också !
 
 
Nu har vi äntligen fått delarna till Lupon så just nu är vi i garaget för att skruva ihop motorn. Bilen ska vara klar på fredag kväll så vi har lite arbete framför oss. Tur att Kenth är så snäll och lånar ut garageplats och hjälper till !
 
 
 
 
 
 

Morgon

 
 
 
 

Deli Deli

 
 
 

Dagens ridpass - Platina

Idag var hon lite lugnare och höll alla fyra benen på marken alla fall. Men energin hade hon kvar trots ett ganska hårt pass igår, kul !
 
Vi joggade i skogen med en del galopp. Igår satt fattningarna super, idag var dom inte lika bra. Förmodligen hade hon lite träningsvärk från igår så det är inte så konstigt. Vi gjorde många övergångar till skritt i traven och dom lyssnar hon mycket bättre på nu. 
 
 
 
 
Nu har jag precis duschat och hoppat i rena kläder. Om en stund kommer My och hämtar upp mig för att åka till Alingsås och äta lunch på Deli Deli. Mums! 
 
 
 

Lokal Dressyr Essunga 13/3 del 4

Fotograf: My Wester
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Platina

Idag hade tanten riktiga vårkänslor och tvekade inte en sekund på att uttrycka sig genom hopp och bus. Det gäller att vara beredd när hon är på sånt humör för hon kan vara riktigt kvick när hon vill !
Två gånger gjorde hon först en helomvändning (där hon ställer sig och snurrar runt 180 grader på bakbenen), en bockning och sen stack hon några meter innan jag fick kontakt igen. Sen tappade jag räkningen på hur många gånger hon hoppade rätt upp i luften och drog ett bocksprång nästan innan hon landat från luftsprånget.
Kul med busig och glad häst, men jag ser inte fram emot när hon lär sig att göra vändning och bocka samtidigt, haha !
 
Annars var hon pigg och framåt idag och både traven och galoppen var fin när hon kunde hålla sig i skinnet. Den energin hon hade idag skulle jag vilja att hon har jämt. Förhoppningsvis dröjer det inte allt för lång tid innan konditionen blir bättre.
Jag satte upp ett litet räcke på stigen som vi skuttade över också och när jag får hennes naturliga framåtbjudning så får vi ett finare flyt. Sen så blir hon sur om vi kommer fel och bockar och sparkar efter hindret ;)
 
 
 
 
 
 

Lokal Dressyr Essunga 13/3 del 3

Fotograf: My Wester
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Sunnie

Idag joggade jag Sunnie lite lätt i alla gångarter och jag tyckte att hon kändes som vanligt. Hon sökte sig neråt fint och var faktiskt ganska avslappnad. Tills vi nästan var tillbaka i stallet och det prasslade och blåste i löven som ligger på marken, då poppade hon den sista biten till stalldörren. Fjant !
 
Tyvärr så var hon varm på svullnaden efter ridturen så det blir nog bara promenader för Tant Brun tills svullnaden gått ner, om det nu gör det.. Så surt !
 
Nu på morgonen har vi vart på Hagö och kollat hur renoveringen går. Det blir nytt och fräscht överallt inomhus. Nytt kök, ny våtmatta i badrummet, nya tapeter och golv, ja det kommer bli så fint när det är färdigt !
Däremot så flyttade vi det blivande stallet till en nuvarande lada istället. Hästarna ska få nya boxar och höjt tak, och så ska dom dela stall och en del av hagen med fåren. Tror ni att tanterna kommer dö eller ? Chilli lär väl jaga fåren i hagen, haha ! Nu hade dom fått en liten ursöt lammunge och väntade två till. Så gulliga !
 
Det känns bra med flytten. Hästarna kommer få en kuperad vinterhage och en stooor sommarhage på cirka 5 hektar med lite träd och mycket sluttningar. Jag tror att vi alla kommer leva som kungar där ute och just nu kan jag inte vänta tills vi ska flytta. Även om det såklart känns jobbigt också till viss del. Min schizofreni vettni ;)
 
 
 
 
En del av hagen.
 
 
 

Lokal Dressyr Essunga 13/3 del 2

Fotograf: My Wester
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blööh

Jag har haft värsta natten på länge. Jag har drömt hur mycket som helst när jag väl har fått sova, annars har jag bara legat och stirrat i taket. Det är alldeles för mycket som händer just nu för att jag ska få någon ro att sova. Fortsätter det såhär så måste jag fixa sömntabletter för jag går under snart..
 
Nu ska jag i alla fall starta upp dagen. Vi ska åka till stallet och släppa ut hästarna och sen ska vi till Hagö, vårat nya hus som vi flyttar till om drygt en månad.
Tillbaka till stallet för att rida tanterna (om jag orkar) och i eftermiddag ska vi umgås med My.
 
 
 
 
 
 

Lokal dressyr Essunga 13/3 del 1

Fotograf: My Wester
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Platina

Det var jättehärligt väder att rida i idag. Jag älskar att våren är på väg ! 
 
Efter framskrittningen så travade vi fram med mycket övergångar till skritt. Ibland lyssnar hon jättebra och ibland får jag överdriva hjälperna lite. 
Sen gick vi in i dungen och klättrade i en utav mellanbackarna några gånger. Ut på grusvägen igen för lite galopp och idag tog hon alla fattningarna med en gång. Hon fick rulla på i en lite lugnare galopp och vi fick inga omslag idag, förutom ibland i sista galoppsprånget innan avsaktning .
In i skogen för att klättra några gånger upp och ner igen innan vi travade av med några övergångar. Här lyssnade hon jättebra både fram och tillbaka så visst lönar sig all träning. Duktig häst !
 
Vet ni hur Platina oftast gör när vi ska gå ner för en backe ? Då tar hon sats och drar samtidigt ner huvudet, vilket gör att jag tappar balansen helt och nästan ligger på mage, haha ! Där får vi träna mer, helt klart.
 
Nu ska jag äta nyponsoppa med glass och kolla igenom bilderna från söndagens tävling. Dom kommer upp här strax !
 
 
 
 
 
 

Just nu

 
 
 
 

Dagens ridpass - Sunnie

När jag tog in Sunnie från hagen idag så såg jag att hon var svullen på skenbenet på vänster fram. Inte vätskigt och varmt svullen utan hårt och kallt, som att det kan bli ett fult överben där av detta. Antagligen har hon fått en spark eller slått sig på något (vad nu det ska vara, hon går i en hage som visserligen är lerig men helt tom på saker eller backar).
 
Jag sadlade henne och tänkte att lite rörelse är ju oftast bra, och så ville jag känna om hon kändes fräsch. I skritt kände jag ingenting, i trav var hon kanske liite ojämn, men det kan lika gärna vara jag som inbillade mig. I vilket fall så skrittade vi resten av turen och hade en supermysig, kort uteritt. Vad jag älskar den hästen <3
 
Imorgon får hon vila för säkerhets skull och så kör vi en koll hur hon känns på lördag igen. Hellre en vilodag för mycket än för lite känner jag !
 
 
 
 
Äntligen är jag och Tompa hemma mer än 5 minuter innan vi ska sova så jag ska krama om min sambo i soffan och njuta av varenda minut !
 
Förresten ! Kika in här imorgon så får ni se fina dressyrbilder på Sunnie som My fotade i söndags. Jag har inte hunnit kika igenom dom mer än på kameran än men jag vet att vissa blev grymt bra !
 
 
 

Gothenburg Horse Show 2016

Jag hade inga planer på att åka till Gothenburg Horse Show i år. Det är mycket som händer just nu och tack vare alla trasiga bilar så har vi inte råd med biljetterna.
 
Som tur är så vann Tompa två biljetter på en tävling på Facebook (sånt händer ju typ inte ?) så på lördagen så befinner vi oss både på showen och mässan ! 
Det är alltid sån härlig stämning i Scandinavium och det ska bli så himla kul att koppla bort vardagen för en liten stund och se fina hästar. 
 
 
 
 
 
 

Morgon

Idag jobbar jag 7.15-17.30 och sen tar jag långhelg !
 
 
 
 
 
 

Just nu

Har man ont om tid så är det värt ett försök !
 
 
 
 
 
 

Pay and Jump

Nu är Platina anmäld till en Pay and Jump i Vedum den 28e mars.
 
Jag kände att vi behövde komma ut och se oss omkring innan den lokala tävlingen i Essunga den 3 april och då dök Vedums P&J upp väldigt lägligt !
Vi ska hoppa 70 cm och det ska bli kul att se hur Platina reagerar på hela grejen med tävlingsplats, hästar, framridning och framhoppning. Hon är oftast lugn på nya ställen men det kanske blir annorlunda med en ryttare på ryggen.
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Platina

Platina skrittades för hand i lördags och vilade söndag och måndag. Därför väntade jag mig en pigg och busig häst idag men jag fick bara det sistnämnda.
Idag hade hon en räv bakom örat och man riktigt såg på hennes uppsyn att hon snart skulle hitta på något. Bland annat så försökte hon vända hemåt när vi mötte en person som var ute och gick och så låtsades hon bli rädd för saker i dikena och hoppade åt sidan och ruskade loss i kroppen. Inget mer allvarligt än så, vilket jag tackar för just idag.
 
Annars var hon lite seg och i sista galoppen där hon fick galoppera fritt så fick jag driva igång henne för att hon skulle få upp tempot ordentligt. Under passet så låg dagens fokus på övergångar i traven och kortare galopp i lätt sits. Hon skötte sig bra men kunde vart mer engagerad. Galoppfattningarna börjar bli bättre igen, vilket är kul !
Nu har jag börjat ge henne mer av Top One igen för att se om hon får lite mer energi, annars får jag nog lägga till lite havre för idag när vi skrittade av så somnade hon nästan.
 
Imorgon ska förhoppningsvis båda hästarna ridas, om jag känner mig bättre. Snart två veckor med dålig sömn och svår huvudvärk varje dag sänker både humör och motivation. Sen så händer det mycket tråkigt just nu, vilket gör mig jätteledsen och nedstämd. Nej, usch och fy för mars månad än så länge..
 
 
 
 
 

Just nu

Fika med tjejerna på Esti !
 
 
 
 
 
 

Karma is a bitch !

2016's bilår har startat lika skitigt som både 2014 och 2015 har vart. Vad har vi gjort någon för ont ? Så jäkla elaka är vi faktiskt inte ! Men karma is a bitch så något riktigt dumt måste vi ha gjort i våra tidigare liv..
Lagade på ena sidan på Audin, körde till stallet (vilket är typ 100 m från där vi mekade) och det gick av på andra sidan.
Jag går och dör snart..
 
Som tur är så fick vi låna garage och öven köpa delar av Emelie och Jim. Tack <3
 
 
 
 
 
 

Just nu

Igår knoppad och finputsad på tävling, idag barbackatur på grusvägen.
 
 
 
 
 
 

Lokal dressyr Essunga

Nu är våran dressyrdebut gjord och jag är ganska nöjd. Visst kunde vi gjort saker bättre men nu vet vi vilken nivå vi ligger på och vad vi ska träna på.
Jag måste bara börja med att skriva att det fanns många fina hästar där idag och att jag inte alls trodde att standarden på lokal skulle vara så hög. Kul !
Grattis till Ann som kom tvåa i LB:1 med sin fina hingst på 73.3% !
 
Sunnie var i alla fall fin på framridningen till LC:1an och var lugn när vi kom in på banan också. Vi fick rida runt inne på banan en stund innan startsignal och det kändes skönt att Sunnie fick se sig omkring innan vi körde igång.
När vi började rida programmet så gjorde hon som mina ponnysar alltid gjorde och bara dog ! Jag fick ingen respons alls när jag la till skänkeln och jag fick driva henne för allt vad jag var värd runt hela programmet. Gissa om jag blev förvånad.. Men hellre driva runt en lugn och avslappnad Sunnie än att försöka hålla henne på mattan på grund av nervositet och spändhet.
 
I LC:1 slutade vi på 65.92 % och kom på 13e plats av 18 startande. Domaren låg alltså ganska högt i procent, jag som först blev jätteglad för (vad jag tycker) höga poäng.
Domarens kommentar:
"Trevlig häst som visar oftast en fin och stadig form, dock idag lite ojämn i sin bjudning/kunde trampa på lite mer framåt för att få lite mer arbete genom kroppen. Växer bitvis i bjudning/energin blir riktigt flott, ser trevligt ut."
 
 
 
 
Till LB:1an tog jag på mig sporrar för att få fram henne lite bättre. Jag har ridit Sunnie med sporrar en gång tidigare så ni skulle sett hennes reaktion på framridningen. Först reagerade hon som att hon var kittlig när jag la till sporren och sen började hon tjura mot mötande hästar för att hon blev lite grinig. Min tjurtant !
Inne på banan så funkade det bra förutom vid den första mellangaloppen där hon tog sporrarna som en ursäkt att busa loss, haha. Annars så var hon bättre framme för skänkeln och genomförde ett helt okej program. Vi har svårt för mellangångarterna vilket vi måste träna mer på till nästa tävling.
 
I LB:1 fick vi 63% och slutade på en 14e plats av 20 startande.
Domarens kommentar:
"Flott häst långa bitar. Trevlig stadig form - i det ganska lydig - skulle vilja se än lite mer elasticitet i bakben/påskjut för mer visade mellangångarter - nyans där - men fin idag bitvis trots lite otursmiss."
 
 
 
 
Som bäst fick vi en 8 i varje program, i LC:1an på halten när vi vände över ridbanan och skulle stå still i 6 sekunder och i LB:1an på sista halt-hälsning. Som sämst fick vi 3 i den första mellangaloppen i LB:1an där hon busade loss och som följd av bytet så fick vi också 5 på övergången till arbetstrav. Annars var det blandat 6 - 6.5 - 7 i båda programmen.
Jag borde (och är) jättenöjd men det känns såklart tråkigt att hamna så långt ner i startfältet. Med mycket mer träning så hamnar vi förhoppningsvis lite längre upp :)
 
 
 

Tävlingsdagen

Nu är tävlingsdagen över och jag får nog säga att jag är nöjd med våran dressyrdebut. Det var lite segt i första klassen och lite för roligt i andra, haha !
Närmare förklaring med filmer och utvärdering kommer när jag har tid. Nu ska vi in till Vara och äta mat med Tompas mamma.
 
 
 
 
Bild på mina sötnosar imorse <3
 
 
 

@&#^$€@€#

Det där med tur har aldrig vart våran grej. Inte idag heller tydligen. 
En mutter till en av lederna på Audin har gått av och sitter fast så vi blir nog kvar i garaget en stund. Jättekul när jag egentligen tänkte vara hemma och ladda upp..
Jaja, huvudsaken är att vi har en bil att ta oss till tävlingen med imorgon och det hoppas jag verkligen att vi ska kunna lösa.
 
 
 
 
 
 

Nytt framridningsupplägg

Nu när jag och Sunnie ska starta våran första dressyrtävling så får vi börja prova oss fram med vilken typ av framridning som passar oss. 
 
I hoppningen så hade jag hittat ett system som funkade riktigt bra för oss. En kort framridning med lite skänkelvikningar och tempoväxlingar för att väcka henne. På framhoppningen tog vi två språng på lilla och ca två språng vardera på oxer och räcke, det första språnget lite lägre och det andra på tävlingshöjden. Helst så skulle vi ligga så bra i tid att vi kunde gå direkt från framhoppningen in på banan.
Med detta upplägget så var hon lagom pigg och energisk när vi kom in på banan.
 
Nu i dressyren så får vi experimentera lite. Hur länge behöver jag rida fram för att hon ska vara avslappnad men inte trött ? Och orkar hon andra klassen om jag gör på det sättet ?
Till första klassen tänkte jag skritta fram henne ganska länge så hon får slappna av ordentligt och hinna se tävlingsplatsen. Sen vill jag ha en ganska lång framridning, hellre att hon är lite åt det tröttare hållet såhär första gången än att hon är så pigg att hon exploderar för minsta lilla. 20-30 minuter kanske ? Känner jag att det blir för lång tid så får vi helt enkelt skritta ett tag innan start.
Till andra klassen tar jag ut henne lite senare eftersom hon redan har vart igång tidigare. Då har hon sett tävlingsplatsen och vet vad som förväntas av henne och behöver då bara värma upp musklerna igen. 
 
Det känns som ett upplägg som kan passa oss och vi ger det ett försök. Annars är det bara att ändra om till nästa tävling !
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Platina

Platina kändes trött idag så det blev ett "mittimellan-pass" där hon bara fick flyta på i alla gångarter. När hon väl kom upp i fart så gick hon bra men det tog en stund att komma dit. Hon gick och letade efter saker att titta på så det som finns kvar av dom där snöbumlingarna blev läskiga. En lite större vattenpöl var också jätteläskig men med mycket övertalning gick hon igenom den.
 
Jag hoppas att hon är piggare imorgon så vi kan rida lite hårdare då och så får hon vila på söndag när vi åker på tävling.
 
 
 
 
 
 

Nervositet och tävlingshuvud

Det går upp och ner.
Ena stunden är jag supernervös inför söndagens dressyrtävling, andra stunden är jag så förväntansfull att jag kan knappt vänta till det blir söndag och jag får visa upp min fina häst. Sen så finns det en tredje stund där jag helst av allt skulle vilja avanmäla oss och gömma mig under ett täcke. 
Det är dom tre stegen jag går igenom flera gånger varje dag just nu. Sunt ? Njae..
 
Den mesta nervositeten grundar sig i att jag har så svårt att sitta ner i hennes trav. Sen så spelar ju hennes otroliga nervositet in också. Tänk om vi kommer in på banan och hon spänner till och blir sådär blockad som hon kan bli och jag inte alls kan sitta på henne eller påverka henne utan bara studsar runt helt handfallen i sadeln. Chansen finns och den är till och med ganska stor. Det är ju trots allt våran första dressyrtävling och Sunnie har aldrig tidigare ens sett ett dressyrstaket. Vem vet, hon kanske satsar och vill hoppa ut från dressyrbanan, haha !
 
Men samtidigt som jag har mina tvivel och också förståelsen för att detta helt enkelt får vara en prövotävling så finns det en liten del av mig som hoppas och tror att vi kommer få en placering. Den delen av mig säger att jag och Sunnie har ridit ihop oss i snart tio år och är tillräckligt samspelta för att få en placering trots att det är vår dressyrdebut. Den delen av mig kommer bli så otroligt besviken om det inte går som tänkt och om vi lämnar tävlingsplatsen utan placering. Det är inte heller ett särskillt sunt tänkande. 
Vi har aldrig tränat ren dressyr på detta sättet innan. Det är först det senaste halvåret som hon har gått i en stadig form i skritt, trav och galopp och bara dom senaste månaderna som jag har tränat nedsittning. Det är snarare förvånande än en självklarhet om vi får en placering med oss hem. Jag ska bara försöka pränta in det i min tävlingsinriktade och tjockskalliga del av huvudet.
 
Kort sagt så kan det gå hur som helst på söndag. Jag ska vara fokuserad och rida så bra jag kan och så hoppas jag att Sunnie är sugen på att samarbeta. Och framför allt så ska jag ha roligt och njuta av att faktiskt få tävla med Sunnie igen, även om det "bara" är i dressyr. För ett år sen var det inte ens säkert att hon skulle hålla för vanlig ridning. Tänker man på det sättet så har vi redan vunnit <3
 
 
 
 
 
 
 

God morgon

Ännu en fredag är här, vad dagarna springer iväg !
Ingen är gladare än jag att det är helg i alla fall.
 
Idag jobbar jag 7.15-16.30 och åker som vanligt direkt till stallet efter. Sunnie ska vila helt eller bara skrittas lite för hand och Platina ska ridas. Resten av kvällen ska vi vara i garaget och renovera en motor till Lupon eftersom den som sitter i är helt skrot. 
Hoppas ni får en bra fredag så hörs vi under dagen !
 
 
 
 
 
 

Just nu

Skrittar av efter ett ganska dåligt pass. Sunnie var rädd för ena hörnet i ridhuset och vägrade att gå förbi det = spänd (panikslagen vissa stunder) häst och konstiga ridvägar hela ridpasset. Men visst är det så att genrepet ska gå dåligt för att det ska gå bra på tävling ? I så fall kommer vi vinna !
 
 
 
 
 
 

Vacker morgon

 
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Sunnie & Platina

Fy på mig att jag kikar in här först nu. Inte okej !
Men dagen har sprungit iväg utan en lugn stund. Jobb 6-14, direkt till stallet för att rida och mocka, hämta hösilage (och höll på att köra sönder Audin i den djupa snön) och sen hämta upp pizza till killarna på vägen till verkstan. Nu kom vi precis hem och ska strax hoppa i säng.
 
Mina tanter var superfina idag ! 
Jag började med Sunnie, som visserligen var lite poppig emellanåt men som jobbade såå bra. Vi tränade övergångar skritt-trav-skritt och trav-galopp-trav och hon gjorde det jättebra, så länge jag orkade rida ihop henne. Hon är verkligen kalasfin i galoppen nu, så kul !
Jag hade lite svårt att sitta ner till en början och mixtrade med stiglädren och prövade att höja tempot men det blev inte lättare. När jag däremot tog ner tempot lite så kunde jag sitta bra och jag riktigt kände hur Sunnie trampade med bakbenen. Hon började skumma, hamnade i en bättre och stadigare form och svettades lite grann så jag kom verkligen åt henne. Och det är där hon ska gå, där är det lätt(are) att sitta ner och där arbetar hon som bäst. Inte i det övertempot som jag tydligen har ridit henne i utomhus annars. Kul med ögonöppnare ibland.. Jag hoppas att jag hittar den känslan på söndag också.
På slutet fick hon racea av sig lite och då kom bocksprången som ett brev på posten, haha !
 
Platina var lika fin hon. Vi jobbade med övergångar trav-skritt-trav till en början och hon blir mer och mer uppmärksam på mina hjälper. Innan har hon ju mest kört sitt race och undrat varför det sitter en tjomme på ryggen och försökt bromsa henne, hehe.
I galoppen så satte jag ner rumpan i sadeln och red ihop henne lite. Fortfarande i ett ganska högt tempo så att hon orkar gå där en stund men mer samlat än vanligt. Hon bytte till kors någon enstaka gång men gjorde det jättebra i övrigt. På slutet så travade hon i en låg och avslappnad form så visst kom jag åt henne också. 
Fina hästar <3
 
Imorgon ska Sunnie till ridhuset för ett genrep och så får jag se hur jag gör med Platina. Tanken från början var vila men kanske att jag hinner jogga henne lite.
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Sunnie & Platina

Jag hinner egentligen inte men jag ville bara kika in och säga hur hästarna gick idag.
 
Platina kändes precis som vanligt idag, skönt ! Vi hoppade dock över galoppen då hon inte riktigt har koll på sina ben och det var halt. 
Hon kändes pigg och lite spänd (vad är det med mina hästar och snö ?) men slappnade av och kom till arbete på slutet.
 
Sunnie var stundvis jättespänd och rädd för allt och nästa stund avslappnad jobbade jättebra. Jag kunde dock inte sitta ner för fem öre och blev så förbannad på mig själv. Jag blev lite arg på Sunnie också, när hon studsade runt för minsta lilla. Snöbumlingar som blivit till när dom skottade vägen är totalt livsfarliga och såna låg det ju längs med hela grusvägen. Knäpphäst ! Galoppen var superfin I alla fall.
 
Hovslagaren kom och alla fick fina hovar. Nu har ingen av dom snösulor men förhoppningsvis smälter snön bort innan helgen. Here's to hoping !
 
 
 
 
Ge mig barmark igen !
 
 
 

Just nu

Lupon ska få lite kvalitetstid så att den förhoppningsvis är igång i helgen.
 
 
 
 
 
 

God morgon

Det känns som jag börjar bli sjuk igen. Bra timing..
 
Jag ska i alla fall svida om till ridkläder och åka till stallet. Platina är först ut, sen Sunnie och båda ska ridas på grusvägen där det är minst snö. 
10.30 kommer hovslagaren, han är väl här i 3-4 timmar och sen ska jag hem och greja i huset och ta det lugnt. 
En helt vanlig tisdag.
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Sunnie & Platina

Idag jobbade jag 6-14 och när jag kom till jobbet imorse såg jag att vi visst hade APT på jobbet kl 17. Jag kände att det skulle bli väldigt stressigt i stallet på bara 2.5 timmar men löste det ändå bra.
 
Sunnie joggades på åkern. Det var lite i mjukaste laget för att jag egentligen ska få rida där men vi skrittade mest och travade och galopperade bara några längor då snön var djup och antagligen gav mjölksyra. Jag tror vi var ute i knappt 30 minuter, lagom på det underlaget tycker jag ! Sunnie gick fint som vanligt och kändes väldigt mjuk och avslappnad.
 
Platina var tvungen att röra på sig efter gårdagens hoppning så jag bestämde mig för att longera henne i ena hörnet på åkern. Hon var jättesnäll att leda fram men så fort jag släppte ut henne på volt på åkern så sa hon "Tjarrååå, nu sticker jag !" och drog iväg. Det var bara det att underlaget släppte och helt plötsligt låg Platina på sidan i snön. Paff blev hon och efter det höll hon sig lugn kan jag lova, konstigt att såna där märrar alltid måste lära sig en läxa. Hon såg ren ut när hon travade på volten efteråt och det var en lugn omkullgång, mer att hon liksom gled ner på sidan. Men visst kommer hon säkert ha träningsvärk eller någon sträckning imorgon. Klant !
 
Nu har jag precis kommit hem från APTn och väntar på att maten ska bli klar. Jag har en lugn kväll med Tompa framför mig och imorgon är jag ledig. Då ska hästarna ridas igenom ordentligt (om Platina känns fräsch efter idag då) och så kommer hovslagaren. 
 
 
 
 
Såhär kan det se ut om man har för bråttom.
 
 
 
Tur att hon är söt !
 
 
 

Jag hatar snö

Usch, all den här snön som kommer ger mig lite smått panik.. Det är en sak att det snöar lite slask som knappt lägger sig men nu ligger det närmare 50 cm snö ute. Det är bara en knapp vecka kvar till tävlingen som jag och Sunnie har tränat intensivt inför sen årsskiftet och enligt YR ser det inte ut som om snön kommer hinna smälta alls till på söndag.
Hur gör jag då ? Jag kör inte Sunnie med brodd i transporten och det lär ju vara isgata på tävlingen. Det innebär att jag kommer få lasta ut och ställa mig och brodda när vi kommer fram, för en DRESSYRtävling..
Och så kommer förhoppningsvis hovslagaren imorgon och jag tänkte plocka bort snösulorna eftersom jag inte har lust att hästarna går med dom i två månader till. Då kommer jag inte kunna rida dagarna innan tävlingen på grund av snöstyltor.
 
Näe, jag har tappat motivationen helt och allt känns bara jobbigt och motigt. Inte hjälper det att Tompas bil inte startade i helgen och efter ett antal timmars mekande så körde Johan och Tompa av vägen när dom skulle bogsera den till verkstad. Jag själv har fått låna en bil av Johan (jättesnällt !), som inte har fyrhjulsdrift som jag är van vid, och eftersom grusvägen till stallet tydligen inte skottas i år så får jag bara gasa och styra och hoppas att jag kommer igenom alla drivor. Den här jäkla snön alltså..
 
En deppig, tråkig och seg måndag. 
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Platina

Vi kom iväg till ridhuset idag i alla fall, jag satte Tompa vid ratten så jag slapp köra, haha !
 
Efter framskrittning och framtravning så började vi med galoppen och i början så bytte Platina till kors hela tiden, även i höger galopp som är hennes lätta. Jag blev lite fundersam men började hoppa en låg bana för att se om det blev bättre när vi började hoppa. Som ni ser i början av filmen så byter hon fortfarande till kors, tills jag kom på att vi helt enkelt hade för dålig galopp. När vi fick fram en större (eller snarare bra och lagom) galopp så höll hon rätt galopp, så antagligen orkar hon inte bära sig i den "normala" galoppen än. Bara att träna så att hon blir mer reglerbar !
 
Däremot så har jag väldigt svårt att se avstånd i hennes bra galopp. Hon täcker mycket mark så innan jag vet ordet av så är vi framme vid hindret, haha ! Det ser ni ett bra exempel på näst sista gången vi hoppar banan. Där kommer vi nära på oxern för att jag driver på och tror att vi ska komma bra.
Jag tog också med ett klipp där vi kommer nära på det rosa och större på det gula. Hon är faktiskt jäkligt snabb upp när vi kommer nära och har inga probem att ta av lite större. Jag som är van vid Sunnie som trampar om när hon kommer stort måste börja våga lita på Platina.
 
Över lag så är jag riktigt nöjd med Platina idag. Hon hade inte alls samma tendens att dö efter hindren som hon brukar och på slutet bjöd hon till och med lite på hindren. Nu hade vi bara byggt upp en liten bana men att hoppa den var inga problem. Nu ska vi bara träna styrka och kondition så att hon orkar mer. Kanske att hon kommer vara tittig på tävling för hon tittar till lite på nya hinder. Men inte mer än att hon hoppar stort och spanar mellan frambenen och Essunga brukar inte ha så mycket tittigt i övrigt så det blir en bra mjukstart för oss. 
 
 

Vita ridbyxor

Jag har tre par vita ridbyxor sen innan. Två par som jag fortfarande kommer i från ponnytiden (stretchiga ridbyxor det där ;)) och ett par från Mountain Horse som tyvärr är för små. 
Ingen utav mina tidigare par är helskodda, eller ens knäskodda för den delen, och jag kände att jag inte fixar att sitta ner i Sunnies trav med ett par oskodda ridbyxor, hehe.
 
Därför blev det en trip till Skara Hästsport idag där jag fick köpt ett par helskodda vita ridbyxor från Horse Life. Jag hade egentligen siktet inställt på Skara Hästsports egna ridbyxor men dessa var billigare och satt snyggare. 
 
 
 
 
 
 

Just nu

Avskrittning. Det blev en sväng till ridhuset i alla fall och Platina var duktig. Film kommer sen !
 
 
 
 
 
 

Arg !

Alltså, vad är det här ? Snö igen ? Det är faktiskt inte okej !!
Jag var så glad att jag kunde rida utan brodd igår och så vaknar jag upp till ännu mer snö.. 
 
Vi får se om det blir något ridhus med Platina idag. Jag hatar att köra transport i sånt här väder så vi kanske får rida ut hemma istället. Åå så tråkigt att behöva ändra sina planer på grund av det här jäkla vädret !
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Sunnie

Det finns inget skönare än att komma hem från stallet, blöt och frusen efter flera timmars pysslande, och hoppa i mjukiskläder och landa i soffan. Mmm, här ska jag sitta ikväll !
 
Platina promenerades idag som ni såg. Imorgon ska vi till ridhuset för att hoppträna och jag vill att hon ska ha så mycket energi som möjligt. Jag tänkte träna på att hoppa flera hinder i följd imorgon, så att hon måste fortsätta galoppera efter hindret. Som det är nu så saktar hon gärna av och tycker att hon är färdig, haha. Och med tävlingen bara en månad bort så kommer mina prioriteringar med Platina framöver att vara just banhoppning. 
 
Sunnie reds ett hårt dressyrpass på grusvägen. Vi var ute i en timme, exklusive fram och avskrittning, och jag satt säkerligen ner i traven i 40 minuter av den tiden.
Det var svårt idag. Först var Sunnie lite spänd och då studsade jag bara runt i sadeln utan någon vidare kontroll på vare sig skänklar eller händer. Då galopperade vi i låg form i lätt sist en stund för att hon skulle slappna av och komma fram bättre för skänkeln. Sen gick vi tillbaka till traven och efter en stund så fick jag in tekniken och satt bra, för att vara mig. Tyvärr så tappade jag den på slutet igen då jag gärna bromsar upp Sunnie när jag studsar = Sunnie trampar bara ännu mer uppåt. I det läget måste jag tänka mer fram, även om det tar emot, för att få henne att få bättre takt och steg så att det blir lättare för mig att sitta. Ja herregud alltså, jag tror att både jag och Sunnie spyr på den där nedsittningen snart !
Hon var i alla fall superfin i galoppen idag, det är ju alltid något ! Hon gjorde alla galoppfattningar, från trav som från skritt, jättebra och hade en rund och luftig galopp med bra takt, till och med i högergaloppen. Fina häst <3
 
För övrigt så måste jag berätta vad jag drömde inatt, hehe. Jag hade åkt iväg med Sunnie på ett meeting och hade några timmar kvar innan vår första start. Då märker jag att jag har glömt gummisnoddar, vita handskar och något annat viktigt hemma och fick lite smått panik eftersom jag inte skulle hinna att både hämta dom glömda sakerna och göra i ordning Sunnie för start. Jag hoppas att det går mer smidigt till på söndag !
 
 
 
 
 
 

Just nu

På promenad med Fröken Fux.
 
 
 
 
 
 

Anders 25 år !

Blandade bilder från igår:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rolig syn en lördagmorgon

Grabbarna har haft en rolig fredagnatt i alla fall. Dom har sprängt staketet totalt. Jättekul nu när det är minusgrader och man inte får ner stolpar. Suck..
 
 
 
 
 
 

Stressfri eftermiddag i stallet

Jag har haft en så skön eftermiddag i stallet !
Jag har egentligen inte gjort något utan bara mockat och gått runt och pysslat. Jag och mamma sorterade täcken och märkte att vi nog inte behöver köpa nya täcken på ett tag, haha !
Sen gick jag efter mamma som en svans när hon mockade lösdriften och fixade vatten och så passade jag på att busa och mysa med Chills. 
Jag valde att lägga Sunnies vilodag idag (när det ändå är snöigt och slaskigt) istället för i helgen. Så hon fick stå kvar i hagen och tugga på sitt hösilage och det verkade hon ganska nöjd över.
 
Nu kom jag precis innanför dörren här hemma och ska duscha och fixa mig för att sen åka och äta på Bulls Eye i Lidköping. Våran kompis Anders fyllde år igår så vi kör ett litet minifirande med god mat.
Hoppas att ni får en rolig fredagkväll så hörs vi imorgon igen ! (Om jag inte lägger upp en läskande bild på en fet hamburgare ikväll ;))
 
 
 
 
Mitt lilla lyckopiller <3
 
 
 

God morgon

 
 
 
 

Ridpass - Sunnie & Platina

Hej på er, här ekar det tomt ! 
 
Jag kom hem sent från stallet igår och har jobbat 6-14 och vart i stallet idag. Här kommer en sammanfattning av båda hästarna dom här två dagarna:
 
Platina var duktig igår och fick galoppera ganska mycket i skogen. Hennes kondition måste bli bättre så vi kämpar på.
Idag gick hon lite lugnare men ändå med mycket galopp. Hon kändes väldigt trött så imorgon får hon vila igen. 
Det är så svårt med henne. Jag vill att hon ska få återhämta sig och vila när hon är trött men hon är trött så ofta och hon kan ju inte direkt vila sig i form. Så jag får försöka hitta en balansgång och tänja på gränserna liite hela tiden.
 
Sunnie gick ganska bra i ridhuset igår. Vi red igenom LC:1an två gånger och LB:1an en gång. Sen tränade vi på delar ur programmet, som snett igenom i trav och galopp med ökad steglängd utan galoppinslag eller byte för att sen kunna göra en snygg övergång. Eller att vända rätt upp och behålla takten och rakriktningen i traven för att sen få till en bra halt. Det är svårare än vad man tror !
En stund under ridpasset så var Sunnie tung i handen och det kändes lite som att jag fick bära henne runt. Andra sekunden blev hon spändare och knäckte mest av i nacken. Men jag är ändå nöjd med ridpasset över lag och på slutet blev jag tillräckligt avslappnad så att jag kunde komma ner bättre i sadeln och slapp sitta och knipa mig fast. Det känns fortfarande inte bra men det ser åtminstone inte lika farligt ut på film som det känns, haha.
Vill ni se lite av passet så finns en filmsnutt på min Instagram, Emelie_S.
 
Idag hade jag sån huvudvärk när jag red Sunnie så vi joggade mest och jobbade vidare på avslappningen.
 
Nu sitter jag hemma i soffan och väntar på att Tompas Lasagne Al Forno ska bli klar. Det var länge sen vi båda var hemma i tid så jag njuter för fullt !
 
 
 
 
 
 

BFF's

Titta vilka som blev vänner när Chilli bytte hage.
 
 
 
 
 
 

Dagens ridpass - Sunnie & Platina

Jag hinner inte skriva så ingående om dagens ridpass så här kommer en sammanfattning:
 
Platina och jag hängde med mamma och Frank ut. En kortare runda och förutom att hon var trött och stog på bakbenen någon gång så var hon stundvis jättefin och stadig i formen !
 
Sunnie och jag fick inte riktigt till det idag. Planen var att jogga i låg form i alla gångarter och sen träna lite nedsittning och den planen höll vi. Men Sunnie kändes lite kortare i steget än vanligt i galoppen och jag kom inte ner riktigt i sadeln förrän den sista korta travsträckan.
 
Jaja, imorgon åker jag till ridhuset med Sunnie och hårdtränar och Platina rider jag igenom ordentligt på morgonen. Mina jobbtider är 10.30-16.30 så det är perfekt att ta en häst + stallet innan och en häst efter.
 
Tråkig 1 mars vi har haft för övrigt ? Mulet och svinkallt. Imorgon ska det snöa. Det var den vårmånaden det...
 
 
 
 
Mamma och Frank får stå för dagens (mörka) bild.
 
 
 

Chilli i söndags

 
 
 
 
My är fotograf.
 
 
 

1 mars

 
Äntligen går vi in på vårmånaden mars ! I slutet av månaden ställs klockan om så det är ljust senare. Underbart, jag kan inte vänta tills våren är här på riktigt !
 
Idag jobbar jag 7.15-16.15 och jag tror att mamma ville ha sällskap när hon rider ut Frank i eftermiddag. Båda mina tanter ska ridas i alla fall och så hoppas jag få lite tid över med Tompa ikväll. Hoppas går ju..
 
 
 

RSS 2.0