Snart praktik.

Idag är det söndag och imorgon börjar praktiken.
Jag har tjuvstartat med praktiken lite denna helgen eftersom Johanna har opererat sig. Så jag har hjälpt henne ta in och ut hästarna.

Igår longerade jag Sunnie här hemma i hagen. Hon var riktigt fin i höger varv, som hon har svårast för i ridningen, och i vänster ville hon inte alls ge efter och jobba.

Longering är underskattat ! Du får se hur hästen rör sig från marken och ser vad som behöver korrigeras i formen och bjudningen. 
Däremot blir ialla fall Sunnie väldigt trött av longering. Hon blev lika svettig av 15 minuters longering som hon blir av en timmas ridpass. Därför longerar jag inte så ofta. 
Ibland startar jag dressyrpasset med några minuters longering. Då blir hon så himla fin när jag sitter upp och rider !

Idag har Sunnie fått en vilodag för jag och Tompa har haft fullt upp nästan hela dagen. Och hon brukar ju få vila lördag-söndag när jag åker hem till Tompa annars.

Nu börjar det bli mörkt så fort också. Det är det värsta med vintern. Vädret är (om det inte regnar) perfekt ridväder och det är massa mysiga färger, men går du på en vanlig skola och slutar halv 4 så hinner du inte rida efter skolan innan det är mörkt.

Tur att man går på ett ridgymnasium och kan rida på skoltid ;)

Nu ska jag sova, ska ju upp tidigt imorgon.

  

Jag och Sunnie i Nordhalland i våras.


Vilodag.

Idag är det vilodag för Sunnie.
Hon har gått hårt hela veckan så det förtjänar hon verkligen.

Och idag ska vi åka hem till Jonslund för på måndag börjar ju praktiken.
Det ska bli skönt att komma hem. Och jag tror att Sunnie gillar det lika mycket som jag eftersom hon får gå i stor hage hemma :)
Denna gången ska hon få en liten shettis som sällskap, Herkules.

Och nu är det bara en vecka kvar till tävling ! Är så otroligt taggad !

Nu ska jag ut och börja packa ihop grejerna.


Ofrivillig avsittning i leran

Nu är jag inne efter hoppningen.

Våran grupp hade ju sån tur att få hoppa ute i spöregnet.
Det var lera överallt, tyglarna gled mellan fingrarna och regnet gjorde en allmänt ofokuserad.

Sunnie var ändå ganska fin, hoppade jättefina språng och kämpade på bra i regnet.

Övningen idag var väldigt bra, oxer ur sväng, 2-kombination och en del linjer.

Det var en linje, oxer med båge till ett räcke, som jag verkligen inte fick till, så jag fick ta den flera gånger.
Vi kom stort på oxern hela tiden och en av gångerna la jag henne alldeles för stort så hon trampade om och så blev det ett jämfotahopp och så landade hon mitt i hindret.
Jag klamrade mig fast så gott jag kunde men sen så gled jag av och satte mig på knäna i leran. Inte så mysigt :S Och stackars Sunnie såg bara chockad ut.

Tillslut fick jag ändå till linjen och då avslutade vi.
Så jag får säga att jag är jättenöjd med Sunnie, hon skötte sig jättefint, det är bara jag som behöver skärpa till mig.


Markarbete

Då är jag inne från markarbetet, gick väldigt bra idag, men tänkte börja berätta om dressyren igår :)

Hon är inte så kreativ, våran dressyrlärare. Det är väldigt mycket ridning på volten och det blir ju väldigt uttråkande.
Men igår så skulle vi rida utan stigbyglar, och jag kan säga att det är inte roligt på Sunnie ! Hon trampar verkligen uppåt och inte framåt. Så jag känner mig som en liten gummiboll på hennes rygg.
Det gick ganska bra, jag fuskade lite ibland och tog stigbyglarna.

Vi red öppna längs långsidan i båda varven och vi har ganska svårt med vänsteröppnan. Så det gick lite sådär. 

Så avslutade vi med att rida förvänd galopp i båda varven och det gick väl hyffsat. Hon hade nog lite träningsvärk sen måndagens ridpass för hon satte sig på tvären ibland.


Och så idag så hade vi markarbete för Amanda.

Sunnie har ju börjat bita sig fast i bettet så jag testade ett tvådelat bett med kopparrullar. Och vad fin hon var ! En helt annan häst. Inget tjaffsig i munnen och hade ändå med sig bakbenen. Härligt ! Så jag ska börja använda det lite ibland.Här har jag målat upp övningen vi gjorde.

Förklarar inte så invecklat hur vi red den, man kan ju variera efter hur man själv vill rida den. Men vi red med varierande galoppsprång mellan bommarna och på slutet la vi in räckena i övningen också. En väldigt bra övning, där du känner om hästen är eftergiven och rakriktad.

Imorgon är det hoppning och det är både jag och Sunnie taggade för ! Ska testa kopparbettet på hoppningen imorgon med.

 

Veterinären kollade på Sunnie igår och det visade sig att hon har en ink under magen, precis där magplattan "sticker ut" Så jag fick ett medel som jag ska smörja på och så ska jag rida med vanlig sadelgjord ett tag framöver. Det är ju bra om den försvinner nu, innan den blir för stor.

Nu ska jag gå och äta :)


Måndagens ridpass

Så, nu kommer en uppdatering om gårdagens ridning:

Jag och Karin började med att skritta fram en bit på grusvägen, sen tillbaka till padocken.
Där började jag med att trava fram henne på halvlånga tyglar så att hon kunde komma igång. Jag brukar aldrig börja plocka i hästen direkt när jag börjar trava. Då blir det lätt att den inte kommer igång ordentligt med bakbenen och bara springer på bogarna resten av passet.

När jag travat några varv i båda håll började jag försökte jag få henne att själv ta stöd i bettet. Det tog ett litet tag då hon inte har gått särskillt hårt förra veckan.
När hon började ta stöd på bettet så galopperade jag igång henne några varv åt båda håll. Det måste man göra på henne så hon kommer igång.

Och först efter det började jag arbeta henne ordentligt.
I början var hon lite tjaffsig i munnen, en sak hon har börjat med nu det sista. Men efter ett tag slappnade hon av fint.
Då började jag rida förvänd galopp i båda varven. En bra övning, som får dom lösgjorda ganska snabbt. Och Sunnie gjorde det jättebra, hon föll in lite grand, men det går bättre och bättre för varje gång.
Förvänd galopp blir hon väldigt trött av, så jag red några öppna och sluta på volten innan jag travade av henne i ganska hög form.

Ett lyckat ridpass, jag fick henne som jag ville ha henne.

Är väl inte jättebra på att beskriva mina ridpass än, men jag lär mig ;)

Sen i eftermiddag är det dressyr, kommer bli ganska jobbigt att ladda till det, det regnar ju ute idag.
Tur att vi har ridhus !


Brist på internet

Sitter i skolan och engelska är näst på schemat. Efter det ska jag ut i stallet och rida lite dressyr på Sunnie.

Nu är det så att jag inte har något internet hemma i mitt lilla rum så jag får updatera om ridningen dagen efter varje gång. Så dagens ridning får ni höra om först imorgon
Otroligt tråkigt tycker jag, men förhoppningsvis blir det bara tillsvidare.

På praktiken vet jag däremot inte hur det blir, eftersom vi har en dator och ett internet hemma och mamma tar med sig dom till sin pojkvän med jämna mellanrum. Men jag ska göra mitt bästa :)

 

Ingen ridning idag.

Haha, nu blev det ändrade planer.

Jag skulle ju åkt tillbaka till Kba tidigt idag så jag hann rida, men imorse ringde Frida och frågade om dom fick låna Sunnie så att våran helgpersonal kunde följa med ut och rida.
Självklart fick dom det, Sunnie tycker ju bara att det är kul att komma ut.
Fast jag vet inte om hon skötte sig eller inte. Kan tänka mig att hon var ganska pigg eftersom hon har stått i 2 eller 3 dagar.

Så jag får vänta med att rida tills imorgon, och vad jag längtar ! Ska åka förbi stallet ikväll när jag kommer så jag får hälsa på Sunnie :)

Jag har ju inte så mycket roligt att skriva nu när jag inte rider, så ni får ha tålamod ;)Saknar Sunnie..

Så, nu är min blogg hyffsat klar. Det är lite smådetaljer kvar bara, som jag inte kommer på hur man fixar.

Ja, det här är alltså Mlis hästblogg.

Här kommer jag skriva om hur jag lägger upp ridningen på vardagarna, hur träningarna går och vad vi har för övningar, tävlingsresultat och en massa annat.

Just nu är jag sjuk så jag har inte vart i skolan eller ridit på 1 vecka. Som tur är så har jag snälla klasskamrater som har hjälpt mig att motionera Sunnie :) Tack så jättemkt Korr och Alström ♥
Men jag börjar känna mig bättre så imorgon ska jag åka tillbaka till Kba tidigt så jag hinner rida. Jag saknar ridningen och Sunnie så otroligt mkt !Älskade Sunnie ♥

Sista tävlingen för säsongen för oss blir i Lilla Edet den 4/10. Perfekt timing för mig eftersom jag kommer hem för att praktisera hos min gudmor v. 40-43.
Det tråkiga är att dom har satt alla sista tävlingarna helgen den 3-4/10, så att man måste välja någon av dom. Jättetråkigt, men så är det. För min del blev det Lilla Edet. Jag tycker att det är en trevlig tävlingsplats.

Ja, angående praktiken. Vi har praktik i 4 veckor och jag ska vara hos min gudmor. Jag var där sist vi hade praktik också, ett bra ställe med varierande arbetsuppgifter.
Denna gången ska jag bla rida in en 4-åring.

Jaja, jag uppdaterar mer när jag kommit igång med ridningen igen :)Tävlingsplanering 2009

Min tävlingsplanering för 2009:


31/5  Lokal Hopp Nordhalland

Res:
95cm - 4 fel
1m - 0 fel


14/6  Lokal Hopp Lidköping

Res:
90cm - 0 fel
1m - 4 fel


27/6  Lokal Hopp Essunga

Res:
95cm - 0 fel
1m - 4 fel


30/7  Clear Round Alingsås

Res:
80cm - 0 fel
90cm - 0 fel


9/8  Lokal Hopp Vara

Res:
95cm - 0 fel
1m - 12 fel


16/8  Lokal Hopp Bollebygd

Res:
95cm - 0 fel
1m - 0 fel


4/10  Lokal Hopp Lilla Edet


Res:
90cm - 0 fel
1m - 0 el

Mina hästar.

Min första ponny hette Molly och hon var en shettland/Welsh. Isabelle/skimmel-skäck, 107 cm i mkh, född -91. Hon var en söt liten ponny som var jättebra med nybörjare men så fort du började rida lite bättre så skulle hon testa dina kunskaper.

Jag fick henne när jag var 4 och hade kvar henne tills jag var ca 15. Då såldes hon till en ridskola och blev favoritponnyn direkt.Min andra ponny hette Dennis, en shettlandsponny, ca 90cm i mkh, född -92. Han hade jag många roliga stunder med. Under en ridtur då jag red barbacka ramlade jag av honom 14 gånger !

Jag fick honom när jag var 5, som sällskap till Molly och vi sålde honom för snart 2 år sen.

Såhär såg han ut för ett år sen, hos sina nya ägare :)Haha, väldigt gammal bild xD

Min tredje ponny hette Eleanore Rigby, en C-ponny, mrb/vit-skäck, dansk import, född -97.
Ellen var min tävlingskompis, tack vare henne kom jag med i Allsvenskan div. 2 hoppning 2004, och vårat lag vann.
Hon var otroligt jäklig, de första 1½ åren jag hade henne ramlade jag av minst en gång varje ridtur, vilket såklart gjorde att jag blev rädd för henne. Hade det inte vart för mamma som tvingade mig upp på Ellen varje gång jag ramlade av så hade jag förmodligen slutat med hästar då.

Ellen fick jag när jag var 11 och vi sålde henne när jag var 14.

Detta är tyvärr den enda bilden jag har på henne.
Min fjärde ponny hette Nobody Is Perfect, en D-ponny, skimmel, trakhenare som stannat i växten, född -94.
Nora köpte vi bara som ett projekt, jag tyckte inte alls om henne när jag provred. Hon var en riktig brunstmärr som du inte kunde rida på varanann vecka då hon brunstade. Men hon växte i mitt hjärta och är den ponny som jag lärde mig rida på.

Hon hoppade som en gud hemma, men så fort vi kom ut på tävling så växte hon fast i marken. Så det bästa resultatet jag har på henne är 2:a i LC dressyr.

Nora fick jag när jag var 14 och vi sålde henne när jag var 16.

Har bara tråkigt suddiga bilder.


Och så kommer vi till Sunnie Girl, hästen jag har nu. Hon är ett 5-årigt halvblodssto, e. Dardel, mrkbrun, 170cm mkh.
Sunnie har jag haft sen hon var 2 och har ridit in henne själv. Vi har startat några 1m med bra resultat och det var meningen att vi skulle debuterat 1.10 innan vintern. Men det kom lite hinder i vägen så det får bli till våren !Det var mina hästar, förhoppningsvis kommer det bli fler :)

Jag


Jag heter Emelie Svensson och är 26 år gammal.
 
 
 
 

Sedan snart 2 år tillbaka så bor jag på Hagö Gård strax utanför Vårgårda tillsammans med min sambo och fästman Thomas. Här trivs både vi och hästarna som fisken i vattnet och vi kan sakta börja bygga upp en bra och stabil grund att stå på.
Just nu jobbar jag 85% på en förskola i Essunga kommun. Jag är inte utbildad utan halkade mest in på ett bananskal. Att vara förskolelärare är inget jag vill jobba med resten av mitt liv men tills jag har kommit på vad jag vill bli när jag blir stor så är det ett perfekt jobb !

Jag tog studenten våren 2010 och under gymnasietiden så gick jag på Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka, en samhällslinje med inriktning häst. Då bodde jag även i Kungsbacka med ett gäng goa tjejer !
På skolan tränade jag för Anna Emanuelsson, Amanda Ericsson och Carina Svensson och dom har alla hjälpt mig att komma långt i min ridning.
Jag har startat 1.10m hoppning och LB:1 dressyr men har tränat upp till 1.30m och Msv. Jag har ridit in ett flertal hästar (bland annat mitt egna sto Sunnie Girl) och sysslar med tillridning. 
Just nu har jag en 2-årig valack e. Red Hot Chilli i stallet som jag tror och hoppas mycket på för framtiden !
Sunnie är dräktig med den tyska hingsten Catch e. Colman och är beräknad den 15 maj.
Obama e. Don Primero är en tillridningshäst som kommer stå i mitt stall några månader till.
 
 
 
 
 

Jag är som sagt förlovad med Thomas Olsson Pennanen sedan den 10/7-09 och det är jag mycket lycklig över. Vi har varit tillsammans sen den 26/7-08 och jag hoppas få leva resten av mitt liv med min fantastiska man !
 
 
 
 


Ny Blogg !

Hej :)
Detta är min nya blogg som huvudsakligen ska handla om min häst, hur jag lägger upp träningarna och tävlingsresultat.

Just nu grejar jag lite med utseendet så det kommer vara rörigt här inne ett tag. Men förhoppningsvis ska slutresultatet bli bra.

Enjoy ! ;)

RSS 2.0